Biz mi çok menfaatçiyiz, yoksa dönem mi bunu gerektiriyor?

...

Asgari ücrette geçtiğimiz gün 3 bin TL artış yapıldı. Ülkemizde yoğun bir asgari ücretli çalışan var. Dolayısıyla milyonlar bu artışı bekliyordu. Beklentinin sebebi ise yetmiyor oluşu... Son zamanlarda market, pazar, giyim... ateş pahası hale döndü. Artık alım gücünde oldukça sıkıntı çeken ülkemiz insanlarını bu 8 bin 500 liranın bir nebze olsun rahatlatacağını düşünüyorum. Ancak hala çalışmaya devam edebilirlerse…

Çalışmaya devam edebilirlerse diyorum çünkü bu durum özel sektörü zorlayacak gibi geliyor. İşten çıkarmalarda artış görebiliriz. İşverene destek verilecek. Edindiğim bilgileri de sizlerle paylaşayım.

Asgari ücret için işverenlere de işçi başına doğrudan 250 TL destek verileceği belirtildi. Asgari ücret için işverenlere verilen devlet desteği 100 TL'ydi. Bu desteği Temmuz ayında, asgari ücreti yükselttiklerinde ilan ettiler. Hatta size bunu resmi olarak ifade edeyim; "Resmi Gazete'de 05/07/2022 tarihinde yayımlanan 7417 sayılı Kanun'un 64'üncü maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 88'inci maddeyle işverenlere, 2022 yılı Temmuz ilâ Aralık ayları/dönemi için günlük 3.33 TL (aylık 100 TL) asgari ücret desteği verilecek." Şimdi asgari ücret 5 bin 500 liradan 8 bin 500 liraya yükseltildi. İşverene verilecek destek tutarında da bir artışa gidildi. İşverene yapılacak destek 250 TL'ye çıkarıldı.

Elbette ev geçindirmek, hele ki şu dönemde bir şeyleri karşılayabilmek çok zor. Yani sendikaların siyasi partilerin, bu miktarın beklentiyi karşılayamadığı ve rakamın açlık sınırı altında kaldığı yönünde açıklamaları var. İşçiye emekçiye de hak ettiği değer verilmeli. Ancak işverenler için de durum biraz zorlaşacak gibi görünüyor. Bir işçinin işverene maliyeti, bir önceki asgari ücrette toplam 7 bin 600 lira civarındaydı.  2023 yılı asgari ücret tutarında ise bir işçinin işverene maliyeti 11 bin 760 lira.

Bu doğrultuda da işverenler durumu karşılayamadığında işçi azaltmaya gidecek. Hal böyle olunca asgari ücretin artırılması da sözde kalacak. Gelecek olan haberlere iyi bakın işçi çıkarımları artacak. Görünen köy kılavuz istemiyor çünkü. Durum buna doğru sürükleniyor.

Ayrıca zam haberleri çıktı, çoğunuz görmüşsünüzdür. Zaman öyle bir zaman ki düşene bir tekme de ben vurayım mantığıyla ilerleniyor, herkes kendi menfaatini düşünür olmuş. “Daha bismillah asgari ücret dün yükseltildi elimize alsaydık da ondan sonra artırım yapsaydınız." Her yerden bu yorumları duyuyorum.  Biz mi çok menfaatçi olduk yoksa dönem mi böyle olmayı gerektiriyor bunu bilemiyorum ama zaman hiç iyi bir zaman değil. Bundan eminim…

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum