‘28 yıldır siyaset üstü bir anlayışla bir araya geliyoruz’;

‘28 yıldır siyaset üstü bir anlayışla bir araya geliyoruz’

>>>“10 Aralık, Kastamonu tarihinin önemli günlerinden biri olduğu gibi aynı zamanda kadınlar arasında dayanışma ruhunu da tazelediğimiz bir gündür. Tıpkı 1919 yılı 10 Aralık’ındaki nenelerimiz gibi, bugün ve gelecekte biz de siyaset üstü bir anlayışla bir araya geliriz ve törenimizi gerçekleştiririz. 28 yıllık geleneğimizin dışına çıkmamız, siyasi parti temsilcileri ya da farklı makamlardaki katılımcılara Cumhuriyet Meydanı’ndaki programımızda konuşma kürsüsünü vermemiz söz konusu olmamıştır.”...

10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu’da 3 bini aşkın kadının katılımıyla düzenlenen ve vatanın işgaline karşı Türk kadınlarının haykırışını temsil eden ‘İlk Türk Kadın Mitingi’nin 103’üncü yıldönümü nedeniyle geçtiğimiz haftasonu düzenlenen kortej yürüyüşü ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki programlara katılan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, törende konuşma yapmasına izin verilmediğini gerekçe göstererek tepki göstermişti.

Nazlıaka’nın basına yansıyan ifadeleri üzerine Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği tarafından yapılan açıklamada, 28 yıldır düzenlenen törenlerde sadece dernek başkanı tarafından konuşma yapıldığı, onun haricinde vali, belediye başkanı, siyasiler veya başka bir dernek başkanının konuşma yapmadığı vurgulandı.

10 Aralık Kadın Platformu Derneği’nin açıklamasında; “Kastamonu kadını, kutsal bildiği vatanının ve devletinin istiklâli ve istikbali için tarihin her döneminde ortaya koyduğu irade ve mücadele ile destan yazdı. Barış zamanında ocağını tüttürmek gayretiyle üretimin içinde olarak yuvasını ayakta tuttu. Savaş zamanı bizatihi cephe hattında vatan savunmasındaki yerini aldı. Canını, evlatlarını, malını vatana feda etti. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Anadolu’nun paylaşılma hesapları karşısında da sessiz kalmadı. Damarlarındaki asil kan ve nenelerinden aldığı bağımsızlık ruhu ile 10 Aralık 1919 Çarşamba günü Kız Öğretmen Okulu bahçesinde 3 bini aşkın kadın toplandı. Yapılan konuşmaların ardından aldıkları kararları ABD, İngiltere, İtalya Fransa devlet başkanlarının eşlerine bildirdiler. ‘Vatanımızdan çekilin yoksa cephede savaşmaya biz de hazırız’ dediler. İlimiz için olduğu kadar ülkemiz için de son derece kıymetli olan Kastamonu 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi’ni yaşatmak ve geleceğe taşıma sorumluluğu elbette Kastamonu kadınlarının boyun borcudur, nenelerimizin göndere çektikleri bayrak, torunlarının gayretleriyle efil efil dalgalanmayı sürdürmelidir ilelebet. Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği olarak, aynı ruh ve heyecanla 1994 yılından beri her 10 Aralık’ta kutlama programı gerçekleştiriyoruz. Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Belediyesi işbirliğinde 28 yıldır gerçekleştirdiğimiz programın bu yıldan itibaren T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteğiyle birlikte uluslararası boyuta taşımayı hedefliyoruz” denildi.

“28 YILLIK GELENEĞİMİZİN DIŞINA ÇIKMAMIZ SÖZ KONUSU OLMAZ”

Her anma programında sadece Türk Bayrağıyla, siyasi parti ve dernek flama yahut dövizlerine kesinlikle yer vermeden, tıpkı 10 Aralık 1919’da olduğu gibi yine tek vücut, birlik ve dayanışma içinde kortej yürüyüşü ve ardından Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildiğine dikkat çekilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Çelenk sunma ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatmak için sadece Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı bir konuşma yapıyor. Bunun haricinde vali, belediye başkanı, milletvekili, siyasi parti temsilcileri, başka dernek başkanları konuşma yapmazlar. (Sadece 100’üncü yıldönümü olan 2019 yılındaki törene has olmak üzere farklı sivil toplum örgütü temsilcilerine de söz hakkı tanındı. Bu, 100’üncü yıl anısına istisna bir uygulama oldu.) 103’üncü yıl kutlama programımız da 28 yıllık aynı kurallar çerçevesinde düzenlenmiş olup, çelenk sunma töreninde sadece Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı, günün anısına bir konuşma yapmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü, Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Kastamonu Valisi Avni Çakır, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu başta olmak üzere törene katılan resmi erkan da bu durumu anlayışla karşılamışlardır. 10 Aralık, Kastamonu tarihinin önemli günlerinden biri olduğu gibi aynı zamanda kadınlar arasında dayanışma ruhunu da tazelediğimiz bir gündür. Tıpkı 1919 yılı 10 Aralık’ındaki nenelerimiz gibi, bugün ve gelecekte biz de siyaset üstü bir anlayışla bir araya geliriz ve törenimizi gerçekleştiririz. 28 yıllık geleneğimizin dışına çıkmamız, siyasi parti temsilcileri ya da farklı makamlardaki katılımcılara Cumhuriyet Meydanı’ndaki programımızda konuşma kürsüsünü vermemiz söz konusu olmamıştır.” (Bülten)


 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum