Kış lastiği el yakıyor!;

Kış lastiği el yakıyor!

Ülke genelinde kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Aralık itibariyle başladı. Özellikle hava şartlarından dolayı meydana gelen trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için kış lastiği hayati önem taşıyor. 44 yıldır Kastamonu'da faaliyet gösteren lastik ustası Mehmet Akça, kış lastiği kullanımının artan fiyatlardan dolayı azaldığını dile getirdi....

“KAR YAĞMASINI BEKLEMELERİNE GEREK YOK”

Havalar soğuduğundan itibaren kullanıcıların kışlık lastiklerini takmasını gerektiğini Mehmet Akça; “Değişim için 1 Aralık’ın gelmesini beklemeye gerek yok. Sıcaklıklar belli bölgelerde 6-7 derecenin altına düştüğünde mevsimlik yani yazlık lastik dediğimiz lastikler sertleşme yapar. İlla ki 1 Aralık’ta değişim yapılacak diye bir durum yok. Hava sıcaklıkları gece eksilere düşüyor ve bu yüzden en iyi şekilde performans ve hizmet almaları açısından havalar soğumadan önce rahatça taktırmalarını tavsiye ederiz. Hava 7 derecenin altına düştüğünde mevsimlik lastik ne kadar dişli olursa olsun sertleşir. Kışlık lastik eksi 40 dereceye kadar yumuşaklığını muhafaza eder. Bu da normal frene basıldığında veya karda tutunmayı sağlar ve kaydırma yapmaz. Vatandaşlarımıza bir an önce kışlık lastiklerini taktırmalarını tavsiye ederiz. Hem yoğunluk açısından, hem daha iyi hizmet almaları açısından. Kar yağmasını beklemelerine gerek yok” ifadelerini kullandı.

“DAHA EMNİYETLİ SÜRÜŞ SAĞLAR”

Kış lastiğinin özelliklerini anlatan Akça; "Kış lastiğinin derinliği kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda 1,6 mm’den az olmamalı. Araçta zincir bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Kış lastiklerinin yanaklarında, (M+S) veya kar tanesi veya her iki işaret de bulunur. Havanın soğuması ile normal lastikler sertleşir ve yola tutunması zorlaşır. Kış lastikleri ise özel hamuru sayesinde 6 derece altında yumuşaklığını ve dayanıklılığını korur. Damarlı yapısı ve derin dişleri sayesinde karı ve çamurlu suyu daha iyi tahliye eder. Kış lastiği, kış şartlarında daha emniyetli sürüş sağlar ve daha kısa mesafede durur" dedi.

"ÖNCEKİ SENELERE ORANLA İŞİMİZ AZALDI"

Geçen yıldan bu yana lastik fiyatlarının arttığına vurgu yapan Mehmet Akça; “Geçen senelere bakıldığı zaman 4 adet lastiğe bin lira veriyorduk. Şuan ise durum, 1 adet lastiğe bin lira veriyoruz. Hal böyle olunca önceki senelere oranla işimiz azaldı. İnsanlar ekonomik krizden dolayı eskisi gibi lastik takamıyor. Çünkü lastik çok pahalılaştı. Bizim tabirimizle siyah altın oldu” şeklinde konuştu. (Banu Türkmenoğlu / ÖZEL HABER)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum