Acının yıldönümünde ‘bilinçli’ hazırlık;

Acının yıldönümünde ‘bilinçli’ hazırlık

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı koordinasyonunda, afetlere dirençli toplum oluşturmak adına, 12 Kasım 1999’da meydana gelen ve 710 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Düzce depreminin 23’üncü yıldönümünde tüm Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapıldı. Kastamonu’da da Halk Eğitim Merkezi’nde Vali Avni Çakır ve il protokolünün katılımıyla deprem tatbikatı yapıldı....

Sirenlerin çalmasıyla çök-kapan-tutun hareketi yapılarak, sirenlerin bitmesi beklendi. Öte yandan tatbikat sırasında telefonlara gelmesi beklenen acil durum mesajı ise gecikti.

Vali Avni Çakır burada yaptığı konuşmada; “Bakanlığımızın birkaç yıldır Kastamonu’da çok ciddi bir eğitim, tatbikat ve bilgilendirme faaliyeti icra ediliyor. Hatta bu konuda yapmış olduğumuz eğitim çalışmalarımızla, Türkiye’de ilk 10 ilden biriyiz” ifadelerine yer verdi.

İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı koordinasyonunda, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ile Türkiye’de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri bir araya getirmek, birlikte çalışma kültürünü geliştirmek, koordinasyon içerisinde hareket etme kabiliyetini kazanmak ve geliştirmek, olası afetlere karşı müdahale etme becerilerini test etme ve kabiliyet geliştirmek, toplumda farkındalık oluşturmak gibi amaçlarla, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıldönümünde ulusal çapta deprem tatbikatı düzenlendi. Vali Avni Çakır, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ve il protokolü, Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen tatbikata katıldı.

ÇAKIR; “EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZLA TÜRKİYE’DE İLK 10 İLDEN BİRİYİZ”

Tatbikat öncesi düzenlenen programda konuşma yapan Vali Avni Çakır; “Kastamonu, Kuzey Anadolu Fay Hattının biraz kenarında olmakla beraber, yaklaşık bir buçuk sene önce 4.1 büyüklüğündeki deprem yaşamıştı. Çok güçlü bir şekilde bizler de yaşamıştık. Düzce depremini Kastamonu da çok şiddetli bir şekilde hissetmiş. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Depremi engelleyemezsiniz ama depremin yol açtığı can kayıplarının daha aza, en aza indirilmesini sağlayabiliriz. Herhangi bir deprem anında tüm vatandaşlarımıza, doğru davranış modellerinin ne olduğunu öğretebilirsek, çok daha etkili yöntemleri hayata geçirebiliriz. Biz, AFAD İl Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarım, kurum ve kuruluşlarımızdaki arkadaşlarımızın destekleriyle gerçekten bakanlığımızın birkaç yıldır Kastamonu’da çok ciddi bir eğitim, tatbikat ve bilgilendirme faaliyeti icra ediliyor. Hatta bu konuda yapmış olduğumuz eğitim çalışmalarımızla, Türkiye’de ilk 10 ilden biriyiz” dedi.

“BU HAREKETLER AFETLERDE HAYATTA KALAN İNSANLARIN DURUŞ POZİSYONLARINA GÖRE ORTAYA ÇIKARILMIŞ HAREKETLER”

Çök, kapan, tutun hareketi üzerine de konuşan Çakır; “Bu hareketler, afetlerde hayatını kaybetmeyen insanların duruş pozisyonuna göre ortaya çıkartılmış hareketler. Bu çok kolay bir şekilde öğrenilebilecek bir davranış. Tüm birimlerimiz, AFAD, UMKE, JAK, itfaiye, emniyet, sağlık müdürlüğümüz ile birlikte tatbikat icra etmiştik. Doğru davranış modellerini artırmak için Kastamonu olarak afete hazır olmak için uygulamalar yapıyoruz. Afeti öncelikle deprem olarak düşünmemiz gerekiyor ama çok farklı türleri var. Sel afeti, yangın… Dolayısıyla vatandaşlarımızı, kurumlarımızı ne kadar bilinçlendirirsek, hareket kabiliyetimizi ne kadar azaltırsak o kadar zararı azaltırız” dedi.

Vali Avni Çakır’ın konuşmasının ardından, AFAD görevlisi tarafından çök-kapan-tutun hareketi hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Akabinde sirenlerin çalmasıyla tatbikat başladı. Halk Eğitim Merkezi içerisinde bulunanların her biri çök-kapan-tutun hareketiyle koltuklarına yanlarına çöktü. Öte yandan telefonlara saat 18.57’de gelmesi beklenen acil durum mesajı gecikti. Mesajlar deprem tatbikatı bittikten sonra geldi. 

Daha sonra 12 Kasım 1999’daki depremde hayatını kaybedenler için hep birlikte dua edildi. Vali Çakır ve beraberindekiler, tatbikatın ardından Cumhuriyet Meydanında bulunan afetlere müdahale eden ekipleri ve açılan stantları ziyaret etti. (Banu Türkmenoğlu)

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum