Büyük gün: 12 Kasım

...

12 Kasım’da gerçekleştirilecek olan ülke tatbikatını oldukça önemsiyorum. Açıkçası böyle bir karar alınmasını da doğru buluyorum. 12 Kasım Cumartesi günü saat 18.57’de ülke genelinde bir deprem tatbikatı yapılacak. Düzce depreminin günü ve saatinde yapılacak olan bu tatbikatta, sirenler çalacak, televizyon ve radyolarda anonslar geçecek, tüm cep telefonlarına ise aynı anda afet bildirimi gelecek.

Gerçeğine hazırlık aşaması olan bu tatbikat neden önemli?

Bu tatbikatta gün ve saat olarak Düzce depremi baz alındı. Düzce depremini kısaca bir hatırlatalım. 12 Kasım 1999 tarihinde merkez üssü Düzce olan 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaşanan deprem 30 saniye boyunca devam etti. Türkiye’de pek çok ilin yanı sıra Ukrayna’dan da hissedildi. Depremde ölü sayısı 845, yaralı sayısı da 4 bin 948 olarak açıklandı. Hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3 bin 295, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12939, iş yeri sayısı ise 2450 olarak kayıtlara geçti.

Büyük bir yıkım oldu, hem maddi hem manevi insanlarımız perişan oldular.

İşte bu tarz tatbikatlar da olabildiğince afetlere yönelik daha fazla tecrübeli olmamızı ve ne yapacağımızı bilmemizi sağlıyor. Bu yüzden bu gibi tatbikatları çok önemsiyorum. Türkiye çapında yapılıyor olması da ayrıca önemli. Tüm insanlarımız bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi olacak. Allah göstermesin büyük bir depremde bu tatbikatlar sayesinde nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz de sağlanmış olacak.

Ne demişler, insan bilmediğinden korkar. Deprem öncesinde anında ve sonrasında yapacaklarımızı bilirsek korkacağımız bir şey de olmaz. Yeter ki hazırlıklarımız tam olsun. Hazırlık demişken, afet çantalarınızı hazırlamayı ihmal etmeyin. İnternette bu konuyla ilgili derya bilgiler var. Bu konuyu da ihmal etmeden ivedilikle hazırlığımızı yapmamız lazım.

Uzmanlar, olası bir büyük depremin yaşanacağını söylüyorlar. Ancak insanlarımız soruyu yanlış soruyor. Deprem ne zaman olacak değil depreme hazır mıyım? Sorusunu sormamız lazım. Örneğin, deprem anında nasıl hareket etmemiz gerektiğini az çok herkes bilir. Ancak deprem sonrasında ailenizle buluşacağınız alanı kararlaştırdınız mı? Ya da az öncesinde söylediğim gibi deprem çantanız hazır mı? İşte bu gibi hazırlıkların afet gelmeden önce aile bireyleriyle oturulup tatbik edilmesi gerekiyor.

Velhasılıkelam bu tatbikatı oldukça önemli buluyor ve 12 Kasım’ı iple çekiyorum. Çok heyecanlı ve dinamik geçeceğini düşünüyorum. Bu vesileyle hayatlarını kaybeden tüm insanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Allah insanlarımıza bu gibi afetleri tekrar yaşatmasın. Kalın sağlıcakla…

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum