İcra İflas Masası tarafından satışa konulan Uğurlu Hastanesi binasına 13 Ocak 2021 tarihindeki ilk satışta talipli çıkmadı, satış 9 Şubat 2021 tarihine ertelendi. Bu zaman içerisinde Uğurlu Hastanesi ile ilgili araştırma yapmayı, bu bilgileri sizlerle paylaşmayı düşündüm.
Burada şunu ifade edeyim ki, Dr. Atıf Uğurlu Bey’in tek başına, kendi sermayesi, bankalardan aldığı krediler ve yaptığı anlaşmalar ile 7 katlı, 25 bin 187 metrekarealanlı bir inşaatı tamamlayıp, devasa bir sağlık yatırımı olan hastaneyi açılma noktasına getirmesi Kastamonu için küçümsenmeyecek bir başarıdır.
Kendisine, şehrimize ve halkına getirdiği bu sağlık hizmetinden dolayı teşekkür ve şükranlarımızı sunmamız gerekir. Ama ne yazık ki, bu yatırım 9 yıldır maalesef hizmete sokulamadı. İnşallah 9 Şubat 2021 tarihinde yapılacak ikinci satışla bu konu Kastamonu gündeminden düşer ve bu hastanemizde beklenen hizmeti verir.
Şimdi hastane ile ilgili araştırmalarım:
—————-
Toplam inşaat alanı : 25,187 metrekare
Faydalanılan inşaat alanı : 19,567 metrekare
Yatak sayısı : 140 adet
Binadaki odalar tek kişiliktir, istenirse bir kat odaları çift yataklı olduğunda yatak sayısı 235’e çıkarılabilmektedir. Ayrıca öndeki otoparka, ihtiyaç halinde ek bina yapılarak hastane alanı genişletilebiliyor. Otopark yerin altına alınabilir, inşaat ruhsatı buna müsait durumdadır.
Poliklinik muayene odası : 52 adet
Yoğun bakım yatak sayısı : 45 ”
Gözlem yatak sayısı : 41 ”
Helikopter pisti alanı : 1 ”
Sığınak alanı : 168 metrekare
Yasal durum değeri (Arsa ve 7 katlı betonarme bina değeri): 140,000,000 TL
(Bu değer 1 USD= 6,7938, 1 EUR = 7,67’ye göre hesaplanmıştır.)
Uğurlu Hastanesi’nin icra ve iflas masasından bugünkü satış fiyatı 45,000,000+KDV=53,100,000TL’dir. Binanın 9 yıl gibi bir zaman âtıl kalması nedeniyle, 2 milyon lirabakım masrafı ile alıcısına yaklaşık 55 milyonliraya mal olacaktır.
Sadece hastane arsasının değeri 73,790,000 TL’dir ki, İcra ve İflas Masası ihalesi satışında alıcıların ne kadar kârlı oldukları ortadadır.
Eski Valilerimizden merhum Kâmil Demircioğlu’nun hatıra ve düşüncelerini ifade ettiği “Hayatta Umulmayanı Beklemek” kitabından bir hatırasını sizlere sunmak istiyorum: “1970’li yıllarda Kayseri’de teftişte bulunduğum bir zamanda ziyaret için Ticaret ve Sanayi Odası’na gitmiştim. Birkaç dakikalık sohbetten sonra Oda Başkanı ve arkadaşlarına şöyle bir sual sormuştum:‘Kayseri’de, halka açık anonim şirketlerinin çokluğu dikkatimi çekti; bunu nasıl yapıyorsunuz?’ Bugün gibi anımsıyorum, bana şöyle bir cevap verilmişti: ‘Bizde bir arkadaş bir işe teşebbüs edince, gelip bizlere ortaklık teklifinde bulunur. Konuyu kendisinden dinleyip tartıştıktan sonra, iş hakkında olumlu bir kararımız olmasa dahi, sırf o arkadaşı yüreklendirmek için, az da olsa bir sermaye ile katılırız. İş başarılı olursa, daha sonra bu katılımımızı artırırız, olmazsa, o parayı düşürdüğümüzü farz eder geçeriz.’”
Uğurlu Hastanesi sağlık yatırımının kârlı bir yatırım olduğu ve olacağı bilinmektedir.
Kastamonu’muzda da bir araya gelip böyle bir desteği verebilecek o kadar çok kamu, sivil toplum ve serbest meslek kuruluşu varki…
Örneğin: Başta siyasilerimiz olmak üzere, İl Özel İdaresi, belediyeler, Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB, Pancar-Koop, KESOB, KKV, MÜSİAD, KASİAD, Ziraat Odası, Köy-Koop, sendikalar, kamu ve özel bankalar, OSB kuruluşları, Yongapan, SFC, Esnaf Kefalet, kuyumcular, müteahhitler, manifaturacılar, eczacılar ve diğer ticaret erbapları…
Yukarıda Valimizin Kayseri örneğini verdiği birlikteliği ve desteği sağladığımız taktirde bu sağlık hizmetini faaliyete geçirmek hiç de zor olmayacaktır. Bu kuruluşlar içinde sağlık konuları ile uğraşan kurumlar vardır.
Bu listeyi tek tek yazmamı yadırgayabilirsiniz. Sebebi, bu kuruluşlarda bulunan arkadaşlar kendi aralarında ve diğer kuruluşlar arasında istişare ederek birlik ve beraberliğimizi sağlayabilirler ve Sayın Yavuz Ballık abimizin bir şiirindeki “Uyuyan Kastamonu’yu uyandırabilirler” diye düşünmemdir.
Sayın Dr.Atıf Uğurlu Bey’le bilgi alma düşüncesi ile yaptığım görüşmede verdiği bilgiye göre; Uğurlu Hastanesi 9 yıl önce faaliyetine 8 profesör doktor, 1 doçent doktor ve 55 uzman hekim kadrosuyla başlayacak, diğer hastanelerde bulunan poliklinik hizmetlerine ilaveten “Onkoloji, Nükleer Tıp, Kardiyovasküler Cerrahi, Tüp Bebek” öncelikli olarak hizmet verecekti. Aradan 9 yıl geçmesine rağmen Kastamonu hastanelerinde bu hizmetlerin hâlâ alınamadığı görülmektedir.
Bu hizmetlerin yanında doktorlara lojman yapımı, hastaların organik beslenmeleri düşüncesi ile organik tarım projelerinin de uygulanacağını da ifade etti.
Dr. Atıf Bey ayrıca hastane ile ilişkisi konusunda,“Hastane vizyonunun yaratıcısı ve hastanenin kurucusuyum. İnşaatını bugünkü haline getiren şirketin sahibiyim. Ancak şirket şu an iflas idaresi tarafından yönetilmektedir” diyerek konuya açıklık getirmiştir.
Yani, Atıf Uğurlu’nun hastane üzerinde hiçbir hak ve hukuku yoktur. Tek beklentisi, bu kadar emek verdiği bir hastanenin kuruluş vizyonuna uygun açılıp, çalışanları ile birlikte işletilmesidir. Bir görev düştüğü taktirde isebunu seve seve yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etmiştir.
Burada Alman’ların 5 M modelinden bahsetmek istiyorum:
Almanlar bir yatırım yapacakları zaman şu 5 M modelini uygularlarmış:
Uğurlu Hastanesi’nin alımının sonrasında 80-100 milyon liralık hastane araç gereci için yatırım gerekmektedir. Bu konuda uzun seneler tecrübe sahibi olan Dr. Atıf Uğurlu, talep olduğu taktirde destek olacağını ifade etmiştir.
Daha evvelki yazımda da ifade ettiğim gibi, 500 civarında personelin bu hastanede istihdam edileceği ve bununda yaklaşık 2 bin kişilik bir aile nüfusu olduğu gerçeğinin Kastamonu için taşıdığı önem ortadadır.
Uğurlu Hastanesi binasının 9 Şubat 2021 tarihinde yapılacak olan ikinci satış ihalesinin Kastamonu’muza şimdiden hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.