‘Kırık, 2100’e kadar su sorununu çözecek’;

‘Kırık, 2100’e kadar su sorununu çözecek’

Çevre ve Orman eski Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Kastamonu’ya geldi. İlk olarak Vali Avni Çakır'ı makamında ziyaret eden Eroğlu, buradaki açıklamasında su sıkıntısına dikkat çekerek; "İçme suyunda sıkıntı yok, sulamada sıkıntı var. Suyun yüzde 76'sını sulamada kullanıyoruz. Bütün sulamalarda, modern sulamaya geçilirse büyük tasarruf olacak. Türkiye su zengini değil, fakir de değil. Akıllı bir şekilde sürekli takip gerekiyor" dedi....


"KASTAMONU'NUN BAHTINI ÇOK AÇIK GÖRÜYORUM"


Kastamonu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Veysel Eroğlu; “Buranın çok büyük turizm potansiyeli var, bunu değerlendirmek lazım. Hakikaten Kastamonu'nun bahtını çok açık görüyorum. Burası Ankara'nın hem yaylası, hem denizi, hem dağı olacak. Hatta İstanbul'dan da çok gelen olacak. Milletvekillerimizle birlikte burada yapılması gereken neyse takip ediyoruz. Bir an önce Kırık Barajı'nın yapılıp buranın gelecekteki su ihtiyacını tamamen karşılamak amacı var. Projeleri bitti inşaatı yapılıyor. Kırık Barajı, tamamlandığında 2100 yılına kadar Kastamonu’nun su ihtiyacını karşılayacak” diye konuştu.

"SUYUN YÜZDE 76'SINI SULAMADA KULLANIYORUZ"

Kuraklık ve su sıkıntısına değinen eski Bakan Eroğlu; “İstanbul'da İSKİ Genel Müdürlüğü yaptım. O dönemde Cumhurbaşkanımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. İstanbul'da su diye bir şey yoktu. İstanbul'un merkezinde Kadıköy'de, Fatih'te, Beşiktaş'ta su yoktu, Kerbela gibiydi. Nüfus 6 buçuk milyonken hem de… Şimdi 18 milyon ve sular akıyor. Diğer illerde de aynı şekildeydi. Ben sandım ki susuzluk sadece İstanbul'da, sonradan Cumhurbaşkanımız dedi ki 'Veysel hoca, DSİ'ye geleceksin.' İstanbul'da işler tamamlandı. Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs'ın, bir de Afrika'daki bir takım ülkelere destek vermek için. Beni DSİ'ye çağırdığı zaman sandım ki her yerde su akıyor. 76 şehirde su yoktu. Kars'tan Edirne'ye kadar, İzmir ve Ankara da dahil olmak üzere 76 şehirde su yoktu. Biz tüm hepsini çok iyi planladık, tecrübemiz var. 76 şehirdeki su sorununu çözdük. Tabi zaman zaman kuraklık olabilir. En büyük kuraklık 2007 yılındaydı. Ankara'da su kesintisi başladı. Bir hafta sonra ben devreye girdim. B planı uygulayarak sorunu çözdük. Kuraklık zaman zaman oluyor. Ancak ilgililerin bunu planlaması lazım. Çünkü biz her şeyi yapmışız, alt yapı, barajlar, dev isale hatları, arıtma tesisleri, şebekeleri yenilemişiz. Optimum şekilde işletmek gerekiyor. Bunları işletemezseniz, su da veremezsiniz. İstanbul'da da 2007 yılında sıkıntı vardı onu da aştık. Yani A B C planları var. Planlamalar yapılırsa, işin takibi yapılırsa su sıkıntısı kalmaz. İçme suyunda sıkıntı yok sulamada sıkıntı var. Suyun yüzde 76'sını sulamada kullanıyoruz. Dolayısıyla biz başlattık bunu. Bütün sulamalarda, mutlaka modern sulamaya geçilirse büyük tasarruf olacak. Türkiye su zengini değil, fakir de değil. Akıllı bir şekilde sürekli takip gerekiyor” ifadelerine yer verdi. (Emre Çevikoğlu)



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum