Binlerce yıllık tarih su altında kalacak!;

Binlerce yıllık tarih su altında kalacak!

Kastamonu’da gün yüzüne çıkarılan ve Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ile birlikte Anadolu’da kurulan en eski yerleşim yeri olma özelliğine sahip Kahin Tepe, baraj suları altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya......

Araç ilçesi sınırlarında bulunan ve en erken milattan önce 12 bin-7 bin yılları arasına tarihlenen Kahin Tepe, ülkemizde bulunan en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahip ve eğer yeterli desteği görmez ise bu çok önemli tarih sular altında kalacak.

KAHİNTEPE, YETERLİ İLGİYİ VE DESTEĞİ BİR TÜRLÜ GÖREMEDİ

Bölgede çeşitli arkeolojik kazı çalışmaları yapılmasına ve birçok buluntuya rastlanılmasına rağmen aynı alanda gerçekleştirilen baraj faaliyeti nedeniyle Karadeniz’in ve hatta ülkemizin en eski yerleşim ile toplanma alanı olduğu düşünülen Kahin Tepe, kelimenin tam anlamıyla tarih olacak.

Dünya, Türkiye, Karadeniz ve Kastamonu tarihinin geçmişine ışık tutacak olan Kahin Tepe bölgesinde ilk araştırmalar, 1950'lerde başladı. Ancak 1995-1998 yılları arasında sistemli yüzeysel araştırmalara geçilmiş ve Filyos Araç Barajı çalışmalarından önce kazı sürecine girildi.

Keşfedilen ve keşfedilmemiş olası bulgular ışığında Kahin Tepe bölgesinin tarihinin, Göbeklitepe tarihiyle aynı döneme hatta daha eskiye dayandığı düşünülüyor. Bu büyük potansiyel gerekli değeri göremedi ve kazı çalışmaları tamamlanmadan bırakıldı.

Kastamonu’nun Araç ilçesine Başköy mevkiinde bulunan ve tarihi en az Göbeklitepe kadar eskiye dayanan Kahin Tepe arkeolojik kazı alanı, yeterli ilgiyi ve desteği bir türlü göremedi.

OKUR: “KASTAMONULU GENÇLER OLARAK TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAYA KARARLIYIZ”

Konu ile ilgili konuşan Kastamonu Konfederasyonu (KASKON) Gençlik Kolları Başkanı Sercan Okur; “Kahin Tepe bölgesi, tarihimizi belki de baştan şekillendirecek düzeyde bir öneme sahip, alan konumu itibariyle o bölgede daha önce görülmemiş bir tarihsel değeri taşıyor. Hem Karadeniz Bölgesi için, hem de güzel memleketimiz Kastamonu için adeta tarihin başlangıç noktası olma özelliğinde, ama maalesef yeterli desteği göremiyor ve koca bir tarih göz göre göre yok sayılıyor. Ekibimiz ile birlikte alanda incelemelerde bulunup çeşitli değerlendirmeler yaptık. Ekibimizde bu konu ile özel olarak ilgilenen bir grubumuz var süreci takip ediyoruz. Kastamonu Konfederasyonu Gençlik Kolları olarak ve bundan da önce Kastamonulu gençler olarak bizler tarihimize sahip çıkmaya kararlıyız. Ekibimiz içinde bu konuyla özellikle ilgilenen bir grup var çeşitli temaslarda ve ziyaretlerde bulunuyorlar. Dosyalarımızı hazırladık arkadaşlarımız bu raporları memleketimizin ileri gelenlerine sunuyor ve konuya dikkat çekiyorlar ancak şunu fark ettik ki bölgenin tarihi ne kadar eski olsa bile maalesef fark edilememiş ve haberdar olunmayan bir alan olma özelliğinde bulunuyor. Biz pes etmeyeceğiz mücadelemize devam edeceğiz Kastamonu Konfederasyonu Gençlik Kolları olarak güzel memleketimiz için durmadan, yorulmadan çalışacak memleketimizin faydasına olan her çalışmayı gerçekleştireceğiz” dedi.

KASKON Genel Başkanı Mehmet Alver ve Gençlik Kollarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yıldırım da bu konu ile ilgili Gençlik Kollarına destek olduklarını, gençlerin arkasında yer aldıklarını belirttiler.

Kaynak: haber merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum