
Kastamonu'da geçmişi biriktiren esnaf!
Kastamonu merkez Hisarardı Mahallesi'nde esnaflık yapan Abdulbedri Hamaloğlu, hem yaşam hikâyesi hem de yıllardır özenle biriktirdiği para koleksiyonu ile dikkat çekiyor. Mahalle kültürünün hâlâ yaşatıldığı bu tarihi bölgede bakkal esnafı olan Hamaloğlu, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken koleksiyonuyla geçmişten günümüze uzanan bir birikimi gözler önüne seriyor....
Kastamonu Taşmektep Lisesi'nde Marangozluk bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra uzun yıllar nakliyecilik ve pazarlamacılık yapan Hamaloğlu, 2019 yılında emekli olduktan sonra, 2000 yılında açtığı bakkal dükkânında çalışmaya başladı. 1987 yılından beri aynı mahallede oturduğunu ve çalıştığını belirten Hamaloğlu,
"Bu mahallede büyüdüm sayılır. Herkes birbirini tanır, bilir. Mahalle kültürü burada hâlâ yaşıyor" dedi.

"O ÇERÇEVE BANA İLHAM OLDU"
Hamaloğlu’nun para koleksiyonu merakı ortaokul yıllarına dayanıyor. İlginin nasıl başladığını şöyle anlatıyor:
"Para koleksiyonuna ortaokuldan itibaren başladım. Geçmeyen paraların hiçbirini gidip bankadan değiştirmedim, hepsini biriktirdim. Meraktan başladı bu. Bir arkadaşım ilk kazandığı parayı çerçeveletmişti. Çerçeveyi görüp dedim ki; ben de kazandığımı değil ama bundan sonrakileri saklayayım. O çerçeve bana motivasyon oldu. Geri kalan paraları biriktirdim."

Sadece Türk Lirası değil, yabancı ülkelerden gelen paraları da koleksiyonuna kattığını belirten Hamaloğlu, sergilediklerinin yalnızca bir kısmı olduğunu, sakladığı çok daha fazla parası bulunduğunu ifade ediyor.

"HER PARA BİR DÖNEM, HER PARA BİR TARİH"
Koleksiyonunun geçmişin ekonomik ve siyasi değişimlerini yansıttığını vurgulayan Hamaloğlu, şunları söylüyor:
"Para koleksiyonumda saymadığım kadar çok çeşit var. Elime geçen tüm paraları saklarım. Sadece Türk Lirası değil, yabancı ülkelerin paralarını da biriktiririm. Sadece sergilediklerim bunlar, sergilemediğim daha çok para var. Buraya gelen ziyaretçilerden veya turistlerden aldığım paralar da var. Elime geçen, geçerliliği olmayan tüm paraları biriktiriyorum. Geçerli olanları ise ister istemez harcıyoruz. Bu bir tarih aslında. Bunların hepsi bir dönem... Siyasetten bahsedecek olursak; Demirel-Ecevit döneminde kullanılan Türk Liraları, Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller dönemindeki Türk Liraları... Çok var."

(AFGAN AFGANİSİ)
Koleksiyonunda Gürcistan, Afganistan ve İran gibi farklı ülkelerden getirilmiş paraların da bulunduğunu belirten Hamaloğlu, bu parçaların bazılarının hediye olarak kendisine verildiğini de dile getiriyor.

"KASTAMONULULAR PEK DİKKAT ETMİYOR AMA TURİSTLER HAYRAN KALIYOR"
Dükkanına gelenlerin koleksiyon karşısındaki ilgisine değinen Hamaloğlu şöyle konuşuyor:
"Gelen müşterilerim bakıyor, fotoğrafını çekiyor, merak ediyor. Turistler ise çok daha ilgili. Kastamonu halkının çok dikkatini çekmiyor ama dışarıdan gelenler genelde merak edip incelemek istiyorlar. Fotoğraflarını çekiyorlar."

"PARA KOLEKSİYONCULUĞU SOHBETİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR"
Para koleksiyonu yapmanın insanlarla sohbet etmeye de vesile olduğunu anlatan Hamaloğlu, yaşadığı bir anıyı şöyle aktarıyor:
"Para koleksiyonu sohbet etmeyi de beraberinde getiriyor. Bir kızımız gelmişti, çok incelemişti. 'Nasıl olur da para bu kadar değişebilir' diye hayret etmişti, onu hiç unutmuyorum. 6 sıfırların silinmesi ve paraların değişmesi ister istemez ilgi çekiyor."

"BU BENİM TARİHİM"
Koleksiyonuyla ilgili özel bir hayalinin olmadığını vurgulayan Hamaloğlu sözlerini şöyle tamamlıyor:
"Bu koleksiyonlarla aslında bir hayalim yok. Çocuklarımın da zaten hiç merakı yok. Bunu buraya niye dizdin baba diye bile sormazlar. Bu benim tarihim."

Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.