‘Ana olmayınca dana olmaz’;

‘Ana olmayınca dana olmaz’

>>>Mehmet Butur; “Geçmişte sütün para etmemesi sonucunda bazı inekler kesime gitti ama şu andaki süt fiyatları tatmin edici. Girdi maliyetleri yükseldikçe süt fiyatlarının güncellenmesi lazım. Süt para etmedi ki vatandaş elindeki ineğini tutsun, ana olmayınca dana olmaz diyoruz biz her zaman. Ondan sonra da et açığına gidiyor ülkemiz, ne kadar inek olursa o kadar da et olur bu da çok önemli. Karkas fiyatları üreticimizi kurtarmıyordu, son bir haftadır biraz fiyatlar tırmandı, çiftçimizin kar edeceği noktaya inşallah gelir, bir yerde durması, istikrarın da olması lazım. Vatandaş para kazanmalı ama bir yerde de durmalı, önünü de görmesi lazım” dedi....


Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, son dönemde artış gösteren et ve süt fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Süt fiyatlarının üreticiyi tatmin ettiği noktaya geldiğini dile getiren Butur, aynı zamanda çiftçilerin ürünlerini mutlaka sigortalatmaları gerektiğini de vurguladı.

Başkan Butur, son dönemde et ve süt fiyatlarındaki artış ile ilgili; “Hayvancılık ile ilgili süt fiyatları da üretici memnun eder hale geldi güzel oldu. Geçmişte sütün para etmemesi sonucunda bazı inekler kesime gitti ama şu andaki süt fiyatları tatmin edici. Girdi maliyetleri yükseldikçe süt fiyatlarının güncellenmesi lazım. Süt para etmedi ki vatandaş elindeki ineğini tutsun, ana olmayınca dana olmaz diyoruz biz her zaman. Ondan sonra da et açığına gidiyor ülkemiz, ne kadar inek olursa o kadar da et olur bu da çok önemli. Karkas fiyatları üreticimizi kurtarmıyordu, son bir haftadır biraz fiyatlar tırmandı, çiftçimizin kar edeceği noktaya inşallah gelir, bir yerde durması, istikrarın da olması lazım. Vatandaş para kazanmalı ama bir yerde de durmalı, önünü de görmesi lazım. Buna yönelik Tarım Bakanlığı’nın çalışmalarını, açıklamalarını duyuyoruz bu çok önemli. Bakanlık ayda bir kuracağı komite ile bir maliyet hesabı çıkaracak. Bunu çok önemsiyorum. Sütte, karkas ette fiyatlarda bir maliyet hesabı çıkacak ve devlet de böylelikle müdahil olacak. İstikrarın olması için bunlar çok önemli” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN SİGORTA YAPTIRMALARI ÇOK ÖNEMLİ”

Çiftçilerin sigortalarını mutlaka yaptırması gerektiğini de vurgulayan Mehmet Butur; “Bilim adamlarının da söylediği gibi, iklim değişikliğini artık yaşıyoruz, görüyoruz. Uzun zamandan beri kuraklık oldu. Birçok yerde tarım arazilerinde buğday, hububat ekimi yapılamadı, kuraklıktan yerleri de hazır olmadı, sürülmedi. Hatta geçenlerde il müftümüzden ‘yağmur duası yapıverin’ diye rica etmiştim, öyle bir dua da yapıldı. Şu andaki durum, hububat ekeceğimiz yerlerin güzden ekilmesi lazım buğdayın, ekilemedi, yerleri de ekime hazır olmadı. Önümüzde artık bir kış sezonu var, inşallah çok kar yağar, yağış olur. Çiftçilerimizin sigorta yaptırmaları çok önemli, son iki-üç yıldır afetleri daha çok yaşıyoruz, inşallah afet olmaz ama yaşıyoruz maalesef. Çiftçilerimizin de ürünlerini mutlaka sigortalatması lazım. Şu an yağmurlar başladı, bu yağmurlardan ümidimiz var. Kış döneminde yağmur, kar yağarsa o kadar çiftçimiz için iyi olur” ifadelerini kullandı. (Emre Çevikoğlu / ÖZEL HABER)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum