24 ŞUBAT 2021
ÖZELLİKLE AİLE VE GENÇLİĞE YÖNELİK PROJELER DİKKAT ÇEKİYOR
Müftülükten proje yağmuru
İSTANBUL Şişli İlçe Müftülüğü görevini yürütürken, yaklaşık 7 ay önce Kastamonu İl Müftülüğü’ne atanan Mustafa Bilgiç, İl Müftü Yardımcısı Özlem Öztürk ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İl Müftülüğü’nün çalışma ve projelerine değinildi.
Diyanet İşleri Başkanlığının “Huzurlu Aile, Güçlü Toplum, Güvenli Gelecek” Projesi kapsamında, nişanlı ya da evliliğinin ilk 5 yılında olan çiftlere yönelik hazırladığı, il müftülüğünün uzman personeli rehberliğinde hayata geçirdiği “Evliliğe İlk Adım” seminerlerinin ikincisi, pandemi dolayısıyla çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. 8 hafta boyunca Perşembe günleri 14.00-14.40 saatleri arasında Zoom uygulaması üzerinden online yapılacak olan seminerlere başvuru ücretsiz olurken katılımcılara belge verilecek. Seminerde ‘Evlilik: Ahirete Uzanan Birliktelik, Nikâh ve Sorumlulukları, Ailemin İletişim Dili, Ailede İffet ve Mahremiyet, Yuvamız Merhamet Ocağı Olsun, Çocukla Şenlenen Yuvalar, Evlilikle Büyüyen Ailem, Evlilikte Çevre Bilinci ve Tüketim Ahlâkı’ konularında bilgi verilecek.
ÖZTÜRK; “EVLİLİĞE İLK ADIM SEMİNERİ ÇOK ÖNEMSEDİĞİMİZ BİR KONU”
İl Müftü Yardımcısı Özlem Öztürk, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Kastamonu’da gerçekleştirilen proje ve çalışmalara değindi. İlk olarak ‘Evliliğe İlk Adım Semineri’ hakkında bilgi vererek başlayan Öztürk; “Diyanet İşleri Başkanlığımızın ailenin kurulması korunması güçlendirilmesine yönelik çok ciddi projeleri var. Bizler de bunları taşrada il ve ilçe müftülükleri bazında yürütüyoruz. Evliliğe ilk Adım seminerimize nişanlı çiftler ve evliliğinin ilk 5 yılında olan çiftler müracaat ediyorlar. 8 hafta sürüyor. 8 ayrı konu balığında bu evli çiftlerimize seminer veriyoruz. Seminer bitiminde de bir katılım belgesi ile kitap veriyoruz. İlkini yüz yüze yapmıştık çok güzel geçmişti. İkincisini ne yazık ki pandeminin de olması nedeniyle online olarak gerçekleştireceğiz. Bu da çokça önemsediğimiz bir konu. Zaten bu çiftlerimizle de bizlerin irtibatı kopmuyor, ilerleyen süreçlerde de bir şekilde devam ediyor” dedi.
“TÜRKİYE GENELİNDE HUZUREVİ ÇALIŞMASI YAPAN 3 İLDEN BİRİ KASTAMONU”
Ayrı bir çalışma alanı olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde Kastamonu İl Müftülüğü’nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Öztürk, bu çalışmaları kısaca şöyle anlattı; “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde yürüttüğümüz projelerimiz var. Mesela Huzurevi’nde pandemi sürecinde program yapan 3 ilden biri Kastamonu. Daire Başkanımız bu sebeple hususi olarak tebrik etmişti bizleri. Huzurevinde böyle bir sıkıntı olduğunu duyduğumuz için başlattık. Yaşlılarımız bunalıma girmişlerdi. Çünkü Cumalara gidilemiyordu dışarı çıkılamıyordu, keza Huzurevi personeli 15 gün dönüşümlü çalışıyorlardı. Gerçekten ciddi bir sıkıntı vardı. Bu sebeple bizler de orada manevi bir destek vermek istedik. Bir vaizimiz haftada bir orada program gerçekleştiriyor. Yalnız bir iki haftadır ertelendiği belirtildi. Kovid-19 vakası durumu olmuştu ondan sonra toparlanamamışlar. Ancak bizler yine devam edeceğiz. Yine Kadın Konuk evinde bir vaizimiz online ortamda manevi destek hizmetini sürdürüyor. Bu toplantılar güvenlik nedeniyle kameralar açılmadan gerçekleştiriliyor. Bir diğer faaliyet alanımız Çocuk Evlerimiz. Her bir Sevgi Evi’nde haftada bir gün belli saatlerde de değerler eğitimi derslerine devam ediyorlar. Yine Sevgi Evlerindeki çocuklarımıza yarışmalar düzenliyoruz.”
“MANEVİ DANIŞMANLARIMIZ, HASTA VE HASTA YAKINLARINA DESTEK VERECEK”
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (KEAH) manevi danışman projesini bu hafta içerisinde gerçekleştirileceğini aktaran Özlem Öztürk, bu projenin Kastamonu’da bir ilk olduğunu kaydetti. İlk olarak pilot illerde uygulanmaya başlanan bu proje bu sene içerisinde tüm Türkiye’de uygulamaya girecek. Konuyla ilgili bilgi veren Öztürk şunları kaydetti; “Kastamonu’da bir ilk olacak projemizi de bu hafta içerisinde gerçekleştiriyoruz. Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 3 manevi danışman görevlendirdik. Bu arkadaşlarımız Yüksek Lisans eğitimlerini Manevi Danışmanlık alanında yapmış arkadaşlarımız. Ayrıca Başkanlığımızın hizmet içi eğitim seminerine de katıldılar. 1 erkek 2 kadın görevli arkadaşımız, bu hafta hastanede görevlerine başlayacaklar inşallah. Hem hasta yakınlarına hem de hastalara moral ve motivasyon amaçlı destek olacaklar. Bu da çok önemli bir faaliyet. Bu daha öncesinde pilot illerde uygulandı. Bu yıl itibariyle de tüm illerde hastanelerde bu manevi hizmet verilecek. KYK’larımızda manevi destek hizmetimiz vardır bu süreçte veremiyoruz ama kendi İl Müftülüğümüzde, Gençlik Merkezinde ve Gençlik Spor Müdürlüğü’nün Gençlik Merkezinde bir görevlendirme yapacağız.”
“GENÇLİK FAALİYETLERİNE ÇOKÇA ÖNEM VERİYORUZ”
Gençlik faaliyetlerine de oldukça önem verdiklerini kaydeden İl Müftü Yardımcısı Özlem Öztürk; “Gençlik, sahada oldukça hareketli olduğumuz bir çalışma alanımız. Gençlere yönelik faaliyetlerimizi, yaş gruplarına göre; üniversiteliler, lise gençleri ve ortaokul gençleri olmak üzere 3 grupta sürdürüyoruz. Kastamonu Diyanet Gençlik İnstagram hesabımızı oluşturduk, nitelikli paylaşımlar yapmaya çalışıyoruz. Üniversiteli olup da şuanda memleketinde olan gençlerimizle en son Regaip Gecesinde buluştuk, epey kalabalıklardı. İl Gençlik Koordinatörümüz nitelikli kitaplar belirlemek koşuluyla, ayda bir kitap kritiğimiz yapıyoruz. Çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor” dedi.
“HAYDİ TÜRKİYE EVDEN KUR’AN ÖĞRENMEYE PROJEMİZİ 6 HOCAMIZLA SÜRDÜRÜYORUZ”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son projesine de değinen Kastamonu İl Müftülüğü Yardımcısı Özlem Öztürk konuyla ilgili şu bilgilendirmelerde bulundu; “Haydi Türkiye Evden Kuran Öğrenmeye’ isimli bir projesi var Başkanlığımızın. Şuanda salgın nedeniyle evlerinde bulunan insanlar evlerinde çok fazla zaman geçiriyorlar. Çalışma hayatı nedeniyle de Kuran-ı Kerim öğrenmeye fırsat bulamamış bu vatandaşlarımız, Diyanet İşleri Başkanlığımızın web sitesi üzerinden başvurularını yapıyorlar. Bu başvurular, illere göre dağılımları gerçekleştiriliyor, sonrasında bizler öğretici planlaması yapıyoruz. Bizim burada 6 hocamızla devam ettirdiğimiz bir proje.”
BİLGİÇ; “AMACIMIZ İNSANLARIMIZIN NİTELİKLİ KİTAP OKUKASI”
Yerel basının önemine vurgu yapan İl Müftüsü Mustafa Bilgiç ise; “Basının toplumun önünde koşması, bizim de takip etmemiz gerekiyor. Din hizmetlerinde bir yapay sorunlar var, bir de gerçek sorunlar var. Yapay sorunlar aslında sorun değil de, üretilen sorunlar. Yapay sorunlar aslında bir ömür törpüsü ve topluma hiçbir faydası yok. Bütün enerjimizi toprağa gömüyoruz. Yapay sorunlarla uğraşmak yerine gerçek sorunlarla uğraşmayı kendimize rehber edindik. Bizim 2 bin 400 tane personelimiz var. Burada 2 kesimin eğitimi çok önemli. Burada bir tanesi din görevlisinin eğitimi. Doğru insanlar iyi temsil edilmediği zaman buradan her şey çıkar. Onun için biz arkadaşlarımızın eğitiminin iyi olmasını istiyoruz. Mesleki kimliklerinin, insani kimliklerinin, Müslüman kimliklerinin sendika, siyasi, bölgesel kimliklerinin önünde olmasını istiyoruz. Öyle olursa hem kendisine saygısı olur, hem de topluma saygı duyar. Bunun sağlanması konusunda medyanın da çok önemi var. 2 tane kitap kafe açmayı hedefliyoruz. Amacımız insanlarımız nitelikli kitap okusun. Kitap insanı değiştirir, insan dünyayı değiştirir. Bizim derdimiz cemiyete iyi insan yetiştirmek. Diyanet ve ilahiyat ülkemizin din öğretimi açısından bir kazanç olduğunu görüyorum” dedi. (Nihan Kıran)
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.