Siz yine de düşmeyin!;

Siz yine de düşmeyin!

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (KEAH) omurga kırıklarının tedavisi hız kesmeden devam ediyor. En güncel tedavi yöntemlerinden biri olan ve dünya çapında yaygın olarak uygulanan çimentolama ameliyatı (kifoplasti), KEAH Beyin Cerrahi Ünitesinde bir yılı içinde 100’ü aşkın vaka sayısına ulaştı. Yapılan başarılı ameliyat ve tedaviler sonrası hastaların yüzü gülerek hastaneden taburcu edildiler....

ERGÜL: “1 YILDA 74 HASTAMIZ SAĞLIĞINA KAVUŞTU”

KEAH Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, geçtiğimiz yıl başlayan omurga kırıklarında kapalı ameliyat dönemi ile ilgili bilgi vererek şunları söyledi; “Hastanemizde omurga kırığı ameliyatları Beyin Cerrahi Ünitemizde başarıyla yapılmaktadır. Omurga kırıkları ile ilgili son 1 yılda hastanemizde, 74 hastada, 114 kırık omurga kemiği ameliyatı yapılarak hastalarımız sağlıklarına kavuşturulup hastanemizden taburcu oldular. Omurga kırığı ameliyatlarının hastanemizde yapılmaya başlanması ve sürekliliğinin sağlanması için gerekli malzemelerin temini konusunda her türlü kolaylığı hastane yönetimi olarak ünitemize sağlıyoruz. Başarılı anestezi protokollerinin uygulanmasını sağlayan anestezi ekibinin, kliniğimizde kifoplasti hastalarının ameliyat öncesi ve sonrası bakımlarını başarılı bir şekilde yürüten hemşire ekibimizin, kifoplasti ameliyatının tekniklerine hakim Nöroşirürji Ameliyathane hemşireleri ve ameliyathane röntgen ekibinin ortak çabası ve istikrarı ile kifoplasti ameliyatları hastanemizde hız kesmeden devam etmesinden büyük mutluluk duyuyoruz.”

BOZDAĞ: “CEVİZ HASADI DÖNEMİNDE HASTA SAYISI CİDDİ ŞEKİLDE ARTIYOR”

KEAH Beyin ve Sinir Cerrahisi Ünitesi Uzmanı Op. Dr. Selin Bozdağ ise, Kasım 2021’den itibaren, başlanan, omurga kırığı ameliyatları ve kapalı tedavi dönemi ile ilgili bilgi vererek; “Çimentolama ameliyatı uyguladığımız hastaların çoğunluğunu orta-ileri yaş grubu ve genelde yüksekten düşme sonucu yaralanan hastalar oluşturuyor. Kastamonu gibi tarımın ön planda olduğu alanlarda, özellikle ağaçtan düşme sonucu yaralanmaları, bir halk sağlığı sorunu olarak da görmek gerekir. Düşme açısından en riskli ağaç olan ceviz, Kastamonu’da en önemli tarım ürünlerinden biri ve hasat mevsiminde omurga kırığı sebebiyle hastanemize başvuran hasta sayısında ciddi artış oluyor. Eskiden bu hastalara ya açık cerrahi, vidalama işlemi (spinal enstrümantasyon) yapılıyordu. Ya da hastalar aylar süren ağrılı yatak istirahatleri ile takip ediliyordu. Kapalı omurga kırığı ameliyatları yapılmaya başladıktan sonra, eski yıllara göre, bir kısım açık cerrahi sayıları ve yatak istirahati ile takip edilen hasta sayısı da azaldı. Bunun topluma hem ekonomik açıdan, hem de çabuk işe ve günlük hayata dönülebilmesi sebebiyle, sosyal açıdan büyük faydası olduğunu düşünmekteyim” dedi.

OMURGA KIRIKLARINDA ÇİMENTOLAMA AMELİYATI (KİFOPLASTİ)

Op. Dr. Bozdağ, uyguladıkları tedavi yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi; “Travma (düşme veya diğer sebeplere bağlı kazalar), osteoporoz (kemik erimesi) veya omurga tümörleri sebebiyle omurgada kırıklar meydana gelebilir. Omurga kırıkları için tedavi seçeneği kırığın çeşidine ve şiddetine göre değişmektedir. En sık karşılaşılan kırıklar ise omurga kemiğinin hacminin azalması sonucu oluşan çökme tipi kırıklardır. Bu tip kırıklar hastalarda geçmeyen ağrılara, bozulmuş uyku düzenine ve günlük aktivitelerini yapamamaya sebep olabilir ve ayrıca omurgayı öne doğru açılandırarak kifoz adı verilen kamburumsu görünüme yol açabilir. Kırılan omurga kemiğinde çökme belli bir mesafeyi aşmadıysa, istirahat ve korse tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak aylar süren bu tedavi, özellikle genç hastalarda, hastayı hareketsizliğe iterek sosyal yaşamdan kopma noktasına getirebilir veya okuldan/işten uzun süre uzak kalmalarına neden olabilir. Yaşlı hastalarda ise uzun süre hareketsiz kalmak; kemik erimesini (osteoporozu) hızlandırabilir veya akciğer ve barsaklarda ek problemlere yol açabilir. Ayrıca kifozda (kamburlukta) artış meydana gelebilir. Halk arasında çimentolama olarak tanımlanan kifoplasti ameliyatı; kırılan kemiği güçlendirerek ağrıyı kısa sürede azaltıp hastanın hayat konforunu tekrar elde etmesini sağlamak ve çökmeden kaynaklanan kifozu önlemek için yapılır. Ameliyathane şartlarında gerçekleştirilen bu kapalı tip ameliyatta, röntgen eşliğinde işlem uygulanacak olan yer belirlendikten sonra, eski haline olabildiğince getirilebilmesi için omurga kemiği içinde balon şişirilir ve sonrasında özel iğneler vasıtasıyla kemik çimentosu (polimetilmetakrilat maddesi) kırılan kemiğin içine enjekte edilir. Ortalama 45 dakika süren bu işlemden yaklaşık 4-6 saat sonra hasta ayağa kaldırılarak yürütülür ve aynı gün içinde taburcu edilir. Hastalar 1 günde eski sosyal yaşantısına geri dönebilmektedir.”

BU AMELİYATTAN KİMLER FAYDA GÖREBİLİR?

“Özellikle yaşlı ve ek hastalıkları olan veya entübasyonu sakıncalı olan hastalarda bu yöntem çok avantajlıdır. Çünkü bu ameliyat uyutulmadan yapılabilmektedir ve açık cerrahiye göre kanama riski ve diğer yumuşak dokuların hasarlanma olasılığı azdır. Diğer bir avantajı ise iyileşme süresinin çok kısa olmasıdır. Bu ameliyat birden fazla omurga kırığında da rahatça uygulanabilmektedir. Ayrıca hastanın almakta olduğu herhangi bir başka tedavi, bu ameliyatın yapılmasına engel oluşturmamaktadır.” (Bülten)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum