Çocuklarımız otoriter yönetim mi istiyor?

...

Okullarda yaptığım gözlem ve anketler sonucu özellikle sorunlu ve sınıfta ders işlemesini engelleyen veya çok konuşan öğrencilerin çözüm olarak sundukları baskıcı ve cezalandırıcı öğretmen isteği beni gelecek adına korkuttu.

Öncelikle ankette sorduğum soruları ve bunlara verilen cevapları sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz öğrencilerin düşüncelerini korkmadan, özgürce yansıtabilmeleri için ankete isim yazmalarını istemedik. Bu onların rahat ve samimi davranmalarına neden oldu. Birçok kağıtta, öğretmene tavsiyeler verildiğini gördük. Bu arada üzerinde çalıştığımız öğrenciler ilköğretim 6-7 ve 8. sınıflardı.

1. Neden sınıfta gürültü yapıyor, çok konuşuyorsunuz?

2. Dersin daha iyi işlemesi ve öğrencilerin dersi dinlemesi için ne önerirsiniz?

3. Nasıl bir öğretmen istiyorsunuz?

Öğrencilerin çoğu sınıfta neden çok konuştuklarını ve hatta ne konuştuklarını bilmediklerini belirttiler. Bu da aslında konuşmanın içeriğinden çok konuşma arzularının baskın olduğunu gösterdi. Bazıları da dersten sıkıldıklarını veya dersin kendileri için çekici olmadığı anlattılar.

Fakat asıl tehlikeli olan ikinci ve üçüncü sorulara verdikleri cevaplardı. Öğrencilerin çoğu konuşan öğrencilerin cezalandırılması ve hatta dövülmesini tavsiye ederken, öğretmenin de yeterince sert ve otoriter olmadığını, çözümün daha sert ve otoriter davranıştan geçtiğini belirtmiş oluyorlar.

Bu cevaplar bizde kaygı uyandırdı. Otoriter bir yapının arzulanıyor olması, insanlarımızın otoriter yapıya ve rejime daha yatkın mı olduğu sorusunu getirdi? Ayrıca, çocukların sevgi ve ilgiye değil otoriter yapıya, sert cezalara talip olması böyle bir geçmişe sahip oldukları sonucuna da bizi götürmektedir. Yani evde bu şekilde bir geçmişe sahip oldukları endişesine götürdü. Özellikle otoriter ve sert aile yapısına sahip çocukların nispeten gevşek ve baskı olmayan sınıf ortamlarında ayarı kaçırdıklarını ve ancak sert, otoriter bir öğretmene itaat ettiklerini bize anlatmaktadır.

Biz, bu tarz sınıfların öğrenci ve velilerin ciddi bir psikolojik destek almaları gerektiğini düşünüyoruz. Hatta büyük okullara rehber hocalarının yanında uzman psikologların da görevlendirilmelerini tavsiye ediyoruz.

Okullarımızın sınıf öğretmenleri ve rehber hocalarının böyle sorunlu öğrenci ve velileri psikologa veya rehabilitasyona yönlendirebilecek bir yapıya kavuşmalarının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Tabi ki bizdeki rehabilitasyon mantığı ile değil… Burada daha çok psikolojik destek/aile danışmanlığı ve sorunu tespit yöntemleri şeklinde yapılacak olan rehabilitasyon seanslarıdır. Ülkemizde özellikle eğitim açısından bunları kullanabilmeliyiz

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum