Yalan depremleri

...

Fiziki depremlere çare bulunur da manevi depremlere ne çare? Manevi depremlerin bir versiyonu da bilerek ve kasten yalan söylemektir. Sair zamanlarda söylenen yalanlar haramdır günahtır. Ancak memleketin üçte birinin can pazarına döndüğü, geri kalanın da can kurtarma telaşında olduğu bir zamanda makinalı tüfek misali yalan üretmeye ne diyelim. Bunu tarif edecek kelime bulamıyorum doğrusu. Onun için biz buna kısaca “yalan depremi” diyelim.

Sürecin başından bu yana gerçeği yansıtmayan binlerce yalan kayıtlara düştü. Halen de her saat, hatta her dakika yalanlar üretilmeye devam ediyor. Depremin ilk günlerinde kayda geçen yalanlar 6 200 olarak açıklanmıştı. Fakat yalan temelleri üzerine kurulmuş dezenformasyonun kayda geçmeyenlerinin daha fazla olduğu da biliniyor. Öyle ki "İç savaş çıktı" diyenler de vardı, "Baraj patladı" diyenler de... işte o yalanlardan örnekler…

Diyanet Vakfı yalanı

Gazeteci Fatih Altaylı twitter hesabından attığı bir tweette Türkiye’nin Milano Büyükelçiliğinin AFAD ve Kızılay yerine Diyanet Vakfı’nın yardım hesaplarını paylaştığını ileri sürdü. Altaylı yaptığı paylaşımla hem Milano Büyükelçiliğini hem de Türkiye Diyanet Vakfı'nı zan altında bıraktı. Fakat Büyükelçiliğin yaptığı paylaşımda, yardım için yer alan hesap adresinin AFAD'a ait olduğu öğrenildi.

Kılıçdaroğlu'nun gümrük yalanı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu paylaştığı bir tweette deprem bölgelerinde kullanılmak üzere iş makinesi, ekipman vb. cihazların gümrük geçişlerinde alınan vergilerinin kaldırılmadığını iddia ederek devleti suçlamıştı. Ancak gerçekler tam tersiydi. 7 Şubat tarihinde Ticaret Bakanlığı deprem bölgelerinde kullanılmak üzere gümrükten geçirilecek olan yardım malzemelerinin geçişinde kolaylık sağlandığını açıkladı.

"Erdoğan aramadı"

Sözcü, Yeniçağ ve Dokuz8 Haber gibi gazeteler ve web siteleri üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, depremden etkilenen bölgelerdeki CHP'li belediyeleri aramadığı ileri sürüldü.

Ancak depremin hemen akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Hatay Valisi Rahmi Doğan’la telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Sözcü, bahse konu olan bu haberi sonradan sildi.

"Arama-kurtarma çalışması yapılmıyor" yalanı

Gazeteci Timur Soykan, Fatih Altaylı'dan alıntıladığı bir videoda arama kurtarma çalışmalarının yapılmadığını ileri sürdü.

Ancak depremden sonra 10 dakika içinde arama-kurtarma faaliyetleri başlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat saat 13:04 itibariyle 9 bin personelin arama kurtarma çalışması yürüttüğünü ve bu sayının sürekli artmakta olduğunu ifade etmişti. 6 Şubat 23:50 itibari ile 6 bin 345 kiş enkaz altından kurtarılmıştı.

“Kan merkezi yıkıldı” iddiası

Bazı muhalif internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımda, Kızılay'a bağlı Malatya Bölge Kan Merkezi binasının yıkıldığı ileri sürüldü.

Art arda birden fazla haber sitesi, hiçbir aslı olmayan dezenformasyonu okuyucularıyla buluşturdu. Lakin gerçekler farklı yöndeydi.

Depremler sonrası Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi binasında ufak çaplı hasar meydana geldi. Hasar, binadaki faaliyetleri durduracak düzeyde değildi. Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi, faaliyetlerine devam etmektedir.

"Battaniye" yalanı

Bazı sosyal medya hesaplarında deprem sonrasında Uşak’ta fiyatı 100 lira olan battaniyelerin 300 liraya satılmaya başlandığı iddia edildi.

Uşak Valiliği, şehirde üretilen battaniyelerin fiyatları içerdikleri materyallere göre 100 TL ile 350 TL arasında değişiklik gösterdiğini açıkladı. Ticaret İl Müdürlüğü, deprem öncesi ve sonrasında herhangi bir fiyat tutarsızlığı tespit etmedi.

3 yıl önceki görüntüler

Bazı sosyal medya hesaplarında deprem anına ait olduğu iddia edilen görüntüler paylaşıldı.

Söz konusu görüntülerin, 30 Ekim 2020’de İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem anına ait olduğu öğrenildi.

"Deprem olacak" deyip saat verdiler

Bazı sosyal medya hesaplarından Samsun’da bir saat içerisinde 6,3 şiddetinde bir deprem meydana geleceği iddia edildi.Samsun Valiliği’nden yapılan açıklamada, saat 13:24’te Elbistan merkezli meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremden Samsun’un da etkilendiği ve şu ana kadar bildirilen herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığı belirtildi. Açıklamada vatandaşların, “Samsun’da 1 saat içerisinde deprem olacak” şeklindeki asılsız iddialara itibar etmemeleri ve resmi kaynakların açıklamalarını takip etmeleri çağrısında bulunuldu.

Allah (cc); vatanımız, milletimiz, tüm İslam ümmetini ve tüm insanlığı fay depremlerinden muhafaza eylesin. Ama ondan daha önce; yalan depremlerinden, ahlaksızlık ve günah depremlerinden, çapulculuk depremlerinden, paragözlük ve maddeperestlik depremlerinden, hırs, kin ve nefret depremlerinden ve bil cümle manevi depremlerden muhafaza eylesin. Subheneke... Bihamdike... Esteğfiruke... 

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum