Bir baba yüz oğula bakar…

...

Merkez üssü Kahramanmaraş’ta meydana gelen, 11 ili etkisi altına alan ve onbinlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz depremde, adeta 85 milyon kişi ağır yaralandık.

Dünya sismoloji tarihinde 10 saat içinde 7.4 ve 7.7 şiddetinde yaşanmış 2 deprem görülmediği gibi; 550 kilometrelik alanda 11 il ve 70'in üzerinde ilçeyi etkisi altına alan büyük bir afeti yaşadık. Doğrudan 13 buçuk milyon insanı etkileyen deprem sonrası yardım için milletçe seferber olduk. Bin yıldır Anadolu kokan bu topraklarda yaralar nasıl sarılmışsa; devlet-millet el-ele bu yarayı da saracak ve üstesinden geleceğiz inşallah.

Yıllardır konuşulan büyük İstanbul depremi gündem olmaya devam ederken, 1 milyon 160 bin bina ve 4,5 milyona yakın dairenin bulunduğu İstanbul’da 800 bin civarındaki binanın ise 2000 yılı öncesinde yapılmış olması, olası bir İstanbul depreminde ki bilançonun boyutunu şimdiden gözler önüne seriyor.

16 milyona yaklaşan nüfusuna, her yıl ilave 300 binin üzerinde artan nüfusu ve yine her yıl 100 binin üzerindeki konut üretimiyle tam bir obezite kent görünümünde ki İstanbul’da olası deprem öncesi yapılacakların başında öncelik, İstanbul’dan nüfusu azaltmak olmalı. Bunu da yakın bölge Batı Karadeniz ile yapmak mümkün. Bundan sonra yeni OSB ve fabrikaları Batı Karadeniz bölgesi illerine yönlendirerek, istihdam ve üretim planlamasında Batı Karadeniz’den mutlaka istifa edilmeli.

Anadolu’da güzel bir tabir vardır; “Bir baba yüz oğul’a bakar, yüz oğul bir babaya bakamazmış” Her hangi bir il’de ya da illerimizde olabilecek afet için İstanbul yetişir, ancak olası İstanbul afetine diğer illerimizin yetişebilme oranı aynı olmaz. Bunu sadece olası deprem sonrası enkaz ve müdahale olarak algılamamak gerekir. İstanbul sanayisinin ve ekonomisinin uzun zaman ülke üretimine ve ekonomisine hizmet vermemesinin sonuçları çok ağır olur. İstanbul 2 trilyon 202 milyar 156 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaşan ve tek başına toplam GSYH'den yüzde 30,4 pay aldığını unutmamak gerekir.

Selam ve dua ile

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum