Teknolojinin bu kadar geliştiği, artık hayatımızın her anlamına entegre olduğu bir çağda çocuklarımızın teknolojiyi faydalı olarak kullanmaları oldukça önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre her üç çocuktan biri henüz konuşma dahi öğrenmeden bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. elektronik cihazlarla tanışıyor. Bu durum her ne kadar olumsuz olarak gözükse de doğru yönlendirmeler ile lehimize çevrilebilir. Teknoloji ve bilgisayarla bu kadar erken yaşta tanışmak öğrenciler için büyük avantaj sağlar. Daha hızlı düşünürler ve daha hızlı karar verirler. En önemlisi de ilerisi için meslek hayatlarında her ne mesleği yaparlarsa yapsınlar teknoloji ile aralarının iyi olması beklenecektir. Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz şu günlerde makine dilinden anlamayan kişilerin gelecekte iş bulmaları neredeyse imkansızdır. Kastamonu Sınav Koleji olarak 5. sınıftan 10.sınıfa kadar tüm kademelerde “Kodlama” dersini hayata geçirerek bu alana ilgili öğrencilerimize oldukça teşvik edici bir hale getirerek öğrencilerimize yazılım dili öğrenmenin önemini kavratmayı hedeflemiş bulunmaktayız.
Bunun yanı sıra “yazılım dili” öğrenmek öğrencilerimizin algoritmik düşünme becerilerini geliştirmekle birlikte onları daha sorgulayıcı bir yapıya büründürür. Bugün herhangi bir “İş Arama sayfasına” giriş yapıp iş ilanları arasında gezinirseniz göreceğiniz iş ilanlarının %60’ını yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar programcısı vs. gibi ilanlar oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalarda bu meslek gruplarının maaş skalaları diğer mesleklerin üstündedir. Ayrıca dünyanın en zengin on şirketininaltısınınteknoloji ve yazılım şirketi olması bu mesleğin önemini ortaya koymaktadır. Hepimizin aşina olduğu “Apple Şirketi”nin borsa değeri 2 trilyon doların üzerindedir. Bu rakamda birçok ülkenin Merkez Bankası Rezervlerinden fazladır. (Not: Apple şirketin 5 bine yakın çalışanı vardır.)
Siz değerli okurlarımdan isteğim, çocuklarımızın yazılım dillerine olan ilgilerini arttırarak ya da yazılım dili öğrenemeye istekli gençlerimizi daha çok teşvik ederek ülkemize “katma değeri” yüksek işler yapacak gençler yetiştirmek öncelikli hedefimiz olmalıdır. Ülkemizin yurt dışından tabiri caizse “mühendis ithal etmesi” hepimiz için korkunç bir durumdur. İlerde daha iyi ve daha güçlü bir ülke istiyor ve bunu arzuluyorsak kendi teknolojisini üreten bir ülke olmamız elzemdir.
Sözlerimi bitirmeden önce siz değerli okurlarımıza Paul Scharre’nin “İnsansız Ordular” kitabını okumanızı tavsiye eder, hepinize sağlıklı günler dilerim.
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.