‘Yerelden ulusala köprü kurmak zorundayız’;

‘Yerelden ulusala köprü kurmak zorundayız’

Kastamonu’ya ait milli, manevi, kültürel, geleneksel değerleri derinlemesine araştırma ve ardından elde edilen milli, manevi, kültürel, geleneksel değerlerin, doğa güzelliklerinin ve zengin mutfağının tüm Türkiye’de tanıtımını sağlamak ve genç nesillere aktarmak amacıyla 10 Aralık Kadın Platformu Derneği tarafından hazırlanan “Kastamonu Kültür Mirasına Sahip Çıkıyoruz” Projesi açılış programı gerçekleşti. 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan burada yaptığı konuşmada; “10 Aralık 1919 Kastamonu'muzun ülkemize armağan ettiği, değerlerimizin tüm Türkiye tarafından daha iyi bilinmesi, tarihimizde hak ettiği yeri almasını sağlamak için yerelden ulusala köprü kurmak zorundayız. Kastamonu'muzu geçmişimizin özü, çağdaş dünyanın gözü ile görmek hedefimizdir" ifadelerine yer verdi....


Toplantıya Vali Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda dernek üyesi katıldı.

BAKAN DERYA YANIK 9 ARALIK'TA KASTAMONU'DA…

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Kastamonu Kültür Mirasına Sahip Çıkıyoruz" isimli projenin açılış toplantısında konuşma yapan 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan; "10 Aralık Kastamonu kadınının gurur günü olan bu tarih ilk olarak 1994 yılında 75. yılını Türkiye çapında tüm devlet yöneticilerimizin destekleriyle Kastamonu'da yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı görkemli bir anma mitingi gerçekleştirilmiştir. 1995 yılında Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği kurulmuş olup; 27 yıldır valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanımız, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, kadınlarımızın desteği ile kutlanmaktadır. İstanbullu hemşehrilerimizle Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği'nin İstanbul Şubesi açılış çalışmalarına da başladığımızı duyurmak isterim. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık hanımefendinin bu yıldan itibaren, Bakanlığın yıllık kutlama programına alınacağı, 9 Aralık Cuma günü Kastamonu'da olacağını söylemesi kadınlarımıza onur verdi, güç verdi. Bu konuda Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği olarak bizlere destek veren valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanımız, AK Parti İl Başkanımız, kadın kolları başkanımıza teşekkürlerimizi sunarız. Bu önemli tarihi günü özellikle de sadece kadınların organize ettiği bir miting oluşu ayrı bir önem taşımaktadır. 10 Aralık 1919 Kastamonu'muzun ülkemize armağan ettiği, değerlerimizin tüm Türkiye tarafından daha iyi bilinmesi, tarihimizde hak ettiği yeri almasını sağlamak için yerelden ulusala köprü kurmak zorundayız. Kastamonu'muzun doğal, kültürel, tarihsel tüm zenginliklerimizin tanıtımı, ilin sürdürülebilir gelişimine sosyal ve ekonomik açıdan destek olmak amacımızdır" ifadelerine yer verdi.

"KASTAMONU'MUZU GEÇMİŞİMİZİN ÖZÜ, ÇAĞDAŞ DÜNYANIN GÖZÜ İLE GÖRMEK HEDEFİMİZ"

Kızıltan son olarak; “Kastamonu'muzu geçmişimizin özü çağdaş dünyanın gözü ile görmek hedefimizdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, 'Dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir.' Tüm kadınlarımızın 5 Aralık seçme ve seçilme hakkını aldığı gün kutlu olsun. Katılımınızdan dolayı şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarım adına teşekkür eder saygılarımı sunarım" dedi.

YURT; "KADIN KOOPERATİFLERİMİZ İLE UYUM İÇERİSİNDE PROJELER ÜRETİYORUZ"

Belediye Başkan Yardımcı Mehmet Yurt, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu'nun selamlarını ileterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; "Eski çağdan günümüze kesintisiz bir kronolojiye sahip olan, doğası, kültürel mirası, gastronomisi, manevi iklimiyle ülkemizin cennet köşesi, kahramanlar diyarı şehrimizin tüm dinamikleriyle birlikte yer aldığı bu kıymetli projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kastamonu Belediyesi olarak şehrin ruhunu, doğasını, milli mücadeledeki kahramanlıklarını, tarihini, manevi huzur iklimini tanıyoruz ve tüm değerlerin gelecek nesillere aktarma konusunda çalışmalar yapıyoruz. Geleneksel kültürümüzün yaşamasını sağlamak adına Kadın Kooperatiflerimiz ile uyum içerisinde projeler üretiyoruz. İnanıyorum ki Cumhuriyet’in temeline en sağlam harcı atan şehrimizde, İstiklal Yolu’nu oluşturan Şerife Bacılarımızın torunları üretimde, turizmde ve değerlerimize sahip çıkma noktasında da en önde görev alacaktır. 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi’nin yapıldığı bu mukaddes topraklar, topyekun başlatacağımız tanıtım, koruma, geliştirme ve üretim projeleriyle hak ettiği noktaya ulaşacaktır. Sözlerime son vermeden önce 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum. İstiklal Yolu’nu oluşturan, ülkemizin bağımsızlığı ve İstikbali için serden, erden ve evlatlarından vazgeçen kahraman kadınlarımızı rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Açılış toplantısını yaptığımız projemizin ilimize, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyor hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum" dedi.

ÇAKIR;“PROJE YAPMAK GÜZEL AMA YAKIŞAN PROJEYİ YAPMAK DAHA DA GÜZEL”

Açılış toplantısına gösterilen yoğun katılım karşısında memnuniyetini dile getirerek konuşmasına başlayan Vali Avni Çakır da; “Ortam böyle güzel olursa, katılım böyle güzel olursa, pozitif enerji yoğun olursa program yapması da zevkli, her şey zevkli. Ama maalesef Kastamonu’da böyle güzel kalabalıkları her zaman yakalayamıyoruz. Kastamonu kadınları çok güzel bir proje hazırlamışlar. Kastamonu’da biz Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğümüzle ve sivil toplum kuruluşlarımızla çok güzel ilişkiler içerisindeyiz. Bu seneki 8’inci projemiz. 2020 yılında bu sayımız 1’di. Elinde projesi olan her STK’ya biz elimizden gelen desteği sonuna kadar veriyoruz. Daha birçok projemiz de yolda. Proje yapmak güzel ama yakışan projeyi yapmak daha da güzel” dedi.

“TÜRK KADINI, BU KADİM KÜLTÜRÜN HER ZAMAN İÇİN MERKEZİNDE OLMUŞ”

Kastamonu’yu her gezdiğinde hayranlığının arttığını söyleyen Vali Avni Çakır konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Böylesine muhteşem bir tarihi, kültürü, coğrafyası olan bir şehirde doğmak, büyümek, Şerife Bacıların, Halime Çavuşların torunu olmak gerçekten müthiş bir övünç, müthiş bir gurur. Siz Kastamonuluları kıskanıyorum doğrusu. Hele bir de böylesine kadim bir şehirde, Türkiye’nin en güzel, en temiz, en yeşil şehrinde yaşamak da ayrıca güzel. Böylesine kadim bir şehirde kadim bir kültür gelenek-görenek de oluşmuş. Türk Kadını da her zaman olduğu gibi bu kadim kültürün her zaman için merkezinde olmuş. Hele hele de Kastamonu’da.1054 köyü ve 3 binden fazla mahallesi olan bu geniş coğrafyayı ben de fırsat bulduğum her anda gezmeye çalışıyorum. Gördükçe de hayranlığım artıyor. Kastamonu öyle bir şehir ki şivesinden, kıyafetinden, türküsünden zaten bir ayırt edici özelliği var. Özellikle Azdavay, Şenpazar, Küre’de insanlarımız sizi muhteşem bir kıyafetle karşılıyorlar. 200 sene önce ninelerinin giydiği o kıyafetleri gençler de büyük bir keyifle bugün o kıyafetleri giyiyor. Bunun aslında çok büyük bir zenginlik olduğunu sizin projenizle tüm dünyaya göstermek lazım. Kastamonu Kadını’nın da bence o kıyafetlerden elinde bir tane olması lazım. Erkek kıyafetleri de ayrıca güzel. Bu kıyafetleri de aslında belirli günlerde yaşatmak lazım. İnşallah bu proje ile de Kastamonu kıyafetlerinin ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu göstereceğiz. Bunun yanı sıra 100 yıllar önce atalarınızın oynadığı oyunlar hâlâ bugün bazı köylerde oynanıyor. Bunların tekrar elden geçmesi, canlanması lazım. İnşallah bu projenin kapanışında da güzel bir etkinlikle de bunları da sergileyeceğiz. Yöresel türkülerimizden, ninnilerimizden, manilerimizden oluşan güzel bir konser, akabinde oyunlarımızın sergilenmesi şeklinde etkinlikler yapılabilir.”

“YOĞUN BİR KATILIMLA KASTAMONU’NUN BU ANLAMLI GÜNÜNÜ KUTLAYALIM”

 Kastamonu’nun muazzam bir yemek kültürüne de sahip olduğunun altını çizen Vali Çakır, bunların da kayıt altına alınmasının önemine vurgu yaparak geçen ay kurulan Kastamonu Turizm Altyapı Hizmet Birliği’nin bu projede en önemli partner olabileceğini kaydetti. 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi etkinliklerine yoğun bir katılım beklediklerini de sözlerine ekleyen Vali Avni Çakır şu cümlelerle konuşmasını sonlandırdı; “Bu projemizin de çok güzel çıktılarının olması lazım. Görsellerle kayıt altına alınması lazım. Bu konulardan çok güzel makaleler tezler de yazılır. Sonuç olarak Kastamonu muhteşem bir tarihi barındıran ve dışarıya kapalı göç almamış yapısı ile de kültürlerini ve geleneklerini de yüzyıllardan bu yana bozulmadan da devretmiş. Bunu kırsala çıktığınızda daha çok hissediyorsunuz. Ne kadar güçlü, ne kadar kadim, ne kadar zengin bir bölge olduğumuzu bu çalışma sonucunda inşallah daha fazla göreceğiz. Her üyenizin, burada bulunan her hanımefendinin mutlaka buraya katkısı olacaktır. Herkes mutlaka dedesinden-nenesinden kalan bir kültürü sizle paylaşacaktır. Bu bir eşya da olabilir. Bu proje ile yeni yeni değerlerimizin gün yüzüne çıkacağına inanıyorum. Bu projenin sonucu ben de dört gözle bekliyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. 8 Aralık’ta başlayan 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi etkinliklerine daha fazla kalabalıkla herkesi bekliyoruz. Yoğun bir katılımla Kastamonu’nun bu anlamlı gününü kutlayalım” ifadelerine yer verdi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum