TÜRK-İŞ’ten üçlü mutabakat şartı;

TÜRK-İŞ’ten üçlü mutabakat şartı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşçi Tarafı Başkanlığını yürüten Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, 7 Aralık’ta gerçekleştirilen asgari ücretle görüşmeleriyle ilgili "Eğer üçlü mutabakat sağlanmazsa imza atmayacağız” dedi....

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun İşçi Grubunu Başkanlığını sürdüren Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Türk-İş Genel Merkezi’nde 7 Aralık’ta düzenlenen Asgari Ücret Tespit Komisyonuyla ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“İHRACAT ŞAMPİYONU OLDULARSA EMEKÇİLER SAYESİNDE OLMUŞTUR”

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kavlak, işçi ve işvereni bir elmanın yarısı olarak nitelendirdiklerini belirterek, “Eğer bugün Türkiye ihracat rakamlarında buralara ulaştıysa bunda emekçinin, çalışanın büyük payı var. Asgari ücretle ilgili konuşmayan bir tek biziz. Herkes yerini bilecek; eğer onlar bugün ihracat şampiyonu oldularsa emekçiler sayesinde olmuştur. Bugün bir tehdit savuruyorsa o kendine işçi değil köle arıyor demektir” şeklinde konuştu.

“Davaların 6-7 yıl sürmesinin önüne geçecek bir çalışmayı bitirdik, 2023’te Meclise gelecek”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda örgütlenmenin önündeki engeller hakkında görüşme olmadığını belirten Kavlak, “Daha önce bu salonda 4 akademisyen Türk-İş yönetiminden 3 arkadaşımız bir takım çalışmalar yaptı. Tahminimce 2023’te bu meclisin gündemine gelecektir. Özellikle bu işverenlerin tespite itiraz etmesi, davaların 6-7 yıl sürmesinin önüne geçecek bir çalışmayı bitirdik. 2023’te meclise gelecek” açıklamasında bulundu.

Üçüncü ya da dördüncü toplantıya kadar rakamın net olarak belli olmayacağını dile getiren Kavlak, “Bunların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından masaya getirilmesi ondan sonra görüşmelerin daha somut şekilde devam etmesi yönünde bizim talebimiz oldu. Onlar da taleplerimizi not aldılar. İkinci toplantıda bazı taleplerimizi 7-8 kalem veri istedik. Onlar geldikten sonra tekrar görüşmelere devam edeceğiz. En erken üçüncü hatta son toplantıya kadar rakam geleceğini düşünüyorum” dedi.

“EĞER ÜÇLÜ MUTABAKAT SAĞLANMAZSA İMZA ATMAYACAĞIZ”

Asgari ücret görüşmelerinin 40 yıldır gerçekleştirildiğini hatırlatan Kavlak, “Asgari Ücret Komisyonu 40 yıldır toplanıyor. Türk-İş’in imza atmamanın dışında bir eylem yapma şansı yok. Çünkü asgari ücrette örgütlü değil. Eğer üçlü mutabakat sağlanmazsa imza atmayacağız. Neden atmadığımızı çıkıp açıklayacağız. Daha ilerisinde yapacağımız bir şey yok” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: İHA

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum