Deprem ve korkusu

...

Ülkemizde geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem felaketinin üzerinde tek gündem tam anlamıyla bu oldu. Hayatını kaybedenler, kurtulanlar, kurtarılmayı bekleyenler, yaralılar ve yarım kalan onlarca hayat…

Deprem, sonuçlarını öngöremediğimiz bir doğal afet olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla, kontrolümüz dışında gelişen olayların korku duygumuzu tetiklemesi oldukça doğaldır. Orada yaşananlar ülkenin her yerini derinden etkilemiş durumda, hepimiz de ister istemez en azından olay çok taze iken acaba deprem bulunduğumuz yerde de olur mu ya da olursa ne yaparız soruları içimizde yer alıyor endişeli ve korkutucu şekilde. Bunun yanı sıra tabii ki de canla başla da elimizden ne gelirse yapmaya yapıyor ve daha fazlasını da yapmaya hazır olduğumuzu her an belirtiyoruz. 

Kendini depremler hakkında eğitmek, deprem korkusunu yenmenin en iyi yollarından biridir. Kişi aşırıya kaçmadan evini ve ailesini korumanın yollarını belirleyebilir. Derin nefes alma ve 10 dakikalık günlük meditasyon gibi kendi kendine yardım teknikleri de kişinin kaygı ataklarıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Diğer bütün korkularda ve kaygılarda olduğu gibi, deprem korkusuyla da baş edebilmek için onu reddetmemek gerekir. Bu örnek üzerinden ilerleyecek olursak, başınızı yastığa koyduğunuzda her an deprem olabilme ihtimali üzerine aşırı kafa yorabilirsiniz ya da başka bir yerden gelen çıtırdama sizde deprem olacakmış korkusu yaratabilir.Bu anlarda zihniniz kötü bir şeyler olabilme ihtimalinden emindir yani deprem olmama ihtimalini düşünemezsiniz. Çünkü kaygı ve korku söz konusudur.

Fakat derin bir nefes alarak o an deprem olmama ihtimalini de göz önünde bulundurmanız sizi rahatlatacaktır.

Olumsuz düşünceleri reddetmeden, onları düşünmeye devam ederek, onları bir ihtimal dahilinde kabul ederek; “Deprem olduğunda ev yıkılmayabilir.”, “Deprem olsa da sevdiklerime ve bana zarar gelmeyebilir.”, “Bu duyduğum sesler depremden kaynaklı olmayabilir gibi cümleler de kurabilmek gerekir. Bu sizin sadece olumsuza değil olumlu olana da odaklanabilmenizin yolunu açabilir.

Hayatta her konuda kötüyü düşünmekten uzak durmak gerekir, demişler ya hani ‘iyi düşünelim iyi olsun’ bu mottodan vazgeçmemek gerekir ki kendimizi iyi hissedelim iyiye göre yaşayalım, bu şekilde kendimizi daha mutlu hissedebiliriz. Tabii ki güzelleme yaparak kendimizi kandırmamalıyız ama iyiyi düşünerek ve gerçekçi olarak bu dengeyi korumamız gerekir. Ülkemizin bu zor dönemleri de el birliği ile atlatacağına hiç şüphe yok. Güzellikler ve iyilikler bizimle ve ülkemizle olsun. 

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum