Kahraman kadınların izinde;

Kahraman kadınların izinde

10 Aralık 1919 tarihinde 3 bini aşkın kadının katılımıyla Kastamonu’da düzenlenen İlk Türk Kadın Mitingi'nin 103. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, yoğun katılımla kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşe Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü de katıldı....


10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi'nin 103'üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Kışla Parkı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanında sona eren kortej sonrasında, Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde çelenk sunma töreni düzenlendi. Çelenklerin konulmasının ardından halk oyunları gösterisi ve çeşitli etkinlikler yapıldı.

KIZILTAN: “TARİHİMİZDE BİLİNEN İLK KADIN MİTİNGİDİR”

Günün anlam ve önemine dair açıklamalarda bulunan 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan, Türk kadınının bugün de aynı bilinç ve güçte olduğunu vurgulayarak; "30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra hukuka aykırı ve haksızca ülkemizde işgal hareketine başlayan itilaf devletlerinin yurdumuzu işgal etmesini protesto etmek ve Atatürk’ün başlattığı kurtuluş mücadelesine destek vermek için Kız Öğretmen Okulu bahçesinde 3 binden fazla Kastamonulu Anadolu Türk kadını bir araya geldi. Hanımlar Cemiyetinin düzenlediği bu miting, tarihimizde bilinen ilk kadın mitingidir. Mitingde söz alan hanımlar, Türk Milleti'nin uğradığı haksızlıkları İzmir, Maraş, Antep ve Urfa’nın işgalleri ile işgalcilerin yaptığı vahşeti dile getirdiler” dedi.

“TÜRK KADININ GÖSTERDİĞİ ÖZGÜRLÜĞÜ BUGÜN DE AYNI BİLİNÇ VE GÜÇTE OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Kızıltan, şöyle devam etti; “103’üncü yıldönümünü kutladığımız miting, belki bir kurtuluş amacı taşımıyor ama açılan yolda yürüdüğümüzün her türlü zorlukta, tasada olduğumuzun kanıtıdır. Türkiye’nin o günkü şartlarında Türk kadınının gösterdiği özgürlük ve demokrasi mücadelesini kutlamak, Türk kadınının bugün de aynı bilinç ve güçte olduğunu özverinin vatanseverliğinin cesaretin timsalinin vatanımıza layık olduğu bir kez daha duyurmak için bugünü büyük bir coşkuyla kutladık. Kahraman vatansever ve kadınlarımıza sonsuz saygı ve minnetle bizlerle birlikte oldukları için sonsuz teşekkürler.” (Banu Türkmenoğlu)


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum