Kamuoyunun asgari ücret beklentisi 7 bin 845 TL;

Kamuoyunun asgari ücret beklentisi 7 bin 845 TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamuoyunun 2023 yılı asgari ücrette ortak beklentisinin 7 bin 845 TL olduğunu açıkladı....

Asgari ücret belirleme çalışmaları çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde akademik bir kadronun gerçekleştirdiği araştırma çerçevesinde hem işçi hem de işveren kesimine ulaşıldı. Türkiye genelinde yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 50’sini kadınlar, yüzde 50’sini ise erkekler oluşturdu. Yüzde 18,1’i ilkokul ve altı, yüzde 18,1’i ortaokul-ilköğretim, yüzde 37,3'ü lise ve dengi, yüzde 26,5’i ise yükseköğretim ve üzeri eğitim almış olan katılımcıların yüzde 33,8’i özel sektörde işçi olarak çalışıyor. Ev hanımı, emekli, öğrenci olan, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışan işçiler, kamu sektöründe işçi olarak çalışan ve diğer mesleklerde çalışan katılımcıların yanıtladığı anket çerçevesinde çeşitli sektörlerde Türk üretim yapısının ağırlıklı oranlarını yansıtacak düzeydeki işletmelere de gidilerek, işletmelerin sahipleri ve profesyonel yöneticileri ile görüşmeler yapıldı.

İşçi, işveren ve farklı mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyuna 2023 yılı asgari ücret beklentisinin sorulması üzerine işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 500 TL’nin üzerindeyken, işverenlerin asgari ücret beklentisi 7 bin TL oldu. İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun ortak beklentisi ise 7 bin 845 TL oldu. Asgari ücretle çalıştığını belirten işçilerin asgari ücretten beklentisi de ortalama 7 bin 630 TL olarak hesaplandı.

İŞVERENLERİN YÜZDE 68,8’İ ASGARİ ÜCRETİN ARTIRILMASININ İŞSİZLİK ORANINI DA ARTIRACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

'Asgari ücretin artırılacak olması ile birlikte işsizlik oranı da artar mı?’ sorusunun sorulduğu araştırmada, katılımcıların yüzde 55’i asgari ücretin artırılmasının işsizliği artıracağı, yüzde 45’i ise artırmayacağı yanıtını verdi. İşverenlerin yüzde 68,8’i asgari ücretin artırılmasının işsizlik oranını da artıracağını düşündüğünü dile getirdi. 

İŞÇİLERİN YÜZDE 80,4’Ü ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI TAKİP EDİYOR

‘Asgari ücretle ilgili açıklamaları takip ediyor musunuz?’ sorusu üzerine işçilerin yüzde 80,4’ü açıklamaları takip ettiği, yüzde 19,6’sı takip etmediği cevabını verdi. İşverenlerin ise yüzde 81,9’u açıklamaları takip ettiği, yüzde 18,1’i takip etmediği yanıtını verdi. Ne işçi ne işveren olan kamuoyunu oluşturan vatandaşlar ise bu soru üzerine yüzde 79,5’i asgari ücretle ilgili açıklamaları takip ettiğini, yüzde 20,5’i ise takip etmediğini ifade etti. 

Kaynak: İHA

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum