Doğrusöz Gazetesi

Doğrusöz Gazetesi

  • Dergiler
    • Eksen
    • Azra
  • İlk Sayfa
  • Yazarlar
  • İletişim
  • Video Haber
[x] Kapat
  • Asayiş
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Foto Galeri
  • Genel
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Spor
  • Video Haber
  • Yazarlar
  • Doğrusöz Gazetesi
  • Asayiş
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Foto Galeri
  • Genel
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Spor
  • Video Haber
  • Yazarlar
ANASAYFA Genel Güncel ‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor

08 ŞUBAT 2021

58
Doğrusöz Gazetesi 08.02.2021 09:33:00

İSTİKLAL YOLU’NDA KAĞNI DONANMASININ TEKERLEĞİ 100 YIL SONRA TEKRAR DÖNECEK

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor

İSTİKLAL Yolu’nda çekilecek 4 bölümlük belgesel için yayıncı Alp Armutlu ve gazeteci Gökhan Karakaş İnebolu’ya geldi. Belgeselde İnebolu’dan Ankara’ya kadar 344 kilometre, Ankara’dan Alagöz Karargahına kadar da 16 kilometre olmak üzere toplam 360 kilometrelik İstiklal Yolu’nda öküzlerin çektiği kağnı arabası 100 yıl sonra tekrar yürütülecek. Yönetmenliğini Serkan Koç’un yaptığı belgesel, denizin altında 100 yıl öncesine ait bir cephane sandığının bulunmasıyla başlıyor. Proje için Türkan Şoray, Tan Sağtürk, Ayhan Sicimoğlu gibi ünlü isimlere teklif götürülmesi planlanıyor.

Milli Mücadele’de silah ve cephanenin İnebolu’dan Ankara’ya kağnılarla taşındığı 344 kilometrelik İstiklal Yolu’nda 100 yıl sonra kağnı tekerlekleri yeniden gıcırdayacak. İletişim bilimci Alp Armutlu ve gazeteci Gökhan Karakaş, İstiklal Yolu’nun anlatılacağı 4 bölümlük “Umudun Yolu” adlı belgeselin hazırlıkları için İnebolu’ya geldi. Yine İnebolu gazetesine ziyarette bulunan Armutlu ve Karakaş, hazırlıklarına başladıkları belgeselle ilgili açıklamalarda bulundu.

“TURGUT ÖZAKMAN FİKİR KAYNAĞIMIZ”

Belgeselin senaryo yazarı Alp Armutlu, gazetemize yaptığı açıklamada, okul arkadaşı olan gazeteci Gökhan Karakaş ile birlikte uzun süredir yayıncılık sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyledi. Milli Mücadele’de İstiklal Yolu ve İnebolulu kayıkçıların çalışmalarının ilgilerini çektiğini, bu kahramanlık öykülerinin merhum Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler” kitabında da yer bulduğunu anlatan Armutlu, “Turgut Özakman da zaten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutkundan sonra en fazla itibar edilebilecek yayınlardan bir tanesidir. Turgut Özakman bizim gibi gençlerin akıl hocasıdır. Edebi olarak da, farklı şekilde de popüler kültürü anlatmaya namzet olan kişilerin fikir kaynağıdır” dedi.

“DÜNYA ÜZERİNDE BÖYLE HİKAYE YOK”

2018 yılında Türkiye’de ağırladığı Amerikalı bir prodüksiyon şirketine İstiklal Yolu’nda Türk kadının fedakar çalışmalarını ve kağnı kollarını anlattığını söyleyen Armutlu, “Onlar anlattıklarımı dinleyince dünya üzerinde böyle bir hikayenin var olmadığını söylediler. O anda yabancıların özellikle kadınımızın fedakarlığına olan katkıları ve ilgisi benim de ilgimi çekti. Benim ilgimi çekince de zaten ben Mustafa Kemal Atatürk ve Nutuk konusunda çeşitli araştırmalar yapıyordum. Temmuz 2019’da da Şile’den Samsun’a karayoluyla gelme şansına sahip oldum. O yolculuğumda İnebolu’da kaldım. İnebolu’da kaldığımda da hem Türk Ocağı binasına, hem İstiklal Madalyasına, hem İnebolu’nun fedakar ruhuna dikkat etme şansına sahip oldum. Sonrasında 2019 yılı Ağustos ve 2020 yılı Ağustos ayında geldiğimde de burada yerel insanlar tarafından ağırlanmamız vasıtasıyla Mustafa beyle tanıştık. Mustafa bey bize gerekli olan bütün bilgilerin hepsini eksiksiz bir şekilde ve muhteşem anlatımıyla sağladı. Mustafa beyin o günkü anlatımları, o günkü dile getirişleri ve aynı zamanda tarihi fotoğrafları göstererek aktarması ve anlatması İstiklal Yolunun tamamında bu işi nasıl yaparız fikrini bizde oluşturdu. İstanbul’a döndüğümüzde de senarist ve yönetmen arkadaşlarla oturduk konuştuk ve ‘Umudun Yolu’nu hazırlamak için kolları sıvadık” diye konuştu.

“TÜRKAN ŞORAY’A TEKLİF GÖTÜRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Umudun Yolu adlı belgeselde tanınmış sanatçıların rol alması için görüşmelerin sürdüğünü anlatan Armutlu, “Umudun Yolu’nda kahramanlarımız yerel insanlar olacak ve bizim ulusal bazda tanıdığımız insanlar da bu kahramanlarımızı dinleyen insanlar olacaklar. Şu anda sanatçılarla ilgili çeşitli seçmeler ve görüşmeler yapılıyor. Görüşmesi henüz tamamlanmadı ama inşallah Tan Sağtürk gibi, Ayhan Sicimoğlu gibi, belki ilerleyen dönemlerde Türkan Şoray’a teklif götürmeyi düşünüyoruz, planlıyoruz. Farklı, Türk halkının sevdiği beğendiği insanlar ya da kadınlarımız burada kağnıların da yanında yer alarak 360 kilometreyi kesintisiz olarak yürüyerek 344 kilometre oluyor,ama son 16 kilometreyi de dahil ederek Sakarya Meydan Muharebesinde Alagöz Karargahına ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

“İNEBOLU’DAN ANKARA’YA KAĞNI ARABASIYLA YÜRÜYECEĞİZ”

Belgeselin İnebolu’dan Ankara’ya kadar olan 344 kilometrelik İstiklal Yolu’nu ve devamında Ankara’dan Alagöz Karagahına kadar 16 kilometrelik yolu kapsadığını belirten Armutlu, “Burada anlatacağımız şey İnebolu’nun sadece tek başına kendisi değil, İnebolu ruhu ile başlayan bayrak yarışıyla Küre Kastamonu’ya devrolan, yine bayrak yarışıyla Çankırı’ya, Kalecik’e devrolan ve oradan da Ankara’ya Sakarya Meydan Muharebesi’ne devrolan bayrak yarışıyla kahramanlığı ve yiğitliği aktarmak istiyoruz. Bu yiğitlik de zaten sonuçta sadece o dönemin işi olan bir yiğitlik değil, aynı zamanda bu yüzyılın da işi olan yiğitlik. Bu yiğitliğin duygusunu da gençlerimize geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“EKİM AYINDA VİZYONA GİRMEK İSTİYORUZ, DİJİTAL YAYINI HEDEFLİYORUZ”

Belgeselde sinopsis (senaryo özeti) çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Armutlu, “Senaryo çalışmalarına başlayacağız. Şubat sonu itibariyle sanatçılarımızla el sıkışmayı ve sanatçı anlaşmalarımızı bitirmeyi hedefliyoruz. Mart sonu itibariyle de sponsor anlaşmalarımızı tamamlamak istiyoruz. Çekimlere ya mayıs ortasında ya da 8 Haziran’da başlamak istiyoruz. 9 Haziran’dan bir gün önce başlamak istiyoruz ki İnebolu’nun kurtuluşunu da burada anlatabilelim. O biraz tabii ki maddi imkanlar ve kaynaklarla ilgili bir şey. Belgeselin tamamını çekmek 18-20 gün sürecek. Biz Ekim ayında vizyona girmek istiyoruz. Yayın olarak biraz daha dijital yayını hedefliyoruz. Dijital yayını gerçekleştirirken de İngilizce altyazı ve belki bir İngiliz insanın anlatımı konusunda da çeşitli faydaları kendimize sağlamak istiyoruz. Şu anda dijital yayın yapan kanallardan bir tanesinde yer alabilir. Umudunyolu.com’da yayınlanabilir, aynı zamanda da Blue TV gibi Exen gibi, Netflix gibi kanallarda da yayınlanabilir” dedi.

“BELGESEL DENİZİN ALTINDA BULUNAN CEPHANE SANDIĞI İLE BAŞLAYACAK”

Senaryo hakkında bilgi veren Armutlu, “İşimiz suyun altında başlayacak. Denizin altında 100 yıl öncesine ait bir cephane sandığı bulacağız. O cephane sandığının içinde bir not var. O notla birlikte yola çıkacağız. Belgeselin başlangıcında Kemal Tekin’in yazdığı İstiklal Yolu Destanı adlı şiiri seslendireceğiz. İnebolu’dan başlayıp İstiklal Yolu’nu takip ederek Alagöz Karargahında 360 kilometrelik etabın sonunda belgeseli tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

ÇANKIRI VAKFI SPONSOR OLDU

Belgesel için destek ve sponsor arayışlarının devam ettiğini kaydeden Armutlu, “Ulusal bazda Çankırı Eğitim ve Kültür Vakfı şu anda bu projenin sponsoru. Vakıf Başkanı Kaptan Mustafa Can şu anda bu projemize destek veriyor. Onun dışında birkaç armatör kurum ya da kuruluşla da görüşmeler arifesindeyiz, aşamasındayız şu anda. Çolakoğlu Metalurji şu anda görüşmek istediğimiz şirketlerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

GÖKHAN KARAKAŞ: “100 YIL SONRA KAĞNI DONANMASININ TEKERLEĞİ TEKRAR DÖNECEK”

Milliyet Gazetesi’nde çalışan gazeteci Gökhan Karakaş da açıklamasında, “100 yıl sonra kağnı donanmasının tekerleği, bir unsuru tekrar dönecek. Tarihin zaman tünelinde tekrar iz bırakacak. Bıraktığı iz 100 yıllık Kurtuluş Savaşının ne kadar mukaddes olduğunu, aslında burada kutsadığımızın Kurtuluş Savaşının kendisi olduğu, Şerife Bacı ya da Topkapılı Cambaz Mehmet değil, tüm Anadolu’nun nasıl bir olup bu savaşa dahil olduğunu anlatmaya çalışacağız. O tekerlek tarihe bu izi bırakacak” dedi.

MUSTAFA FAKAZLI’DAN DESTEK

İnebolu’da üç gün çalışma yapan ekibe yerel tarih araştırmacısı diş hekimi Mustafa Fakazlı da destek verdi. Fakazlı ile birlikte İnebolu Belediyesi Kent Müzesi başta olmak üzere tarihi mekanlarda ve İstiklal Yolu’nda incelemeler yapan Armutlu ve Karakaş daha sonra Küre ve Seydiler’e geçti. (Kadir Yıldırım)




BENZER GALERİLER

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor haberi

Bursa Büyükşehir Belediyesi spor tesislerini 10 yıllık süreyle kiraya veriyor

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor haberi

İstanbul’da Milli Emlak Dairesi Başkanlığı 50 konut ve 1 arsayı satışa çıkardı

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor haberi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 23 sözleşmeli personel alacak

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor haberi

26 ŞUBAT 2021

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor haberi

40 kişiye 55 bin lira ‘tedbirsizlik’ cezası

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor haberi

2020’de evlilik de, boşanma da azaldı

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor haberi

Baltacı, kamyoncunun sorunlarını meclise taşıdı

‘Umudun Yolu’ belgeseline start veriliyor haberi

‘Darbeleri tarihin karanlık sayfalarına gömüyoruz’

© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.

error: İçerik Koruma Altında.