Ekşili pilav dünyaya açılıyor;

Ekşili pilav dünyaya açılıyor

Kastamonu Sanat İşleyen Eller Kadın Kooperatifi tarafından hayata geçirilen Şifa Doğadan, Emek Kadından Projesi’nin açılış toplantısı, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nda (KUZKA) gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Kastamonu Sanat İşleyen Eller Kadın Kooperatif Başkan Yardımcısı Mine Telli; "Şifa Doğadan, Emek Kadından diye yazılan bu proje, ekşili pilav olarak okunur. Bu ürün aynı zamanda bir şifa yemeğidir. Asma yaprağı, ebe gümeci, ısırgan otu, nane ve dereotu içinde bulunmaktadır. Diğer birleşenleriyle birlikte sağlık açısından faydaları kanıtlanmıştır. Temiz üretilen bir gıdadır. İçinde herhangi bir katkı maddesi bulunmaktadır. Yaptığımız ürünün her yerde yer alabileceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi....

Projenin açılış toplantısına Vali Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, AK Parti Milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri, kadın kooperatifleri temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

TELLİ: “KADINLARIMIZ İÇİN BİR ÖNDERLİK YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kastamonu Sanat İşleyen Eller Kadın Kooperatif Başkan Yardımcısı Mine Telli; “Şifa Doğadan, Emek Kadından Projemiz; Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğümüz, Valiliğimizle beraber hazırladığımız ve İçişleri Bakanlığımıza sunduğumuz, 89 bin TL’lik bir bütçeyle yönetimini yaptığımız, kadınlarımızın daha çok istihdamına ve kendilerini geliştirmelerine ön ayak olmak için yürütmeye çalıştığımız bir proje. Projemiz ilk başta kadınlarımızın istihdamını geliştirmeye, kendi liderlik duygularını ve ruhlarında bulunan değerleri bulmak için bir önderlik yapmaya çalışıyoruz. Projemizle elde ettiğimiz gelirle birlikte projemizin şu ana kadar gerekli olan malzemelerini, tefrişatını, atölye kurulumunu gerçekleştirdik. Bunların akabinde yaptıklarımız ise, eğitimler çerçevesinde kadınlarımızı seçerek ve bu seçimlerde gerçekten ihtiyaç sahibi olan kadınlarımızı ve ileriye dönük olarak kendilerini bir yer edinme arzusu olan kadınlarımızı seçerekten bu projeyi yürütmeye başladık” dedi.

“ŞİFA DOĞADAN, EMEK KADINDAN DİYE YAZILIR, EKŞİLİ PİLAV OLARAK OKUNUR"

Projede kadınlara öncelik verdiklerini vurgulayan Telli; “Projenin içeriğinde kadınlarımız öncelikli. Kadınlarımız bizler için hem tedarikçi, hem üretici, hem de paketleme kısmında bütün emekleriyle yaptıkları bir ürün ortaya koydular. Şifa Doğadan, Emek Kadından diye yazılan bu proje, Ekşili Pilav olarak okunur. Şu ana kadar çıkardığımız, ortaya koyduğumuz ürünün her noktasında kadının bir emeği mevcuttur. Ürünümüz 8 birleşenden oluşmakta. Bu 8 değerli birleşenden 5 tanesinin tedarikçisi ve üreticisi kadınlarımız. Kadınlarımız doğadan topladıkları endemik bitkileri ve yetiştiriciliğini yaptığı diğer bitkilerle beraber Ekşili Pilav oluşumunun temel taşını oluşturdular. İçerisinde bulunan 8 birleşen, bulgurumuz, domates ve soğan gravyerimiz, 5 çeşit bitkimiz vardır. Bitkiler endemik bitkidir. Aromatik özelliği vardır. Şu anda alternatif tıpta kullanılan bitki türleridir. Bunların her biri bu paketin bizim için değerini yükseltmektedir. Çünkü içerisinde kadınların emekleri fazlasıyla vardır. Onların verdiği destek ve inançla ortaya çıkmıştır. İçerisinde bulunan birleşenlerin şu an için satış noktalarında bulunan her türlü gereksinimleri yerine getirmiştir. Proje kapsamında ambalajlarımızı tamamladık, barkodumuzu oluşturduk, analizlerimizi tamamladık. Bunlar bize bir katma değerdir. Çünkü yöresel olarak tek olan ürünlerimiz şu an için raflarda yerini alabilecek potansiyele sahiptir. Tarım Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uygun gördüğü bütün statüleri taşımaktadır. Buna dahil olaraktan hazırladığımız bu ürün şu an için kadınlarımızla hazırladığımızı ürünlerimizin bundan sonraki dönem içerisinde raflarda yerini alabilmesini ümit etmekteyiz. Bunun için de çabalarımız devam etmektedir. Şu anda marketlerle görüşmelerimiz var. Bunların akabinde kendi ürünlerimizi raflarda görebilmeyi ümit ediyoruz. Bunun dışında Kastamonu içinde tedarikçi olarak esnaflarımızda bulunmakta, Kastamonu Sanat Kadın Kooperatifi’nde bulunmakta, hepsiburada internet sitesinde bulunmaktadır. Ürünümüzün kendi değerini bulabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu ürün aynı zamanda bir şifa yemeğidir. Asma yaprağı, ebe gümeci, ısırgan otu, nane ve dereotu içinde bulunmaktadır. Diğer birleşenleriyle birlikte sağlık açısından faydaları kanıtlanmıştır. Temiz üretilen bir gıdadır. İçinde herhangi bir katkı maddesi bulunmaktadır. Yaptığımız ürünün her yerde yer alabileceğine inanıyoruz” diyerek bilgilendirmelerde bulundu.

Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut, mutluluğunu ifade ederek; “Bugün sizlere taşın altına eline koyduğunuz için teşekkür ediyorum” diyerek projelerine destek verenlere teşekkür etti.

ÇAKIR: “EKŞİLİ PİLAV KASTAMONU’YA ÖZGÜ VE MUHTEŞEM BİR PAKET”

Vali Avni Çakır ise şunları kaydetti; “Kadın kooperatifleri konusunda Kastamonu, Türkiye’de sonradan atağa kalkmakla beraber çok ciddi bir konuma geldi. Hızla bu sayıyı da 10’un üzerine çıkaracağız. Kooperatif kurmak zor gibi gözüküyor ama kolay, esas olan ona işlevlik kazandırmak ve kuruluş amaçları doğrultusunda kadınlarımızın ve bulundukları coğrafyanın beklentilerine, ihtiyaçlarına karşılık vermesi ve bu anlamda özellikle kadınlarımızın her türlü üretimi, becerilerinin arttırılması. Sanat İşleyen Eller işlerini gerçekten profesyonel yapıyor. Bu konuda yurtdışından da destek almaya kazandılar. Bu da işlerini gerçekten de profesyonel yaptıklarının göstergesi. Kadınlarımız Türkiye’nin her noktasında üretiyor. Dolayısıyla bir adım öne geçmek için böyle yaratıcı fikirler ortaya çıkarmak gerekiyor. Arzı kolay getirmek, taleple arzı uygun bir ürünle buluşturmak gerekiyor. Bu anlamda ekşili pilav Kastamonu’ya özgü ve muhteşem bir paket. Zaten bunun paketlenmesine yönelik geçen yıldan beri çok güzel çalışmalar var, çok ses getirdi. Zaten sıra dışına çıktığınız anda dikkati üzerine çekiyorsunuz ve talepleri topluyorsunuz. Ürettiğiniz ürünün sağlıklı şartlar altında üretilmesi kadar, pazarlanması da çok önemli. Bu konuda yine ajansımızın bütçesinde tanıtım faaliyetlerimizde var. Bunu da çok önemsiyoruz. İnşallah ürünlerimizi ulusal ve uluslararası platformlarda üst seviyedeki bir tanıtımla daha geniş bir ticaret alanına, tüketim gücüne ulaşması için de yoğun çaba göstereceğiz” dedi.

“KOOPERATİFLERİMİZİN ÜRÜNLERİNİN PAZARLANMASI NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK"

Vali Çakır son olarak; “Kastamonu’da da Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürlüğü olarak 2022 yılını çok başarılı geçirdiğimizi söyleyebilirim. Bu da STK’ların projelere verdikleri önem sayesinde oldu. Biz sadece yol gösteriyoruz. Önlerini açmaya çalışıyoruz. STK’larımız güzel projelere imza attılar. Hayatın her alanına projelerle dokunmaya çalışıyoruz. Çok güzel sosyal projeler yapılıyor. Yeter ki STK’lardan talep gelsin, biz bundan sonrada katkı vermeye devam edeceğiz. Sahada da bunu önemsediğimizi göstermek istiyoruz. İleri de daha çok farklı çalışmalar olacak. Kış turizminde de kadın kooperatiflerimizin ürünlerinin pazarlanması noktasında çalışmalarımız olacak” ifadelerini kullandı. (Mizgin Kaynar)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum