İlklerin ve teklerin mekanı oldu;

İlklerin ve teklerin mekanı oldu

Geçtiğimiz günlerde Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne atanan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Aynan, basın mensupları ile bir araya gelerek Kültür Merkezi hakkında bilgilendirmelerde bulundu....

Aynan, görev yaptığı süreçle ilgili değerlendirmesinde, merkez içerisinde bulunan Şapka Müzesi’nin Türkiye'de ilklerin ve teklerin müzesi olmayı başardığını dile getirerek; "İlk başta üç şapkayla başlamıştık, şu anda bin 192 tane şapkamız bulunmakta. Amacımız, Türkiye’deki ilk ve teklerin müzesi olmaktı, bunu da başardığımızı düşünüyorum. Atatürk, Kastamonu’da Şapka İnkılabını yaptığı için burada açılan bir müzeyiz. Bu anlamda da Kastamonu’daki Şapka Müzesi, Atatürk’ün onur ve gururunu yaşatıyor" ifadelerine yer verdi.

3 ŞAPKAYLA BAŞLAYAN YOLCULUKTA, ŞAPKA SAYISI 1.192'YE ULAŞTI

İlknur Aynan, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi hakkında bilgilendirmede, Şapka Müzesi’nde bin 192 şapkaya, Bebek Müzesi’nde 695 bebeğe, Dantel Müzesi’nde de 761 dantele sahip olduklarını dile getirdi. Merkezin 2008 yılında resmi olarak açıldığını hatırlatan Aynan; “Resmi açılışımızdaki ilk çalışmamız silah müzesiydi. Silah müzemizin geçmişten günümüzü silah bölümü de yine proje kapsamında günümüz silahları bölümüyle büyütüldü. Arkasından Dantel, Şapka, Bebek Müzemiz ve galeri bölümümüz oluşturuldu. Şapka Müzesindeki şapkalarımız en son hallerini aldı. İlk başta üç şapkayla başlamıştık, şu anda bin 192 tane şapkamız bulunuyor. Pandemi öncesi 2019 yılında 129 bin ziyaretçi ağırladık” dedi.

19 İLÇEYE HAS 19 BEBEK

Merkez Müdürü Aynan, tüm bağışçılardan aldıkları şapkalara gözleri gibi baktıklarını belirterek; “Hepsini mühürledik ve hepsi de yerlerinde duruyor. Diğer bölümümüzde bebek müzemiz bulunuyor. Bebek Müzemizde de yine çok kıymetli bağışçılarımızın bebekleri var. O bölümde de Kültür Merkezi olarak yaptığımız birçok çalışma bulunuyor. Bu çalışmalardan bir tanesi benim de projesini hazırladığım ‘Kastamonu Bebekleri Projesi’, benim için çok önemli bir projeydi. Kendi ellerimizde yaptığımız kitre bebeklerden oluşan bir projeydi. Gazi Üniversitesi’ndeki hocalarımızdan birçok destek aldık. Aldığımız destekler sayesinde burada 30 kadına kurs açtık. 15 kadın gündüz geldi, 15 kadın akşam geldi ve Kastamonu bebekleri projesiyle 19 ilçenin bebeğini oluşturduk. Bu konuda belediye başkanlarımızdan destek istedik ve başkanlarımız sandıktan kumaşlar çıkarttırıp gönderdi. Şunu anladık ki, bu süreçte kimse yöresel kıyafetine ‘çok’ demiyordu. Gelecek nesillere bu kıyafetleri aktarabilmek için bebekler ile başlamamız gerekiyordu. Bebekleri kadınlar ile birlikte hep beraber yaptık. Ben de kadınlar ile kursa katıldım, onlar ile birlikte ben de öğrendim. İşin mutfağında olursanız ve bu işi önemserseniz çok güzel işler yapabiliyorsunuz. Bunda sayın valilerimizin çok büyük desteği var. Birçok valimiz ile görev yaptım. Şu anki valimiz ile yedinci valim. Hepsinin çok büyük desteğini gördüm. Her zaman yanımızda oldular. Bugün bu sayıya ulaştıysak destekler çok önemli oldu” dedi.

“İLK VE TEKLERİN MÜZESİ OLMAYI BAŞARDIK”

İlknur Aynan, Dantel Müzesi ve Şapka Müzesi'nin, Türkiye'de ilk ve tek olduğunu vurgulayarak; “Buradaki amaç Türkiye’deki ilk ve teklerin müzesi olmaktı. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Şu an şapka müzemizde ünlüler koleksiyonu var, onlar ile birebir çalışmalar yaptık. En önemli siyasilerimizden Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit’in şapkaları var. Atatürk şapkaları zaten bizim çıkış amacımızdı. Atatürk, Kastamonu’da Şapka İnkılabını yaptığı için burada açılan bir müzeyiz. Bu anlamda da Kastamonu’daki Şapka Müzesi, Atatürk’ün onur ve gururunu yaşatıyor. Cem Karaca, Harun Kolçak, Safiye Soyman, Cemil İpekçi’nin yanı sıra, Yıldırım Mayruk da bize büyük bir koleksiyonu bağışladı, ona da teşekkür ediyoruz. Kendisi modacılığa ilk şapkayla başlamış, o da burayı duyduktan sonra gözleri yaşardı, çok mutlu oldu. Birçok ünlünün şapkası var. Atatürk’ün Kastamonu’daki nutku ve İnebolu’daki nutku müzemizin başköşesinde. Bin 192 şapka bulunan müzemizde artık yerimiz kalmadı” ifadelerini kullandı.

“EVRENSELLİĞİ ÖNEMSİYORUZ”

Dünya şapkaları bölümünden de bahseden Aynan; “Dünya şapkaları bölümünde biz evrenselliği önemsiyoruz, çünkü gelen bütün konuklar bizim için misafir. Kastamonulu olarak gelen misafirlerin yalnız hissetmesinler ve kendilerinden bir parça bulsunlar diye de dünya şapkaları bölümü yaptık. Orada da yine Rusya, Özbekistan ve Japonya gibi çeşitli ülkelerin şapkaları var. Tabi kültürümüzü de anlatan yöresel şapkalar da var, orada da Anadolu’nun bütün şapkalarını görebiliyorsunuz. Bu zamana kadar ki çalışmalarımızdaki bütün ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim” diye konuştu.

MİMAR VEDAT TEK KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ 379 SERGİYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

İlknur Aynan, merkezin 75’inci Cumhuriyet Müzesi, Silah Müzesi, Şapka Müzesi, Dantel Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Bebekevi ve Resim Galerisi’nden oluştuğunu söyledi. Kastamonu'daki Valilik binasının da mimarı olan Vedat Tek’in adını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla merkezin inşa edildiğini dile getiren Aynan, toplantılar, sergiler sanatsal çalışmalar da yaptıklarını, bugüne kadar 379 sergi düzenlediklerini aktardı. Aynan, Bebek Müzesi’nde 695 bebeğe, Dantel Müzesi’nde 761 dantele, Şapka Müzesi’nde ise bin 192 şapkaya ev sahipliği yaptıklarını kaydetti. (CNGHaber)



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum