Çocuklar tüm renkleri severler ve her zaman renklere ilgi gösterirler. Renklere olan tepkileri yetişkinlerden çok farklıdır.
Eğer çocuklarla iyi iletişim kurmak istiyorsanız, renkleri kullanmalısınız. Ancak renk alfabesini doğru kullanmanız gerekiyor.
Bebeklik-çocukluk-ergenlik ve yetişkinlik dönemi, renk yelpazesinde değişkenlik gösterir.
Renkler, çocukların ilk ayırt edebildikleri karakteristik özelliklerdir. Bebeklerde 6 hafta-2 aylık arasındaki dönemde bu durum ciddi fark edilir. Çocuklar ilk önce kırmızı rengi algılar. Daha sonra diğer canlı renkleri, en son sarı rengi algılamaya başlarlar.
Parlak renkler küçük çocukların dikkatini çeker. çok sayıda araştırma, yaş ile birlikte çocukların da renk tercihlerinin değiştiğini kanıtlamaktadır. 10 yaşından küçük pek çok çocuk, kız-erkek gözetmeksizin, en sevdikleri renk sorulduğunda kırmızı veya pembeyi sevdiklerini söylerler.
10 yaşından büyük çocuklar artık maviyi tercih eder duruma gelir. Biz bunun sebebinin; gelişimin doğal bir süreci olmasından ve renklerin artık onlar için farklı ruh hallerini ifade edebilmesinden kaynaklandığını düşünürüz. Evet ruh halimizle renklerin doğru orantısı vardır ve psikolojide, çözümlemeler için uzun yıllardır kullanılan bir tekniktir.
Renk seçimleri cinsiyet ile sıkı bir ilişki içindedir. Araştırmalar kızların en çok pembe, mor ve lilayı; erkeklerin ise siyah ve koyu renkleri tercih ettiklerini göstermektedir. Bu durumda şöyle bir soru ortaya çıkıyor: Acaba çocukların bu tercihleri doğuştan mı yoksa sonradan edinilen bir şey mi?
Yetişkinler küçük kızların ve erkeklerin kıyafet ve oyuncaklarını seçerken onları belirli renklere yönlendiriyorlar. Bu durumun ailelerin ve toplumun yönlendirmesiyle oluştuğu düşüncesi daha doğru bir yaklaşım gibi görünmektedir.
Renkleri, çocukları motive etmek ve orijinal şeyler üretmek için kullanabilirsiniz.
İlk önce, çocukların renkleri nasıl bildiğini düşünün. Onlar renklerin isimlerini bilmeden önce, renkleri birbirinden ayırt etmeyi öğrenirler. Adlarını, 2 ile 5 yaş arasında öğrenirler. Bu konuda kızlar genellikle erkeklerden daha hızlıdır. Tabi ki tüm çocuklar birbirinden farklıdır ve gelişimleri farklılıklar gösterir.
Eğer çocuklarınıza renkleri ayırt etmelerim konusunda yardımcı olmak istiyorsanız, çeşitli nesneleri, renkleriyle birlikte öğretmeye çalışın.
Bir araştırmaya göre, bir çocuğa mavi elma gösterip bunun ne olduğunu sorduğunda, cevaplamasının uzun bir süre almaktadır. Bu durum koşullanmayla doğrudan ilintilidir.
Tabi ki eğer küçük çocuklarla iletişim kurmak ve onları güldürmek isterseniz mavi bir elmayı sadece araştırma için değil, onları güldürmek için de kullanabilirsiniz.
Mizah duygularının erken yaşta gelişmesi, çocuğun algı ve tepki seviyesinin gelişmesini sağlayacaktır. Aileler her zaman çocuklarına öncelikli olarak kendi güvenliklerini sağlayabilmelerini öğretirler. Renklerin belirgin özelliklerini vurgulayarak, çocukların neyin tehlikeli olduğunu hatırlamalarını sağlayabilirsiniz.
çocuğunuz büyüdüğünde de, renkleri, eğitimleri için kullanmaya devam edebilirsiniz.
Dikkat problemi, konuşma gecikmesi, hafıza güçlüğü vb gibi durumlarda da renklerin yardımını almamızı ortaya koyar.
Her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır.
Güvendiğiniz uzman görüşü ve desteği birçok konuda kendinizi geliştirmenize yarar sağlayacaktır.
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.