Bakan Şimşek duyurdu: Dar gelirliye ucuz konut, yüksek kiraya çözüm…;

Bakan Şimşek duyurdu: Dar gelirliye ucuz konut, yüksek kiraya çözüm…

.....

Tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamını bozan fiyat hareketlerine karşı farklı adımlar atıldığını hatırlatan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına yüzde 25’lik sınır getirilmesinin bu adımların bir örneği olduğunu kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamını bozan fiyat hareketlerine karşı farklı adımlar atıldığını hatırlatarak, kira artışlarına yüzde 25’lik sınır getirilmesinin bu adımların bir örneği olduğunu kaydetti.

Fahiş kira artışları ve enflasyonla mücadele konusunda milletvekillerinin yazılı soru önergelerini cevaplayan Bakan Şimşek, şu değerlendirmeleri yaptı: "Temel amacımız ülkemizin kalkınma sürecini hızlandırmak, küresel değer zincirlerinde yükselmek, dünya ticaretinden daha fazla pay almak ve vatandaşlarımızın refahını artırmaktır. Hedeflerimize, teşebbüs hürriyeti ve dışa açık serbest piyasa ekonomisi ilkelerini benimseyen bir anlayışla ilerliyoruz. Ancak, tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamım bozan fiyat hareketleri zaman zaman meydana gelebilmekte ve hükümet olarak söz konusu aksaklıklara yönelik düzenlemeler yapmaktayız.

"ARZ VE DAR GELİRLİNİN ERİŞİMİ ARTIRILACAK"

Bunun bir örneği konut kiralarında uygulanabilecek artış oranının yüzde 25’i geçmemesi şartıdır. Tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması hâlinde ise TÜFE değişim oranı geçerli olacaktır. Bununla birlikte, uyuşmazlıkları daha hızlı, barışçıl ve daha az masrafla çözmek üzere 1 Eylül itibarıyla kira davalarında zorunlu ara buluculuk uygulamasına geçilmiştir.

BDDK’nın ağustos ayında almış olduğu kararla, ikinci ve sonrası konut alımında azami kredi tutarının konut değerine oranı yüzde 75 azaltılmış ve söz konusu kredilerin risk ağırlığı artırılmıştır. İlk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında bir değişiklik yapılmamıştır. Bu tür tedbirler geçici nitelikte olup piyasayı normal işleyişine doğru sevk etmeyi ve vatandaşlarımızı korumayı amaçlamaktadır. Orta vadede, enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzı artırılacak, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacaktır."

Kaynak: Türkiye Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum