Satın almayın, sahiplenin

...

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, geç de olsa kutlu olsun. Öncelikle şiddet, kötü muamele ve kaza dolayısıyla, hayatını kaybeden tüm can dostlarımızı anıyorum. Özellikle de bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Çok görüyorum annesine, babasına ‘Hayvan alalım, köpeğim/kedim olsun’ diyen çocukları. Ancak hayvanları almaktan ziyade sokakta yüzlerce sahiplenmeyi bekleyen hayvanlarımız var. Öte yandan barınaklarda sıcak bir yuva arayan kedi ve köpek dostlarımız var. Ailelere buradan çağrım, satın almayın, eğer bir hayvan edinecekseniz sahiplenin. Çünkü dışarıda sizlerin şefkatini bekleyen yüzlerce hayvan var. Onları, sokakların soğuk ve tekinsizliğinden kurtararak, onlara sıcak bir yuva verebilirsiniz.

Her yıl 4 Ekim'de dünyayı paylaştığımız dostlarımızın, hayvanların günü olarak kutlanıyor. Hayvanları korumak ve bu konuda farkındalık yaratmak için 1931 yılında Floransa'da kabul edilen Hayvanları Koruma Günü ile hayvanlara daha iyi muamele edilmesini savunan ve hayvan refahı mücadele eden insanlar bir araya geliyor. Gezegenimizde birlikte yaşadığımız canlıları bugüne kadar yeterince koruduğumuz pek söylenemez. Hatta tersine binlerce yıl içinde birçok bitki ve hayvan türünün soyunu tükettik. İnsanların dünya üzerindeki nüfusu, etkinlikleri ve kapladıkları alan hızla artarken özellikle hayvanların yaşam alanları giderek daralıyor ve sayıları çok hızlı bir şekilde azalıyor. Günümüzde soyu tükenme tehdidi altında 15.000’den çok hayvan türü var. Bu sayı her yıl artıyor. İnsanların bireysel ve toplumsal davranışları, şirketlerin ve ülkelerin eylemleri hayvanların yaşamını doğrudan ya da dolaylı olarak derinden etkileyebiliyor. Bu nedenle Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü kutlamanın önemi daha da artıyor. Dünya Hayvanları Koruma Günü ilk kez 24 Mart 1925’te Almanya’da Berlin’de kutlandı. Bu ilk etkinliğe 5 bin dolayında hayvan sever katıldı. Günümüzdeki gibi 4 Ekim’de kutlanmaya 1929’da başlandı. Etkinliğin uluslararası hale gelmesi de 1931’de İtalya’da Floransa’da düzenlenen toplantıda kabul edildi. İlk başta Almanya, Avusturya, İsviçre ve Çekoslavakya’da kutlanan Hayvanları Koruma Günü günümüzde bütün dünyada kutlanıyor.

Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde belediyeler, dernekler, kurum ve kuruluşlar çeşitli etkinlikler düzenler. Bunlar arasında eğitim ve farkındalık yaratma etkinlikleri, barınak açma ve hayvan sahiplenme etkinlikleri, konferanslar, seminerler ve çalıştaylar olur. Ayrıca medyada ve sosyal medyada konuyla ilgili yazılar yayınlanır, söyleşiler, programlar ve birtakım gösterimler düzenleniyor. Siz de bugün hayvanlar için bir şeyler yapabilirsiniz. Örneğin yakın çevrenizdeki birtakım çalışmalarda gönüllü olarak yer alabilirsiniz. Böyle bir çalışma yoksa sokağınızdaki hayvanların yaşamlarını düzeltmek için arkadaşlarınızla ve büyüklerinizle birlikte bir şeyler yapabilirsiniz. O da olmuyorsa, en azından ailenizi ve arkadaşlarınızı bu konuda bilgilendirebilirsiniz; sosyal medyada birtakım paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Hatta belki de barınaktan bir hayvan sahiplenebilirsiniz. 

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum