Deprem fobisi

...

Depremde kişilerde kaygı ve anksiyeteye neden olan durum bilinmezliktir. Çünkü kişiler depremin ne zaman ne şekilde ve nerede olacağını ön göremez. Bundan dolayı bu konuda ne yapacağını bilemediği için kendisini çaresiz hissedebilirler. Bu noktada deprem psikolojisi devreye girmektedir. Deprem psikolojisi, kişinin kendini çaresiz hissetmesi ne yapacağını bilememesi durumundan dolayı tedirginlik yaşamasıdır. Burada belirsizlik, insanların genel olarak sevmedikleri bir durumdur ve önlem alma konusunda tedirginlik yaşar.

Kişi, deprem psikolojisinden kurtulmak için önlemler alabilir, tedbir aldığı zaman rahatlama yaşar. Kişi güvenli alan ve alanda yapacaklarını belirleyebilir. Yakınları ile önceden planlar yapabilir ve bu planlar üzerinden kişinin o belirsizlik anındaki yapacağı şeylerin belirli olması kişiyi rahatlatır, güvenlik önlemi aldıktan sonra kendini güvende hisseder.

Kişilerin daha önce yaşanan olaylara ilişkin fobileri olabilir. Genellikle fobi denilince akla bir olaya maruz kalındığında oluşan bir durum gelir ancak deprem fobisi, kişide depreme hiç maruz kalmadan tamamı ile depremi duyarak veya yakınlarının yaşadığı stresi, travmayı duyarak da oluşabilir.

Deprem fobisi; depremden korkma, deprem konusu geçince endişelenme, devamlı olarak deprem ile ilgili haberler araştırma ve sürekli olarak bir tetikte kalma hali şeklinde görülür.

Öncelikle oluşan bu durumun iyi incelenmesi gerek. Deprem fobisi olup olmadığının araştırılması gerekir. Deprem fobisi tanısı bir uzman eşliğinde konulmalıdır. Kişi depremden korkuyorsa deprem fobisine sahiptir denilemez. Deprem fobisi olan kişilerde işlevselliğini yitirmiş olma durumu söz konusudur.

Deprem fobisinin belirtileri “İşe gidememe, evde duramama, eski binalara girememe, uyku düzeninin bozulması” şeklinde görülebilir. Bu belirtilerin ortaya çıkması ve işlevselliğe yönelik tüm durumların bozulmasının söz konusu olması halinde kesinlikle bir uzmandan destek alınması gerek.

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum