'Umudun Yolu' izleyiciyle buluştu;

'Umudun Yolu' izleyiciyle buluştu

Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (KASİAD) ana sponsorluğunda hazırlanan “Umudun Yolu” belgeseli, Halk Eğitim Merkezi’nde izleyiciler ile buluştu....

Yazar ve Yapımcı Alp Armutlu’nun, kaleme aldığı “Umudun Yolu- Kağnı Kamyonu Yendi” kitabından esinlenerek, yapımcılığını üstlendiği “Umudun Yolu” belgeseli, Türk Kurtuluş Savaşı’nın 1919 ve 1920 yıllarına ait önemli kesitleri, 1921’in umut hikayelerini, izleyicilere sundu. Yönetmenliğini Nazım Doğan ve Sinan Çevik üstlendiği, Anadolu kadınının ve yerel halkın 344 kilometre boyunca yazdığı eşsiz kahramanlık destanı hakkında 2 yıllık bir araştırma çalışmasının ürünü olan belgesel, aralık ayının sonunda tüm sinemalarda yer alacak. Şimdiden vatandaşlar tarafından tam not aldı.

Gösterime Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, MHP İl Başkanı Emin Çınar, KASİAD ve KASİAD Vakfı Genel Başkanı Ayhan Aslan, STK başkanları, Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ASLAN; "GEÇMİŞ ZAMANLARDA YAŞANANLARI GÖRMEDEN CUMHURİYET’İ ÇÖZEMEYİZ"

KASİAD ve KASİAD Vakfı Genel Başkanı Ayhan Aslan, yaptığı açılış konuşmasında belgeselin ilimiz halkı ve tüm Türkiye’nin mücadelesini yansıttığını aktararak; “Bugün bu topraklarda yaşıyorsak geçmiş zamanlarda yaşananları görmeden Cumhuriyet’i çözemeyiz. Bu vesileyle Cumhuriyet’imizin 99’uncu yılını kutlarım” dedi.

ARMUTLU; “BU BELGESEL BORCUMUN İLK TAKSİTİ”

Araştırmacı, Yazar ve Yapımcı Alp Armutlu ise, kahraman kadınların hikayesini yapmış olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirerek; “Herkesin bize verdiği destekler ile bu filmi çekebildik. O yüzden önce Şerife Bacı ve daha sonra da bütün Kastamonulular olarak kendinizi alkışlamanızı istiyorum. Bu filmi çekme nedenim, babamın iflas ettiği dönemde liseyi Milli Eğitim Bakanlığı’nın bursuyla okudum. Bu ülkeye benim borcum vardı. Bu benim borcumun birinci taksiti. Sizler de devlete borçlanın ve bu topraklarda yetişip bu borcunuzu ödeyin. Yurt dışı ve yut içindeki insanlar nerede olursa olsun bütün dünyada ülkeler gelişimlerini en güzel şekilde sürdürebilmek için öğrencilerini en iyi şekilde yetiştirmek için destek veriyor, bizim ülkemiz de bunu layıkıyla yapıyor” diye konuştu.

VİDİNLİOĞLU; "HER ADIMINDA KAHRAMANLARIN BULUNDUĞU BİR ŞEHİR KASTAMONU"

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu da, ilimizin Milli Mücadele’deki rolünün çok büyük olduğunu vurgulayarak; “Gittiğim yerlerde ‘Kastamonu denilince aklına ne geliyor?’ diyorlar. Kastamonu denilince aklıma Anadolu’nun bütünü geliyor. Çünkü Kastamonu öyle bir yer ki hem kaç medeniyete beşiklik etmiş hem de Cumhuriyet Dönemi’nde Milli Mücadele’nin olmazsa olmazı. Onun için Kastamonu çok müstesna bir yer. Kastamonu olmasaydı Milli Mücadele belki de bu kadar başarılı olamazdı. Bu milletin azim ve kararı ebetteki geleceğini belirleyecektir. Birkaç gün sonra kutlayacağımız 10 Aralık İlk Kadın Mitingi’nin de inşallah belgeseli olur. Bunun da ilk adımlarını Türk Dünyası Günleri için davetiye vermeye gittiğimde Sayın Bakan’ımız Derya Yanık ile attık. Geçtiğimiz günlerde de bir araya geldik, ayın 8’inde başlayacağımız 3 günlük bir programın içinde Sayın Bakan’ımız da olacak. Onun için Kastamonu çok önemli bir yer. Her adımında kahramanların bulunduğu bir il. Kastamonu iyi ki var, Kastamonu Anadolu’nun mayası ve Türk kültürünün bütün özeliklerini Kastamonu’da görebilir ve yaşayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

ÇAKIR; “KASTAMONU’DAKİ HERKES İSTİKLAL YOLU’NU YÜRÜMELİ”

Vali Avni Çakır ise, Kurtuluş Savaşı’nın 81 il ve ülke dışındaki vatandaşların katkıları ve fedakarlıklarıyla kazanıldığını hatırlatarak; “Bazı illerimiz var ki gerçekten de bu konuda destansı mücadelesiyle daha öne çıkmıştır, bunlarda biri de Kastamonu’dur. Ben belgeseli izlerken Kastamonuluları kıskandım. Bireylerin kendisinden sonra gelecek nesillere bırakacak en güzel miraslardan bir tanesi bu süreçte verdiği fedakarlıklar olmalı. İstiklal Yolu Milli Mücadele’nin kazanılmasında hayati bir önem taşımıştır. Bu konuda içerik üretilmesini de son derece doğru buluyorum. KASİAD’a ve yönetmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gelecek nesillere bu tür belge ve dokümanları aktarmamız lazım. İnebolu’da o günkü şartlardaki coğrafi zorlukları belgeselde gördük. 0 rakımdan bin 400 rakımlara kışın zorlu şartlarında çıkıp cephanenin cephe hattına o günkü şartlarda ulaştırılması destansı bir mücadeleyi gösteriyor. Kastamonulular İstiklal Yolu’nun önemini yeterince biliyorlar mı, ufak bir soru işareti koyuyorum. Milliyetçilikleri ve vatanseverlikleriyle vermiş oldukları şehitler ile Anadolu’nun mayası oldukları belli ama 9-10 Haziran biz İstiklal Yolu’nda bu yürüyüşü canlandırıyoruz… Geçen sene destansı bir olay oldu, bir hamile köpek yürüyüşün bitiminde 5 tane yavru dünyaya getirdi. İlk günden son güne kadar o yürüyüşü bizler ile yürüdü. Bu anlamda Kastamonu’daki herkesin bu yolu yürümesi lazım ki bu izlediğimiz görüntüler ile Kastamonululuk ruhu bütünleşsin. İnşallah ilerleyen süreçlerde 10 binlerin, 100 binleri yürüdüğünü göreceğiz. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün ebediyete irtihal etmiş şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum” diye konuştu. (Banu Türkmenoğlu)

ft. umudun yolu

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum