‘Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı’;

‘Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı’

CHP Ekonomiden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Serkan Karayılan, ekonomik gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı. Karayılan, açıklamasında; “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, AKP iktidarının bozduğu bu ekonomiyi yeniden inşa etmeye, hayat pahalılığını yenmeye ve milletimize rahat bir nefes aldırmaya geliyoruz. İnsanların geleceğine umutla baktığı, çocuklarımızın yatağa aç girmediği bir ülkeyi ayağa kaldırmak için geliyoruz” dedi....

"MİLLETİN CÜZDANI BOŞSA İKTİDARIN VİZYONU DA BOŞTUR"

İl Başkan Yardımcısı Serkan Karayılan, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “İktidar bugün tutturamadıkları hedeflerin hesabını vermeden önümüzdeki asra talip oluyor, daha bugünü bile konuşmadan, bir asır sonrası için ülkeye ufuk ve vizyon getirme hayalleri kuruyor. Bugün ekonomiyi getirdikleri noktada artık ocaklarda tencereler kaynamıyor, milletin cüzdanı bomboş. Milletin cüzdanı boşsa iktidarın vizyonu da boştur. Şimdi de sorumluluktan kaçmak için algı operasyonlarına başladılar. Vatandaşı enflasyonun düşürüldüğüne inandırmaya çalışıyorlar. Yandaş kalemler dezenformasyon fırtınası estiriyor. Yeter ki beceriksizlikleri konuşulmasın. Yeter ki tüm dünyada gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de gıda enflasyonunda yeni bir rekor kırıldığı, mutfaklarda yangının büyüdüğü haberi yapılmasın.”

“ESKİDEN BİR İŞÇİ KIDEM TAZMİNATIYLA BİR EV ALIYORDU”

Enflasyonun olduğu yerde öngörülebilirliğin, öngörülebilirliğin olmadığı yerde yatırımın olamayacağına değinen Karayılan; “Yatırımın olmadığı yerde aş olmaz, iş olmaz. Peki, asgari ücretli vatandaşlarımız ne yapacak? Asgari ücret 8 bin 500 lira. Daha dört ay önce belirlendi. Bugün iktidar ‘Avrupa bizi kıskanıyor’ diyor ama sayın cumhurbaşkanı bu ülkede 6 yaşındaki bir çocuğun açlıktan öldüğünün farkında mı? Başını yastığa koyan milyonlarca çocuğun aç yattığının farkında mı? Ülkemizde 10 milyonun üzerinde işçi asgari ücretle geçiniyor ve asgari ücret açlık sınırının altında kalmıştır. Ülkenin siyasal tarihinin savaş dönemleri dışında ekonomik olarak en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. İşçinin, emekçinin hakkının bu kadar sömürüldüğü başka bir dönem maalesef yaşanmamıştır. Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin lirayı geçmiştir, yoksulluk sınırı 25 bin lirayı maalesef geçmiştir ama asgari ücret bugün 5.500 lirayla sefalet ücretine dönüşmüştür. Enflasyon fırladı, kredi faizleri yüzde 40'lara yükseldi. Eskiden bir işçi kıdem tazminatıyla bir ev alıyordu ama sayelerinde işçiler kıdem tazminatıyla bir balkon bile alamıyorlar. Türkiye, Dünya Sefalet Endeksi'nin 156 ülke içerisinde en kötü 20 ülkesi arasında yer aldı. AKP'nin iktidara geldiği yılda asgari ücretle 6,96 adet çeyrek altın alınırken bugün 3,16 adet çeyrek altın alınabilmektedir. Bu durumda, asgari ücretin bugünkü değerle 12.103 lira olması gerekmektedir” dedi.

“DOKUZ AYDA 85 BİN 181 ESNAF KEPENK KAPATTI”

2019 yılı ile 2022 Ağustos arasında toplam 381 bin 218 işyerinin kepenk kapattığını dile getiren Serkan Karayılan, şöyle devam etti; “2022 yılının ilk dokuz ayında ise bir rekor sayıyla 85 bin 181 esnaf işyerini kapatmıştır. Ne yazık ki KOBİ'lerin bankalara borcu Eylül 2022 itibarıyla 1 trilyon 770 milyar 854 milyon lirayı bulmuş, esnafımızın takipteki borcu da 60 milyar liraya ulaşmış durumda. 353 bin 785 KOBİ borcu nedeniyle icra takibinde, sorun yaşamaktadır. Yüksek enflasyonun artan üretim maliyetleri karşısındaki etkisi sonucu mal ve hizmet fiyatlarında da artış kaçınılmazdır. Ancak, tüketicilerimizin çok yüksek fiyat artışları karşısında zorunlu olarak ihtiyaçları dışında daha az harcama yapmaları karşısında maalesef vicdanlı esnafımız arada sıkışıyor ve kimi zaman maiyetine ve hatta maliyetinin altında satış yapmak durumunda kalıyorlar. Esnafımız, yüksek elektrik, yüksek doğal gaz faturalarından, artan akaryakıt giderlerinden, yüksek girdi maliyetlerinden çok dertli. Esnafımıza sırtınızı dönmeyin çünkü ekonominin orta direği olarak onlarda can çekişiyor. Bugün geldiğimiz noktada iktidar boş gürültü yapsa da milletimiz sandıkta gereken dersi verecektir. Sorumluluktan kaçanlar yarın sonuçlarından kaçamayacaklar. Türkiye karşılaştığı bu krizlerin üstesinden gelebilecek büyük bir ekonomidir ve iyi yetişmiş kadrolara sahiptir. Ülkeyi krizlerden çıkaracak kadrolar milletin masasında bir araya gelmiş ve çıkarılacak reçetenin son halini vermeye başlamıştır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizde AKP iktidarının bozduğu bu ekonomiyi yeniden inşa etmeye, hayat pahalılığını yenmeye ve milletimize rahat bir nefes aldırmaya geliyoruz. İnsanların geleceğine umutla baktığı, çocuklarımızın yatağa aç girmediği bir ülkeyi ayağa kaldırmak için geliyoruz.” (Bülten)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum