‘Her kar yağışında aynı mağduriyet yaşanıyor’;

‘Her kar yağışında aynı mağduriyet yaşanıyor’

İnebolu köylerinin her kar yağışında mağdur olduğunu öne süren CHP İlçe Başkanı Cemal İlyasoğlu; “Her yıl koordinasyonsuzluk, araç yetmeme gibi sorunları yaşamak zorunda değiliz” dedi....

İlçe Başkanı İlyasoğlu, yaşanan mağduriyetlerle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Her kar yağışında yollar günlerce kapanıyor. Koordinasyonsuzluk had safhada. Hizmetin içine siyaset katıyorlar. Yıllardır ihtiyacımız olan kar püskürtme ve kar kedisi araçlarımız alınmadı. En son yoğun kardan dolayı günlerdir kapalı olan Hamit Köyünün 60 ev ve yaklaşık 120 nüfusunun bulunduğu Merkez Mahallesinin yaşadığı mağduriyeti Pazar günü sabah saatlerinde sosyal medyada paylaştım. İlçe kaymakamı 4 gün önce oraya gitmiş, yol kapalı olduğu için mahalleyi yaya gezmek zorunda kalmış. Yolları açacağız demişler. Oraya kepçe girmez, orası 1 gün sürer demişler. Açılacak demişler. Sözler verilmiş. Ama açılmamış. Aynı geçen yıl olduğu gibi olmuş. Yaşlılar hastaneye gidecekler ancak günlerce beklemişler. Pazar günü sabah vatandaşlardan gelen durumun vahametini gösteren mahallenin videosunu ben paylaştıktan sonra telefonlar çalışmaya başladı. Demişler ki, ya ne gerek vardı CHP İlçe başkanına bunu söylemeye, o gazeteciye niye söylüyorsunuz. Özür dilercesine; biz zaten açacaktık, hemen gönderiyoruz kepçeyi. Ve öğleden sonra gidip daha önce 1 gün sürer, oraya kepçe girmez denilen yol açma çalışmasını 1 buçuk saatte bitirmişler. Demek ki oluyormuş. Demek ki açılabiliyormuş. En çok sevindiğim konu mahallede yangın olmadan yolunun açılması oldu. Daha 2 hafta önce yolu kapalı olduğu ve itfaiye gidemediği için Üçevler Köyünde 1 ev tamamen yandı. Yangın ihbarı aldıktan sonra açamadılar yolu. Yine geçen hafta Kabalar Araldı Mahallesinde yol kapalı olduğu için hasta Naziye Karan teyzenin kurtarılması için saatlerce beklenildi. Defalarca yetkili arandı. Ve İnebolu’da olmadığı için kar kedisi Küre’den geldi ve hasta ateşler içinde ki Naziye Karan teyzeyi saatlerce bekledikten sonra evinden anca alınabildi. Naziye teyze günlerce yoğun bakımda yattı ve 3 gün önce vefat etti. Yol açık olsaydı beklenmeden ambulans ulaşacaktı Araldı’ya ve müdahale edebileceklerdi. AKP teşkilat başkanının köyü olan Salcıoğlu’na gömülecek cenaze 2 gün hastane morgunda bekledi. İstanbul’dan cenazeye gelen hasta yakınları perişan oldu. Geçen yıllarda Doğanören Köyüne greyderin sırtında tabut taşındığını kimse unutmadı. Çiçekyazı Köyündeki Hakkı Abancı’ya ait ev yangınında yolun kardan dolayı kapalı olması nedeni ile itfaiye ekipleri 3 saat sonra ev küle döndükten sonra ulaştı. Ancak alevler içinde kaybolan Yunus yavrumuzu da kimse unutmadı.”

“VATANDAŞLAR YOL NE ZAMAN AÇILACAK DİYE BEKLEMEK ZORUNDA DA DEĞİL”

“Köy yollarının açılmasından sorumlu beyler, sözüm size: Empati yapın biraz. İnsanlar sizi hizmet edesiniz diye seçti, siyaset yapasınız diye değil. Adil olun biraz. Elinizi vicdanınıza koyun. Her yıl, her kar yağışında köylerimiz bu sorunları yaşamak zorunda değil. İnsanlar sağı solu aramak, birilerini devreye sokmak zorunda hiç değil. Vatandaşlar yol ne zaman açılacak diye beklemek zorunda da değil. Devletin hizmet için gönderdiği makinelerde bile siyasi ve yanlı davranmayı bırakın. Siyaset yapmayın. Yeter artık. 7 kilometredeki köye kadar yol açılıyor, 1 veya 2 km ilerideki köy bırakılıp başka köye geçiliyor. Makine şu köye gidecek, bakıyorsunuz başka köye dönmüş.  Her yıl böyle. 3 yıldır makine yetmediği ve işlere siyasiler parmak attığı için köylerde koordinasyonsuzluk sorunu bitmedi. Vatandaşlar mağdur oluyor. Makinecileri ilçe başkanı arar, il genel meclis üyeleri arar, belediye başkanı arar, il özel idare müdürü arar, kaymakam arar. Ne olacak bu işin sonu. Kocaman bir koordinasyonsuzluk. Geçen yıl da vardı aynı koordinasyonsuzluk bu yıl da var. Bu sıralarda birde tutturmuşlar Ziraat Odası seçimlerinde şu adayı destekleyen köylere hizmet en sonra gitmişmiş. Yapamıyoruz demiyorlar bahane üretiyorlar. Çözüm yolu var. Meteoroloji günler öncesinden hangi köye hangi ilçeye hangi yüksekliğe ne kadar kar yağacağını 5 gün önceden açıklama yaparak uyarıyor. Kar az yağan bölgeden greyder kepçe temin etmek kadar kolay bir şey yok. Çevremizdeki ilçelerden daha fazla köyümüz ve daha uzun km yolumuz var ama 1 tane kar püskürtme ve kar kedisi aracımız yok.  46 aydır kar püskürtme ve kar kedisi aracını İnebolu’ya kazandıramadınız. İstenirse hepsi hallolur. Ama şunu unutmayın! Az bir zaman kaldı. Köylere hizmet için, orman köylüsüne hizmet için, sera üreticisine daha fazla destek için, İnebolu’ya hizmet için, yaz ve kış sorunların çözülmesi için, az bir zaman kaldı. Geliyor gelmekte olan.” (Bülten)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum