‘Otizmin en büyük ilacı sevgidir’
Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından “Özel Birey ve Aile Farkındalığını Arttırma” programı düzenlendi. Programa katılan Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, yaptığı konuşmada; "Erken tanı çok önemli. Otizm hastalığı, çok tehlikeli ve hızla artıyor. Bunun da en büyük ilacı sevgidir. Çocuklarımızı anlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Tek dileğim, onlara garip bakışlarla bakılması değil, sevgi gösterilmesi" ifadelerine yer verdi....
KÜ
Bilgehan Bilgili Konferans Salonu'nda, Hemşirelik bölümü öğrencileri tarafından
Özel Birey ve Aile Farkındalığını Arttırma konulu program düzenlendi. Programa, Kastamonu Özel
Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, Kastamonu Üniversitesi Sağlık
Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Tuna, Kastamonu Üniversitesi
Sağlık Bilimler Fakültesi Hemşirelik Bölüm Öğretim Üyesi Dr. Nilgün Kahraman, İhsan
Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu Uzman Öğretmeni Seniha Kurtoğlu, Kastamonu
Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr
Havva Kaçan, Okul MüdürüYusuf Öz, Mehmet Doğan, Tevfik Demirci, Kadir Kesgin katılım
sağladı.
KAHRAMAN; “DAMGALAMA,
BİREYE VE AİLEYE ÖZELLİKLE ZARAR VERMEKTEDİR”
Kişilerin öz saygı psikolojik destek alması, hatta tedaviye olumsuz cevap vermesi damgalamaya ters düştüğünü söyleyen Nilgün Kahraman; “Damgalama olumsuz değerlendiriliyor. Normal kriterlerin dışında sayılabilecek bazı ölçütlerde içerisinde kişilerin saygınlığını azaltıcı bir tavırda bulunmasıdır aslında damgalama. Kişilerin öz saygı psikolojik destek alması hatta tedaviye olumsuz cevap vermesi damgalamaya ters düşüyor. Bireylerin toplumsal dinamizmin ne kadar önemli olduğunu ve bu konuda hassas olması gerektiğini söylemek istiyorum. Damgalama bireye ve aileye özellikle zarar vermektedir ben bunu vurgulamak istiyorum. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir ve bunlara her aile dikkat etmelidir. Toplumun bilinçlenmesine ben buradan dikkat çekmek istiyorum her özel bireye bir sağlık çalışanı yetmiyor. Son dönemlerde yapılan çalışmalar oldukça güzel gidiyor ve bizi mutlu ediyor. Psikolojik, sosyal ve fiziksel açıdan bunlar çok önemli. Otizm hastalığı olanlara zarar vermeyin ve onlara sevgiyle yaklaşın” dedi.
KURTOĞLU; “ÖZEL
EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREY ENGELLİ DEĞİLDİR"
İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu Uzman Öğretmeni Seniha Kurtoğlu ise şunları dile getirdi; “Bir eğitimci olarak eğitimin üzerinde durmak istiyorum. Eğitim öğretim süreçleri bizler için çok önemli. Farkındalığı nasıl sağlayabiliriz? Bugün yaptığımız gibi bilgilendirme yoluyla farkındalık sağlanabilir. Bilgilendirme kimlere yapılmalı derseniz de bence toplumdaki bütün bireylere yapılmalıdır. Eğitim kurumları özel birey çocuklara projeler yapmalı ve desteklemeli. Özel eğitime ihtiyaç olan birey engelli değildir. Herkes bunun bilincine varmalıdır. Özel bireylerimiz için otomatik düğmeler yapılmalı, eğitim ihtiyaçları karşılanmalı, ihtiyacı olduğu yerde destek verilmeli. Fiziksel olarak hasta olanlara evde eğitim verilmesi şarttır."
BOYRAZ; “ERKEN
TANI ÇOK ÖNEMLİ"
Programda konuşan Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz da, oğlunun otizmli bir birey olduğunu belirterek; "Oğlum ilk zamanlar çok kötüydü, hiçbir okul almak istemedi. Onun için Kastamonu’ya taşındık. Hiçbir anaokulu oğlumu kabul etmedi, eve kapatmamı istediler. Ben bu söylenenlere kulak asmadım, oğlum için her şeyi göze aldım ve başardım. Şimdi özel birey olan hastalarımızın ailesi kabul etmekte zorlanıyor. Onu kabul edip sevmeleri gerekiyor. Bizler çok zor zamanlar geçirdik. Şimdi çok şükür oğlum eskisi gibi değil, daha da aktifleşti. İyi bir noktadayız. Kastamonu’da 35 dilekçe sonucunda ilk otizm sınıfı oğlum için açılmıştı. Eğitimli kesimlere kabullendirmede daha zorluk çekiyoruz. Onun için erken tanı çok önemli. Otizm hastalığı çok tehlikeli ve hızla artıyor. Bunun da en büyük ilacı sevgidir. Çocuklarımızı anlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Tek dileğim, onlara garip bakışlarla bakılması değil, sevgi gösterilmesi” dedi. (CNGHaber)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.