Kadınlarla ‘sağlık’ buluşması;

Kadınlarla ‘sağlık’ buluşması

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), “Halk Sağlığı Kadınla Başlar” başlıklı mahalle buluşması gerçekleştirdi. Kastamonu Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimde kadınlar; aile sağlığı, aile hekimliği, fiziksel aktivite, kanser taramaları, kadın sağlığı, sağlıklı beslenme konularında bilgilendirildi....

"KESİNLİKLE HEKİMİNİZİN UYGUN GÖRDÜĞÜ İLACI KULLANMALISINIZ"

Aile sağlığı ve aile hekimliği konusunda bilgilendirmede bulunan Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri tarafından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; “Esnek mesai aile hekimi orada olmayınca hizmet alamıyorsunuz. Bunları Aile Sağlık Merkezi’nin kapısında mobil hizmetlerde belirtilen tarihe göre giderseniz hem hizmetten yaralanmış olursunuz hem de boşuna zaman kaybı yaşamamış olursunuz. Özellikle hizmet alırken buna dikkat etmenizi istiyoruz. Sadece kayıtlı olduğunuz hekimden hizmet alabiliyorsunuz. İl içerisinde başka hekimden raporunuzu, pansumanınızı gibi şeyleri alamıyorsunuz. Aile hekimleri bazı ilaçlı raporları yazmaya yetkisi yoktur. Bakanlık tarafından özellikle cildiye gibi branşlarda sadece branş hekimi yazabilir. Bakanlık bu konuda sadece uzman hekiminin yazmasını istiyor. En çok yapılan şeylerden biri de eczanelerden ilaç alıp aile hekimlerine yazdırmak. Bunu kesinlikle istemiyoruz. Eczacı yazılan tedaviyi size vermekle mükellef onun dışında ilaç önerme gibi yetkisi yok. Sizler aile hekimlerinize ya da hastanelere gideceksiniz, eczaneler ise uygun olan ilacı verecek. Hastalandığımızda birbirilerimizin önerdiği ilaçları kullanmak çok yaygın maalesef ve bunu ne yazık ki bizler de yapıyoruz ama bunu kesinlikle yapmıyoruz. Herkesin ilacı ve dozu farklı bu doğrultuda kesinlikle hekiminizin uygun gördüğü ilacı kullanmalısınız. Aile sağlığı Merkezi’nden alabileceğimiz hizmetler, öncelikle muayene olabilirsiniz, hekiminiz uygun gördüğü tahlilleri yaptırabilirsiniz. Evlilik öncesi hizmet ve yaşlılık izlemimiz de var. Aile hekiminizi tanırsanız zaten sizlere birçok konuda yol gösterecektir. Çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddette Aile Hekimliği devreye giriyor. Kısacası ‘Hiçbir şey çözemiyorum’ dediğiniz noktada aile hekimliği devreye giriyor."

Fizyoterapist, Aybüke Özmen ise fiziksel aktivitenin önemine değinerek, fiziksel aktivitenin sürekli yapılması gerektiğinin altını çizdi. (Emre Çevikoğlu)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum