Bu yarayı da sararız!;

Bu yarayı da sararız!

Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde 9 saat arayla merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık (7.7) ve Elbistan (7.6) olan iki büyük depremle sarsıldı. 11 ilde büyük bir yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Yaşanan depremler nedeniyle 42 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti, 110 bine yakın kişi de yaralandı. Tarihte görülen en büyük kara depremi olarak kayıtlara geçen Kahramanmaraş depremleri, “asrın afeti” olarak isimlendirildi....


Deprem anında en az 6 bin binanın yıkıldığı tespit edilirken, toplam yıkılan bina sayısı 20 bin üzeri, yıkılmak üzere olan bina sayısı ise 105 bin üzeri olarak belirlendi. Depremlerin ardından 3 milyon kişinin bölgeden farklı kentlere göç ettiği tahmin ediliyor.

İlk deprem, Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra Lübnan, Kıbrıs, Irak, İsrail, Ürdün, İran ve Mısır'ın da yer aldığı geniş bir coğrafyada hissedildi. Aralarında Gaziantep Kalesi, Şirvan Camisi, Malatya'daki Yeni Cami ve İskenderun'daki Latin Katolik Kilisesi'nin de bulunduğu birçok tarihî yapı ağır hasar aldı ve kısmen yıkıldı. Yürütülen çalışmalar kapsamında 105 bin 794 binanın acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

DEPREMDEN ETKİLENEN İLLERDE 3 AY OHAL İLAN EDİLDİ

Türkiye, deprem bölgesi için doğal afet ve salgın gibi acil durumlarda uluslararası kuruluş ve ülkelerden yardım çağrılarını kapsayan en yüksek acil durum olan 4. seviye alarm ilan edildiğini açıkladı. Ayrıca depremden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edilirken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'yi sarsan depremler için 3. seviye acil durum ilan etti. Türkiye'de eğitim ve öğretime depremden etkilenen 10 ilde 1 Mart'a, kalan illerde ise 20 Şubat'a kadar ara verilirken tüm üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesine karar verildi.

ERMENİSTAN İLE SINIRLAR 30 YIL SONRA İLK KEZ AÇILDI

Türkiye'ye, 88 ülkeden 9 bin 315 arama-kurtarma personeli sevk edildi. Onlarca ülke ilk yardım malzemesi, teçhizat, sağlık ekibi gönderdi ve taziye mesajları yayımladı. Ayrıca Ermenistan-Türkiye sınırı yardım sevkiyatı için 30 yıl aradan sonra ilk kez açıldı.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yedi gün, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bangladeş'te ise bir gün ulusal yas ilan edildi. Aralarında Adalet ve Kalkınma Partisi Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, eski Gana millî futbol takımı futbolcularından Hatayspor'da forma giyen Christian Atsu, Yeni Malatyaspor kalecisi Eyüp Türkaslan ve eski Suriye millî futbol takımı futbolcularından Nadir Çuhadar'ın da yer aldığı isimler enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.

GÖLCÜK DEPREMİNDEN 2 KATI BÜYÜK

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşen 7.7  büyüklüğündeki ilk deprem, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kaydedilen en büyük deprem olarak kayıtlara geçti. Bu depremler 1999 Gölcük depreminin yaklaşık 2 katı büyüklüğe, saldığı enerji bakımından ise yaklaşık 2.8 katı güce sahipti. Bu ve ikinci deprem, Türkiye'de meydana gelen depremler arasında en çok can kaybına yol açan deprem oldu.

HATAY'DA İKİNCİ ŞOK

Kahramanmaraş ikiz depremlerinin ardından, 20 Şubat’ta Hatay'ın Defne ve Samandağı ilçelerinde ard arda 2 büyük deprem daha meydana geldi. Yaşanan 6.4 diğeri ise 5.8 büyüklüğündeki depremler, bölge halkı tarafından şiddetli bir şekilde hissedildi. Meydana gelen bu depremler nedeniyle 6 kişi yaşamını yitirdi, 294 kişi de yaralandı.

TÜRKİYE BÖLGE HALKI İÇİN 'TEK YÜREK' OLDU

Depremin olduğu andan itibaren bölgeye ulaştırılması amacıyla yardım seferberliği oluşturuldu. Arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra, bölge halkının ihtiyaç duyabileceği acil ihtiyaç listeleri ve kan bağışı kampanyaları düzenlendi.

Öte yandan televizyonların yaptığı ortak yayınla Türkiye tek yürek oldu. Sanatçılar, iş insanları, federasyon başkanları, devlet başkanları, bürokratlar bir araya gelerek “Türkiye Tek Yürek” kampanyasına destek verdi. Kampanya, yurt içi ve yurt dışından 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye, Tek Yürek Türkiye kampanyası ile Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin yaralarını sarmak için harekete geçti. İlk günden bu yana deprem bölgesine yardımlarda bulunan vatandaşlar, cep telefonlarından 1866’ya mesaj atarak 50 TL bağışta bulunurken, ülkenin büyük iş insanları da büyük meblağlarda bağışlar yaptı. Gecenin sonunda rekor bir miktara ulaşıldı. Kampanya süresince telefonla bağlanarak yapılan bağışlarda 115 milyar 146 milyon 528 bin lira, SMS ile yapılan bağışlarda ise 9 milyonun üzerinde SMS ile milyonlarca lira toplandı.

BÖLGEYE TOPLAM 199 BİN 739 KONUT YAPILACAK

Türkiye 2 büyük deprem felaketiyle sarsılmasının ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde koordinasyonun TOKİ eliyle yapacaklarını açıkladı. Bakan Kurum bunun dışında herhangi bir yapılaşmaya müsaade edilmeyeceğini vurguladı.

Bakan Kurum toplamda 119 bin 739 konut inşa edileceğini belirterek bu konutların illere dağılımını şu şekilde açıkladı; "Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Malatya'da 44 bin 770, Hatay'da 40 bin 426, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 10 bin 544, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Şanlıurfa'da 3 bin, Adana'da 2 bin 500, Kilis'te 250." (CNGHaber)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum