‘Faiziyle ödeyenlere iade edilmeli’;

‘Faiziyle ödeyenlere iade edilmeli’

Kastamonu’da üniversite öğrencileri, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredilerinin faizlerinin silinmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili konuşan üniversite öğrencisi Saliha Yüce; “Kredi faizlerin silinmesi iyi oldu, ama hala kredi vermelerini doğru bulmuyorum. Devlet hala atama konusunda sıkıntıda, o yüzden öğrenciler kredileri aldıktan sonra borçta kalıyor. Kredilerin verilmesini çok haklı bulmuyorum” ifadelerine yer verdi....

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) olan öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili alınan kararları açıkladı. Erdoğan, KYK öğrenim kredilerinin geri ödemelerinin enflasyon ve faiz farkı olmaksızın, anapara miktarında olacağını duyurmuştu. Kararın uygulamaya alınması için gözler Meclis'in açılacağı tarihe çevrilmişti. 1 Ekim'de Meclis'in açılmasının ardından konunun gündeme alınması ve karar imzalandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanması beklenecek.

Açıksöz TV ve CNG Haber muhabirleri, sokakta mikrofonu üniversite öğrencilerine uzattı. KYK öğrenim kredisinin faizlerinin silinmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan öğrenciler, kararın öğrenciler açısından kısmi olumlu bir gelişme olduğunu, ancak kredi faizlerini ödeyen öğrenciler açısından haksızlık teşkil ettiği ifadelerine yer verdi.

“ÖDENEN FAİZLERİN GERİ ÖDENMESİ DE YAPILABİLİR”

Devlet kapsında atanma sıkıntısı olduğunu ifade eden üniversite öğrencisi Saliha Yüce, KYK öğrenim kredisi alıp faiz ödeyenler için geri ödeme yapılması gerektiğini vurgulayarak; “Kredi faizlerin silinmesi iyi oldu, ama hala kredi vermelerini doğru bulmuyorum. Sonuçta işe atanma sıkıntısı çok var. Kişinin okuduğu bölüm ne kadar iyi olsa da devlet hala atama konusunda sıkıntıda, o yüzden öğrenciler kredileri aldıktan sonra borçta kalıyor. Kredilerin verilmesini çok haklı bulmuyorum. KYK öğrenim kredilerinin faizlerinin silinmesi noktasında da bence hata var, ödenen faizlerin geri ödenmesi de yapılabilir, gündem olabilir” dedi.

“KYK ÖĞRENİM KREDİSİNİN ÖĞRENCİ İÇİN FAYDASI YOK”

Ankara’dan Kastamonu’ya kuzenini ziyarete gelen Aytekin Kaya isimli üniversite öğrencisi de, öğrenim kredisinin faizi ödeyen ile ödemeyen kişi için faydalı olmadığını söyledi. Kaya açıklamasının devamında; “Ben de üniversite öğrencisiyim, geçen sene birinci sınıfta krediyi alıyordum. Bu sene iptal etmek zorunda kaldım, çünkü işime yarar bir para değildi, 850 TL’ydi. Arkadaşlarım da kredi alıyor, onlar da çok zorlanıyor, aynı dertten mustaribiz. Bu kredilerin alınmasının iki tarafa da faydası yok, ne faiz ödeyen öğrenci, ne de ana parayı ödeyen bir insan için hiçbir yararı olacağını düşünmüyorum. Enflasyondan kaynaklı her sene artan zamlar değiştiği için kredi almaları da bir işe yaramıyor. Mezun olduktan sonra bir öğrencinin 50 bin TL borcu var, bunu ödemesi imkansız. Türkiye’de önü açık olmayan birçok bölüm var, öğrenci işsiz kalıyor ve işsiz birinden o parayı ödemesini bekleyemezsiniz. İleride bir işe başlarsa asgari ücretle başlayacak ve bu parayla ödeyebileceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“FAİZİ ÖDEYENLERE İŞ İMKANI SUNULABİLİR“

KYK öğrenim kredisi alıp faizi ödeyenlere devlet tarafından iş imkanı sunulması gerektiğini söyleyen Samet Ersoy ise; “Geçmiş yıllarda kredileri taksitle ödeme imkanları vardı ve bir şekilde ödüyorlardı. Şu anki duruma bakacak olursak o borcun ödenmesi çok zor. Biraz adaletsizlik söz konusu, geçmiş yıllarda ülkemizin durumu biraz daha iyiydi, çünkü şu anki borçlar çok yüksek meblağlarda, iş imkanları devlet tarafından sunulabilir. Haksızlık olmasın” şeklinde konuştu. (CNGHaber)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum