81 ilde ÇÖZGEM açılacak;

81 ilde ÇÖZGEM açılacak

Sağlık Bakanlığı, 81 ilde açılacak Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri (ÇÖZGEM) ile özel gereksinimli bireyler ve ailelerine tanıdan tedaviye ihtiyaç duydukları tüm hizmetleri tek çatı altında sunacak. Türkiye'de ilk kez özel gereksinimli çocuk ve gençlere yönelik ruh sağlığı hizmetlerinin tek çatı altında sunulmasını sağlayacak merkezlerin yasal zeminini oluşturan yönetmelik, 15 Aralık'ta yayımlanırken, açılış planlamalarıyla ilgili detaylar da belli oldu. Buna göre, Bakanlık, 2023 itibarıyla ilk etapta Türkiye'nin 81 ilinde en az bir ÇÖZGEM'i faaliyete geçirecek ve devamında merkezleri yaygınlaştıracak....

İHTİYAÇ DUYULAN BÜTÜN TANILAR TEK MERKEZDE TOPLANACAK

Aileler, çocukları için ihtiyaç duyduğu ruh sağlığı hizmetlerine daha kolay erişebilmek için tanıdan tedaviye kadar ihtiyaç duydukları tüm hizmetleri tek merkezde alabilecek. ÇÖZGEM'ler açıldıktan sonra hem Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hem de sağlık kuruluşlarının yönlendirmesiyle merkeze başvuru yapılabilecek. Bireysel hizmet danışmanları, ailelere birebir destek verecek. Bakanlığa ve üniversitelere ait sağlık tesisleri bünyesinde oluşturulacak ÇÖZGEM'lerde, uzman hekimlerle çocuk gelişim uzmanları, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, dil ve konuşma terapistleri ile ergoterapistler görev yapacak.

BİREYSEL HİZMET DANIŞMANLARI, 3 YILLIK ÇALIŞMA SÜRECİNDEN SONRA SEÇİLECEK

Merkezlerde ayrıca özellikle bilişsel gelişim sorunları, down sendromu, otizm gibi tanıları bulunan çocuklar ve ailelerine ilk andan itibaren birebir destek olup, süreçlerini takip edecek bireysel hizmet danışmanları da istihdam edilecek. Bu kapsamda, bireysel hizmet danışmanları, 3 yıllık bir çalışmayla hazırlanan eğitim programını başarıyla tamamlayan sağlık çalışanları arasından seçilecek. Hastaların, devletin diğer hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için eğitim ve spor danışmanları da merkezlerde görev alabilecek. (CNGHaber)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum