Turizm
Bu sözcüğü özellikle son yıllarda tüm Kastamonulular ezberledi. Aslında turizmle yatıp turizmle kalkmamız, sadece ve sadece çaresizliğimizden Çünkü elimizde para edecek başka bir şeyimiz yok. Lakin bunca turizm takıntımıza rağmen bir adım ilerleme de yok.
Arada bir etkili-yetkililerimizin toplanıp; turizm için her türlü imkanımız var, şelalemiz, kanyonumuz, yaylalarımız var, e havaalanı desen en manzaralısı bizde, bir de Ilgazı deldik mi şeklindeki umutvâr sözlerine karşın elle tutulur ne gibi ilerleme kaydettik, önce kendimize sormamız gerek.
Yayla dediğin Hakkaride de var, Edirnede de var. Kanyonu, şelalesi olmayan memleket mi var? Hele yeme-içme konusunda bir kütüphaneyi dolduracak kitap yazarız. 20 ilçeyi en az 20yle çarpın, (et ekmeğinden, kuyu kebabına, kara çorbasından dibek kahvesine ) yok yok İyi de yeme içme deyince zaten 81 ilde her türlüsü var.
REKLAMIN İYİSİ/KÖTÜSÜ AYRILMAZ
Turizmin hiç şüphesiz olmazsa olmazı tanıtım Başka bir deyişle iyi veya kötü reklam Peki memleketin tanıtımı, reklamı için bugüne kadar ne yapıldı? O ünlü Eğreti Gelin filminin Kastamonu Merkezde çekildiğini Türkiyede kaç kişi bilir. İneboluda Oscar adayı bir film çekildi, (Mustang) kaç kişinin haberi oldu. Araçın bir köyünde korku filmi çekildi (Münafık). Yine Araçın bir köyünde hemşerimiz İlyas İlbey Manda Yuvasını çekti. Sırf HESleri eleştiriyor diye adamı Kastamonu düşmanı ilan etmediğimiz kaldı, bir teşekkür plaketini bile çok gördük. Cidede Sağ Salim2 çekildi de ne oldu? Bir yetkili Allahın kulu çıkıp da, 3 kuruş para verip, ulusal basını davet edip de Cidenin, Kastamonunun tanıtımı/reklamı için parmağını kıpırdattı mı? ATVde bir Kaçak dizisi vardı, hatırlarsınız. Dizinin önemli karakterlerinden biri de Dadaylıydı. Bu dizi sayesinde Dadayın reklamının yapılabileceği ilk kez bir yetkilinin aklına gelmişti (Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş) ama dizinin ömrü vefa etmedi.
Popüler kültür araçlarının bir şehrin tanıtımına ne kadar büyük katkı yapabileceğinin en güzel örneği aslında Sinoptur. Çok değil, sadece 10 yıl önce Sinop denince akla sadece denizi gelirdi, o da zaten her yerde var. Ama Sinopun o tarihi cezaevinde bir dizi çekildi (Parmaklıklar Ardında), tuttu da Bugün Tarihi Sinop Cezaevini ülke çapında bilmeyen, her koğuşunu tanımayan yok.
BOŞVER, KASTAMONU DENİNCE AKLA AYI GELSİN
Sahi Kastamonu denince aklınıza ne geliyor?
Bu kadar turizm diyoruz, tanıtım diyoruz da, bu sorunun cevabına hiç kimse kafa yordu mu acaba? Ne kadar kızarsak kızalım, ne kadar reddedersek edelim, Kastamonu denince ilk akla gelen şey ayı Maalesef böyle Ama kızmak, darılmak yerine ayımızı neden kullanmıyoruz? Sen reddettikçe Kastamonu ve ayı kelimeleri çok daha fazla yan yana kullanılıyor. E o zaman bu inat niye. Boşver, Kastamonu denince ayı akla gelsin. Adam gibi bir tanıtım yapalım; Evet ayımız meşhurdur, hatta Türkiyede ayıyı doğal ortamında görebileceğiz tek yer Kastamonudur deyip, safari benzeri turlar düzenlesek, yalandan iki tane ayı göstersek yerlisine-yabancısına olmaz mı? En fazla 6 ay-1 sene sonra alay edecek bir Allahın kulu kalmaz. Ülkenin dört bir yanından ayı görmeye akın akın insanlar Kastamonuya gelir. Hatta Ilgaz Tünelinin Çankırı tarafındaki girişine bir ayı heykeli, ormanımızı anlatan bir-iki materyal koysak, Yeşilin ve doğal yaşamın diyarı Kastamonuya hoşgeldiniz yazısıyla, fena mı olur?
* * *
Mesela teleferik Türkiyenin kaç şehrinde var? İnşallah bu sene Kastamonuda olacak. Sırf o teleferik bile bakın Kastamonu turizmine ne kadar katkı sağlayacak. Akıl edenden, yapacak olandan, destek verenden Allah razı olsun.
Bırakın devletten birşeyler beklemeyi, devlet gelip de senin şehrinin tanıtımını yapmaz, yapmamalı da En büyük sevdamız Kastamonu, en büyük imtihanımız da tanıtım.
* * *
7 yıl da olsa şehrimize ışık saçmış olan büyük alim Bediüzzaman Hazretleri ne güzel söylemiş; Sevdası büyük olanın, imtihanı da büyük olur
Kalın sağlıcakla
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.