Karadeniz için kırmızı alarm!;

Karadeniz için kırmızı alarm!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "2023 Yılı Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu"na göre, ağustos ayı yağışları normal yıllara göre yüzde 57, geçen yıla göre yüzde 60 azaldı....

Türkiye genelinde Ağustos ayı yağışları son 33 yılın en düşük seviyesine geriledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "2023 Yılı Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu"na göre, ağustos ayı yağışları normal yıllara göre yüzde 57, geçen yıla göre yüzde 60 azaldı.

Türkiye genelinde Ağustos ayı yağışları son 33 yılın en düşük seviyesine geriledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, ağustos ayı yağışları normal yıllara göre yüzde 57, geçen yıla göre yüzde 60 azaldı. Marmara ve Karadeniz bölgeleri dahil birçok bölge "şiddetli kuraklık (acil durum)" yaşadı. Bu durum, dünya genelindeki El Nino sıcaklarının etkileri ve iklim krizine bağlandı.

Bu yıl dünya genelinde El Nino sıcakları ve iklim krizinin etkileriyle her geçen gün daha fazla hissedilen kuraklık, Türkiye'yi de olumsuz etkiledi. Ağustos ayı yağışlarının son 33 yılın en düşük seviyesine inmesi, çeşitli bölgelerde şiddetli kuraklığın yaşanmasına neden oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Marmara ve Karadeniz bölgelerinin neredeyse tamamının "acil durum" seviyesinde meteorolojik kuraklık yaşadığı belirtildi. Diğer bölgelerin de büyük bir kısmının kuraklıkla mücadele ettiği haritada gösterildi.

Ancak rapora göre, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Mersin gibi bölgeler normal ve üzeri yağışlar aldılar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise ağustos ayı yağışları geçen yıla göre artış gösterdi.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan bu kuraklık, tarım, su kaynakları ve çevre üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle su kaynaklarının yönetimi ve kuraklıkla mücadele önlemlerinin alınması büyük önem taşıyor.

EN ÇOK RİZE, EN AZ AMASYA

Ağustos ayı yağışları İzmir'in kuzeyi, Aydın, Mersin, Niğde, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Tunceli, Elazığ, Adıyaman, Muş, Bitlis, Siirt çevreleri hariç, diğer tüm bölgelerde normallerine göre yüzde 60-80 arasında azalma gösterdi.

İl geneli yağışlarda en fazla yağış ise 106,5 milimetre ile Rize'de gerçekleşti. En az yağış alan il ise 0,4 milimetre ile Mardin oldu. Normaline göre en fazla azalma gösteren il yüzde 96 ile Amasya oldu.

Normaline göre 3 gün olan Türkiye genelinde ağustos ayındaki ortalama yağışlı gün sayısı, bu ağustos ayında 2,6 gün olarak belirlendi.

Yağışlı gün sayıları en çok olan bölge ve iller Doğu Karadeniz, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde 5-10 gün, Trabzon ve Rize çevrelerinde ise 10-15 gün aralığında gerçekleşti.

BÖLGELERE GÖRE YAĞIŞLAR

Marmara’da 5 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 19 milimetre normaline göre yüzde 74, 47,5 milimetre olan geçen yıl ağustos ayına göre yüzde 90 düştü.

Ege’de 4,1 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 10,9 milimetre olan normaline göre yüzde 63, 29,2 milimetre olan geçen yıl ağustos ayına göre yüzde 86 azaldı.

Akdeniz’de 5,8 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 7,9 milimetre olan normaline göre yüzde 26, 9,1 milimetre olan geçen yıl ağustos ayına göre yüzde 36 düştü.

İç Anadolu’da 3,5 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 10,1 milimetre olan normaline göre ve 10,3 milimetre olan geçen yıl ağustos ayına göre yüzde 66 azaldı.

Karadeniz’de 13,8 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 38,5 milimetre normaline göre yüzde 64, 28,8 milimetre olan geçen yıl ağustos ayına göre yüzde 52 geriledi.

Doğu Anadolu’da 7,4 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 10,7 milimetre normaline göre yüzde 31 azalırken, 3,4 olan geçen yıl ağustos ayına göre yüzde 100'den fazla arttı.

Güneydoğu Anadolu’da 1,6 milimetre olan ağustos ayı yağışı, 1,7 milimetre normaline göre yüzde 3 azalırken, 0,9 milimetre olan geçen yıl ağustos ayına göre yüzde 78 yükseldi. 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum