Esnaf Kefalet’te kongre heyecanı;

Esnaf Kefalet’te kongre heyecanı

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Olağan Genel Kurulu, Grand Moni Altın Salonu’nda yapıldı. Çift liste halinde gidilen seçimlerde mevcut Başkan Dursun Ergin ve aday Fehmi Yılmaz’ın listeleri yarıştı....


Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Genel Kurul’a kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları başkanları ve delegeler katıldı.

ERGİN: “DÜN BAŞKALARI VARDI, BUGÜN BİZ VARIZ, YARIN BİR BAŞKASI OLACAKTIR”

Sözlerine geçtiğimiz günlerde ülkemizde meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başlayan Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Dursun Ergin, “Kooperatif ortaklarımızdan ‘böyle bir günde Genel Kurulu neden iptal etmediniz?’ diye soranlar oldu. Genel kurul tarihlerini yayınladıktan sonra iptal talep etme lüksümüz yok. Kamudan böyle bir karar da çıkmadığı için yapmak zorundayız. Bugün itibarıyla toplam finansmanımız 578 milyon lira. Biz esnaflar için Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin önemi büyük. Faiz oranlarının yüzde 50’sini devletimiz sübvanse ediyor. Krediye ulaşma noktasında diğer bankalara göre ciddi bir avantaj. Bunun kıymetini bilmemiz, fitne, fesat ve dedikodudan uzak tutmamız gerekiyor. Dün başkaları vardı, bugün biz varız, yarın bir başkası olacaktır. Esnaflara lazım olan bu kooperatiflerin ayakta durması ve düzgün işlemesidir. Son süreçte özellikle ekim ayında sayın Cumhurbaşkanımızın faizlerin 9 buçuktan, 7 buçuğa düşürülmesini açıklamasının ardında çok yoğun bir talep oldu. Bu süreçte talebe göre finansman noktasında sıkıntılar oldu. Bu 1 ay kadar sürdü. O süreçten sonra bir problem ile karşılaşmadık. Bu süreçte yaklaşık bin ortağımıza 276 milyon lira para ödedik. Bu Kastamonu kooperatif tarihinin en yüksek kredi ödemesidir. Gerçekten böylesine bir süreçte bu kadar yüksek bir meblağın gelmesi ve bunu esnafların alması bizim için çok önemli. Pandemi, savaş ve enflasyonun yükselmesi esnafımızı sıkıntıya sokmuştu. Bu sürecin ardından böylesine bir kredinin sağlanması esnafımıza can suyu oldu” diye konuştu.

“CENABI ALLAH NASİP ETMEDİKTEN SONRA HİÇBİR ŞEY YAŞANMAZ”

Birçok seçime girdiğini belirten Ergin; “Fehmi arkadaşımız işten ayrıldığında ‘adayım’ demişti. Kanunen hakkıdır, kimsenin söyleyecek bir şeyi yok. Bu süreçte birçok arkadaşımız bize ‘sizler neden çalışmıyorsunuz’ diye sitem etti. Bizler de dedik ki ‘seçim tarihi daha yok’ hatta seçimin yapılmasıyla ilgili bir sözlü konuşma vardı ama yapılmasıyla ilgili bir yazı bile gelmemişti. Dolayısıyla böyle bir süreçte biz sahaya çıkamayız. Çünkü seçim takvimi sorulduğunda ‘şu gün’ diyemem. Onun resmileşmesi gerekir ve o şekliyle de ortaklara bildirilmesi gerekir. Biz bu süreçte seçim tarihi olmadan sahaya bunun için çıkmadık, bunun bilinmesini isterim. Özellikle şunun üzerinde çok duruldu; ‘Seydiler ilçesi kooperatifi bile 500 bin lira kredi verirken merkez kooperatif 400 bin lira veriyor’ denildi. Normal kredi kullandırma yetkileri 500 bin liraya çıktı. Yalnız burada bir sınıflandırma var. Bu sınıflandırmalardan bu rakamların aşağısına veya yukarısına çıkarsınız. Pandemi döneminde biz hiçbir ortağımızı icraya vermedik. Süreç bitti, bir yıl yine ortaklarımız kendini toparlayıp borcunu ödesin diye icraya vermedik. Dolayısıyla takip oranımız yükseldi ve bir basamak geri düştük. O basamaktaki kullandırılabilecek limit ise 400 bin liraydı. Tabii ki şunu bilmenizi istiyorum, ben o kredi limitinin 400 bin liraya düşmesini engelleyebilirdim. Bunu engellemek için o gün bütün arkadaşları icraya vermem gerekiyordu. Bunu yapmaktansa onlara süre verdik ve arkadaşlarımız da bu sürede borçlarını ödedi. Ondan sonra tekrar bir basamak yukarı çıktık. Sonraki dönemde kredi ödemelerinde bir takım sıkıntılar yaşadık. İlk ay çok talep olduğu için dosyalarımız yığıldı ve bunu belirli bir sıraya koyduk. Yine bu süreçte de ‘Kendi yandaşlarına kredi veriyor’ denildi. Ben gerçek bir esnafım. Esnafların arasında bir ayrım yapamam. Daha önce de bu mikrofondan söyledim, ‘Çok özel bir durumu varsa vatandaşın, o özel durumunu anlattığında ben buna olumlu cevap veririm’ dedim. Onun haricinde herhangi bir şey yok. Bu süreçleri iyi değerlendiremezsek, bunun sıkıntıları hepimizi rahatsız eder. Daha bir sürü çok şey var. Sigortalılara kredi verilmesini Banka Genel Müdürlüğü engellemiştir bunu vermiyorlar. ‘İstendiğinde biz veririz’ demişler. Eğer istenip verilecekse ben neden vermeyim? Varsa sıkıntı yazarsınız resmi kurumlara, devletin teftişleri var. Bu saatten sonra kendimi farklı şekilde anlatamam Dursun Ergin olarak beni nasıl biliyorsanız zaten biliyorsunuz. Ben kendimi sizlere emanet etmişim. Gönlünüz nasıl istiyorsa beni oraya koyun. Sandıkta da o şekilde tercihinizi kullanın. Cenabı Allah nasip etmedikten sonra hiçbir şey yaşanmaz” ifadelerini kullandı. 

YILMAZ: “MİLLİ YAS İLAN EDİLEN BU DÖNEMDE GENEL KURULUMUZ MAALESEF İLERİ BİR TARİHE ERTELENMEMİŞTİR”

Başkan adayı Fehmi Yılmaz ise deprem felaketinde yaşanan büyük acı ve kayıplar için çok üzgün olduğunu ifade ederek; “Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerim. Ülke ve milletçe en kısa sürede atlatacağımız ve tekrar daha güçlü ayağa kalkıp güzel günlere hep birlikte ulaşmayı yüce Mevla’dan niyaz ederim. Milli yas ilan edilen bu dönemde genel kurulumuz maalesef ileri bir tarihe ertelenmemiştir. 39 yıl boyunca kooperatifimizin her kademesinde çalıştım ve son 24 yılını da kooperatif müdürü olarak tamamlayıp emekli oldum. Bu zaman diliminde birçok kooperatif başkanı, yönetimleri ve personelleriyle başarılı şekilde çalışarak tamamladığım süreçten onur duyduğumu ifade ederim. Bu süreç sonunda kooperatifçilikteki bilgi birikimimle ve hepsi birbirinden değerli ekip arkadaşlarımla siz ortaklarımıza çok daha iyi hizmet etmek için bu göreve talip olduk. Teknik konularla sizleri bu acılı günlerde üzüntülü halimizle sıkmamak ve milli yas dönemimizde birçok konuya girmemeye özen göstererek hareket etmek istediğimi ifade ederim. Bireysel mücadeleleri ile mevcut konumlarına emekleri, dürüstlükleri ilkeleri ile gelen ben ve ekip arkadaşlarım olarak kooperatif uygulamaları ve statüsünde sizleri memnun edecek, birçok kolaylık sağlayacak pratik yönetim tarzıyla, sorunlarınız sorunumuz dertleriniz derdimiz anlayışıyla yeni yönetim şekliyle vereceğiniz yetkiye talip olduğumuzu ifade eder, genel kurulumuzun ilimize, üyelerimize hayırlar getirmesini cenabı Allah’tan diler ben ve ekibim adına saygı ve sevgilerimi sunarım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Oy sayma işlemi, gazetemizin baskıya hazırlandığı saatlere kadar devam etti. (Emre Çevikoğlu)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum