‘Yaşanabilir olacaksa, en az 10 lira olmalı!’;

‘Yaşanabilir olacaksa, en az 10 lira olmalı!’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret ile ilgili müjdesinin ardından gözler yapılacak zam oranına çevrildi. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret ile ilgili beklentilerini ifade eden Kastamonulu vatandaşlar, asgari ücretin genel itibariyle 10 bin lira ve üzeri olması gerektiğini dile getirdi....

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret zammına ilişkin son asgari ücret rakamının Aralık ayında açıklayacaklarını belirterek; “2023'e girerken çok daha farklı ve güçlü şekilde gireceğiz. Asgari ücreti yükseltirken getirdiği yükün tamamını işverenin üzerine bırakmadık. Onu da üzerimize aldık, üretimi korumuş olduk” ifadelerini kullanmıştı.

Açıksöz TV ve CNG Haber muhabirleri mikrofon uzattığı vatandaşlar, asgari ücrete yılbaşında gelecek zam beklentilerini söyledi.

"GEÇİNİLEBİLİR BİR ZAM İLE BİRLİKTE BEKLENTİM 16 BİN LİRA "


Kastamonu'da esnaflık yapan Veli Süngü, asgari ücrete geçinilebilir bir zam yapılması gerektiğini hatırlatarak, asgari ücret beklentisinin ise 15-16 bin lira olduğunu kaydetti. Süngü, "Asgari ücretin geçinebilir bir seviyede olabilmesi için en azından 15-16 bin liranın üzerinde olması lazım. Çünkü yeterli değil. Kiralar, ulaşım ve faturalarımız çok pahalı. Refahımız hep düşecek, gün geçtikçe düşüyor. Çünkü, son 10 senedir refah seviyemiz sürekli aşağıya iniyor, hiçbir şekilde yükselmiyor. Bütün emekliler ek iş yapmak zorunda, asgari ücretlinin de geçinebilmesi mümkün değil. 5500 lira ile Kastamonu gibi bir yerde geçinilemezken büyükşehirlerde geçinmek hiç mümkün değil. Enflasyonun hiçbir şekilde düşeceğine inanmıyorum. Çünkü enflasyonun düşebilmesi için ülkenin üretmesi lazım. Ülkede üretim olmadan sürekli tüketim olursa enflasyon nasıl düşecek?” dedi.

“EN AZ 10 BİN LİRA VERMELERİ LAZIM”


Naciye Kapıcı isimli vatandaş da, asgari ücret beklentisinin en 10 bin lira olduğunu kaydederek; “Bence 10 bin lira olması lazım. Her şey pahalı. Bir evin kirası en az bin 500 lira. Gelinim okul masrafları için bile yüksek masraflar ödedi. Çocuğum da masrafları çıkartabilmek için ta Kars’a tır sürmeye gitti. Ne anladım ben bu işten, 10 bin lira vermeleri lazım” diye konuştu.

“YÜZDE 25 ZAM İLE 6 BİN 500-7 BİN LİRA OLUR”


Yusuf Ekşioğlu isimli üniversite öğrencisi ise, asgari ücrete yüzde 25 zam ile 6 bin 500-7 bin lira civarında beklentilerinin olduğunu söyledi. Ekşioğu; “Cumhurbaşkanımızın son yaptığı açıklama yılbaşında asgari ücrete yapılacak güzel bir zam noktasındaydı. İnşallah beklentimiz enflasyon oranına uygun bir şekilde olur. Zaten şu anda enflasyonun yüzde 20-25 bantlarında olduğunu söylüyorlar. Bu düzeyi yakalayabilirlerse vatandaşımız için daha rahat ve sıkıntısız bir süreç olacağını düşünüyorum. Asgari ücret şu anda 5 bin 500 lira bandında, buna bir yüzde 25 zam eklediğimizde asgari ücretin 6 bin 500-7 bin lira bandına kadar çıkması iyi olacaktır diye düşünüyorum. Bakıyorsunuz enflasyonu herkes farklı açıklıyor, devletin verdiği verilere göre bu enflasyon oranında zam yapılıyorsa bu noktada sıkıntı yok. Zaten tüm dünyada küresel ekonomik kriz var. Bu durumdan ister istemez biz de etkileniyoruz. Ben öğrenciyim, aynı zamanda çalışmaya çalışıyorum. Bir şekilde geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Dünyadaki bu küresel ekonomik sıkıntının da farkında olduğumuz için, devlet büyüklerimize eleştiri noktasında bir görüşle bakmıyoruz” şeklinde konuştu.

“DEVLET BÜYÜKLERİMİZ BİLİYOR, BİZ DEVLETİN VERDİĞİNE RAZIYIZ”

Devlet yetkililerinin uygun zam çalışmalarında bulunduğunu, devletin verdiğine razı olduklarını söyleyen Faik Ergün isimli vatandaş ise, “Devlet büyüklerimiz nasıl olsa biliyor, biz devletin verdiğine razıyız. Allah hepsinden razı olsun. Şu anda kendi kendimize konuşmak boş konuşmak olur. Devletimiz asgari ücreti de ayarlar. Devlet baba sağ olsun, hepsini ayarlıyor. Bizim boşuna hiç istememize gerek yok” dedi.

“BEKLENTİM, ENFLASYONUN ALTINDA EZİLMEMEK”


Asgari ücret beklentisinin enflasyonun altında ezilmemek olduğu kaydeden Hamdi Kaya isimli başka bir vatandaş da; “Cumhurbaşkanımızın asgari ücrete yönelik açıklamalarını olumlu buluyorum. İnşallah Cumhurbaşkanımızın dediği gibi emeklilere ve asgari ücretlilere güzel bir zam yapılır, bu hayat şartlarında millet rahatlar. Benim asgari ücret beklentim enflasyona ezilmemek ve dengenin sağlanması. Seneye ilk 6 ayda aşağı yönde enflasyonda eğilim olabilir, inşallah olur. Temennimizi o, daha fazla olmaz” ifadelerine yer verdi. (Mizgin Kaynar)

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum