Başarı ve kibir…
...
Başarıya odaklanmış, bir at yarışında gibi sürekli başkalarını geçmeye çalışan, bu uğurda her şeyi yapabileceğini düşünen bir toplum haline dönüştürülmeye çalışılıyoruz. Dur dostum; senin özün bu değil. Bu hırs, bu yarış ortamı ruhuna iyi gelmez. Dur ve yavaşla!
Dünyevi hedeflere odaklanıp, mutluluğu başarıda aradığımız bu çağda başarının bize ne getireceğini sorgulamamız gerekiyor. Nasıl başarırım? sorusunu sorduğun gibi "Peki başardıktan sonra ne yaparım?" sorusunu da sor kendine. Başarı, Allah ile irtibatlandırmadığımızda bizleri zehirleyen bir haldir dostum.
"Nasıl yani başarmanın nesi kötü ki?" diyorsun. Başarı Allah ile bağını kurarsan Zümrüdü Anka olup seni ötelere uçurur. Ama başarıyı kendinden bilirsen, "Ben çalıştım, ben kazandım" dersen seni dibe çakan bir pranga olur. Başarı kibrini artırıyor, başkalarını küçük görmene sebep oluyor, seni nartist bir insana dönüştürüyorsa bil ki tehlikedesin!
Başarı sandığın şey senin felaketin haline geliverir unutma! Kibir şeytanın en sevdiği günahlardandır, Rabbimizin ise en sevmediği… Bu sebeple Allah Resulü "Kalbinde zerre kadar kibir olan cennete giremez " (Müslim İman 147) "Müslüman kardeşini küçük görmesi kişiye kötülük olarak yeter." (Müslim, bir 32) diyerek bizleri kibre karşı uyarmıştır.
…
Başarın kibrini artırıyorsa bil ki güç zehirlenmesi yaşıyorsun. Güç zehirler mi insanı? Evet dostum, psikolojide bu duruma "Hubris Sendromu" güç zehirlenmesi deniyor. Bir şeyleri başardıkça, güçlendikçe kişi aşırı kibre kapılıp başarı sarhoşu oluyorsa, davranışları, hali olumsuz manada değişiyorsa bu hastalığa tutulmuş demektir.
Peki yok mu bunun çaresi? Var dostum Yüce Kur'an-ı Kerim'de Hud Suresi 88. ayette geçen, Peygamberimizin Hatibul Enbiya (Peygamberlerin hatibi) diye övdüğü Hz. Şuayb'ın dilinden: "Başarım ancak Allah'ın yardımı iledir. Sadece ona tevekkül ettim ve sadece ona yöneliyorum" ayeti bu hastalığın ilacıdır.
Başarıyı kendinden değil Allah'tan bil dostum. Sana can veren, nefes veren, o işi yapacak güç veren O'dur. Allah'ın yardımı olmadan kolunu bile kıpırdatamazsın. Bu ayeti gönlünün baş köşesinde koy. Bir işi başardığın zaman hemen şükret bunu lütfeden Yüce Mevla'na.
…
Başarıların kibrini değil tevazuunu arttırsın. Hırslanma, başaramadığın zaman da takılıp kalma. Sen gayret etmekten mesulsün. Ne demiş atalar “Gayret bizden, tevfik (başarı) Allah’tan."
Sen tohumunu ekmeye bak, onu bitirmek Allah’tan…
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.