‘7’den 77’ye seferber olduk’;

‘7’den 77’ye seferber olduk’

Vali Avni Çakır, Türkiye Muhtarlar Derneği (TMD) Kastamonu Şubesi 12’nci Olağan Genel Kurulu’nda Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği depremlerde ilimizden bölgeye giden yardımlar ile ilgili açıklamalarda bulundu....

“SON DÖNEMDE GÖNDERDİĞİMİZ YARDIMLARIN BİRÇOĞUNU KÖY DESTEKLİ GÖNDERİYORUZ”

Vali Çakır, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin insanlık tarihinin en büyük depremlerinden birinin olduğunu vurgularken; “Karada böyle bir depremi bilim insanları şu ana kadar tanımlayamamış. Denizde daha şiddetli olan depremlerin bu kadar yıkıcı etkisi olmuyor, çünkü suyun baskılama özelliği var. Bilim insanları halen peş peşe 3 depremin olmasını çözemiyor. Devasa artçılar da yaşıyoruz. Sonuç olarak Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i olan 13 milyon insan bu depremlerden etkilendi. Yurdun dört bir yanına ilk etapta geçici, isteyenler daha sonra kalıcı dönmek üzere dağıldı. Biz de Kastamonu’da 3 binden fazla vatandaşı misafir ediyoruz. Depremin ilk gününden itibaren sahaya tüm gücümüzde olmaya gayret ettik. Tüm belediyelerimiz ve STK’larımız ile ilk etapta arama kurtarma olmak üzere daha sonra da gıda, hijyen ve yakacak olmak üzere yönlendirmemizi devam ettiriyoruz. Köylerdeki hareket en az merkez kadar. Son dönemde gönderdiğimiz yardımların birçoğunu köy destekli gönderiyoruz” dedi.

“HEP BERABER 7’DEN 77’YE SEFERBER OLDUK”

Bölgeye yapılan yardımlarla ilgili sayılar veren Çakır, “Arama kurtarma ve lojistikte 962 personel, 267 araç. Bu personellerden bir kısmı döndü ama daha sonra bir kısmı da ilave oldu. Bu rakamı binin üzerinde sayabiliriz. Güvenlik, tahliye ver arama kurtarma faaliyetleri için 2 bin 736 jandarma komando personeli, 96 emniyet personeli, kamudan 102 iş makinesi ve kamyon ve 78 öncü araç ile 226 personel. Özel sektörden 66 iş makinesi ve 88 personel. 327 gönüllü, 19 ambulans, bir diyaliz aracı, 13 hizmet aracı ve 122 UMKE personeli. 596 ünite kan bağışı, 1 mobil mutfak aracı, 1 seyyar mutfak, 1 seyyar çadır mutfak, 18 dağıtım aracı ve 32 personel. 167 tır, 101 kamyon ve 72 diğer araç vasıtasıyla; 54 bin 368 adet gıda kolisi, 14 bin 514 adet hijyen kolisi, 285 bin 124 adet ekmek, 36,5 ton un, 237 bin 881 litre su, 13 bin 870 adet giyim kolisi, 7 bin 987 adet bebek bezi, 9 bin 354 adet ısıtıcı ve soba, 2 bin 9 ton yakacak odun ve kömür, 21 bin 479 adet battaniye, 4 bin 632 adet uyku seti/yorgan, 77 bin 860 adet diğer yaşam malzemesi gönderildi. Ayrıca 123 genel yaşam konteyneri, 8 işyeri konteyneri, 12 adet WC/duş konteyneri, 8 WC konteyneri, 83 adet mobil WC kabini, 1 hayvan bakım aracı, bin adet tabut, 3 kamyon mezar tahtası, 8 adet cenaze aracı, 90 din görevlisi gönderildi. Yani Kastamonu bütün gücüyle bölgeye yardımda seferber oldu. Nasıl biz Bozkurt’ta yaşadığımız sel afetlerinde tüm ülkemiz bize seferber olduysa ve yaralarımızı el birliğiyle sardıysak biz de hep beraber 7’den 77’ye seferber olduk” ifadelerine yer verdi.

RAMAZAN’DA İFTAR YERİNE DEPREM BÖLGESİNE DESTEK VERİLECEK

Vali Avni Çakır, son olarak Kastamonu’da 3 bin 348 depremzede olduğunun bilgisini vererek, “Bu vatandaşlarımızın 881 tanesi hem Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında hem de Yolkonak’taki Gençlik Kampı’mızda konaklıyorlar. Evlerde konaklayan vatandaşlarımızın sayısı 2 bin 564, otellerde konaklayan 18, sağlık kuruluşlarına başvuru sayısı 774. Bu vatandaşlarımızdan 8 tanesi serviste yatıyor, bir tanesi de yoğun bakımda. 450’ye yakın öğrencinin de okullara nakilleri yapıldı. Sonuç olarak ilimize gelen vatandaşlarımızla tüm çalışma arkadaşlarımızla ilgileniyoruz. Ramazan başlamadan önce de gıda kolisi anlamında yardım kampanyası tertip etmek istiyoruz. Bu Ramazan’da 30 gün boyunca iftar vermeme kararı aldık. Çünkü bir iftar ortalama 40-50 bin liraya mal oluyor. Onu inşallah hep beraber, bölgedeki vatandaşlarımıza gıda kolisi ya da nakdi yardım olarak verme şeklinde uygulama yapacağız. Allah’ın izniyle devletimiz buradaki yaraları da saracak” şeklinde konuştu. (Emre Çevikoğlu)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum