19 ŞUBAT 2021
KARLA MÜCADELE KONUSUNDAKİ ELEŞTİRİLERE TEPKİ GÖSTEREN BELEDİYE BAŞKANI VİDİNLİOĞLU:
‘Laf değil, icraat üretiyoruz’
Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu; “Dünyanın her yerinde karla mücadelede her noktaya ulaşmanız mümkün değil. Belirli önceliklerle elbette ki hareket edilecek. Anlamak isteyen de zaten bunu anlıyor. Lakin ‘siyaset yapalım ne olursa olsun’ anlayışı kimseye bir fayda sağlamaz. Arkadaşlarımız günde 3 vardiya çalışıyorlar. Her vardiyada da 100 kişi çalışıyor. 18 iş makinesi devrede. Lojistik destekteki makineleri saymıyorum. Açık olmayan yolumuz yok. Kaldırım ve yol kenarlarında temizlikler başladı” dedi.
BELEDİYE Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, düzenlediği basın toplantısında Kastamonu Belediyesi’nin yaptığı çalışmalara değinirken, aynı zamanda son günlerde karla mücadeleye yönelik eleştirilere de cevap verdi. Başkan Vidinlioğlu, ayrıca Kuzeykent Mahallesi’nde yapmayı planladıkları ancak pandemi nedeniyle ertelenen itfaiye birimi hakkında da açıklamalarda bulundu. Vidinlioğlu, Kuzeykent itfaiye biriminin açılmasının İller Bankası’ndan gelecek krediye bağlı olduğunu, onu da en kısa zamanda gerçekleştireceklerini belirtti.
“KASTAMONU İÇİN ‘ŞEHİT’ KAVRAMI ÇOK AYRI BİR ANLAM İFADE EDİYOR”
Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde, PKK’lı teröristler tarafından şehit edilen 13 güvenlik görevlisine Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Rahmi Galip Vidinlioğlu; “Gara’da 13 tane şehidimiz var. Cenab-ı Allah’tan şehitlerimize rahmet diliyorum. Şehitler, bizim gönlümüzün köşesinde müstesna, her zaman yaşayacaklar. Vatanımızın her köşesi şehit kanlarıyla sulanmış. Şehitler diyarı, evliyalar şehri, hiç işgal görmemesine rağmen en çok şehit veren ilimiz Kastamonu, özellikle bu anlamda çok önemli bir yer tutuyor. Kastamonu için şehitlik çok ayrı bir anlam ifade eden kavram. Tabi ki bizler sıcacık yataklarımızda sıcak çaylarımızı yudumlarken, vatan savunmasında can verenler kan verenler bizim bu rahatımızı sağlamak için oradalar. Onun için onlara rahmet diliyorum. Ne kadar minnet duysak şükranlarımızı ifade etsek yetmez. Hepsine böyle mübarek bir günde Allah’tan rahmet diliyor ve Fatiha’lar gönderiyorum” dedi.
“MÜTEAHHİT VE BİNA SAHİPLERİNDEN BİR GAYRET YOK”
Geçtiğimiz Cuma günü Kastamonu’da yaşanan 4.7 büyüklüğündeki depreme ilişkin de konuşan Başkan Vidinlioğlu; “Ölü fay dediğimiz, inaktif durumdaki bir fay aktif hale geldi. Artçı sarsıntılar da hala devam ediyor. Deprem, ülkenin bir gerçeği. Bu konuda bizim yaptığımız en önemli şeylerden bir tanesi Nasrullah Meydanı ile Kale arasındaki kentsel dönüşümün startını vermiş olmamız. İlk etapta Sinan Bey Parkı’ndan başlayıp eski belediye binasını da içine alan 80 küsur dönümlük yerin kentsel dönüşümü projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmuştuk. Dün itibariyle bu projemizin onayını da aldık. Ama bu yeterli mi, tabi ki değil. Kentsel dönüşüm, deprem için en öncelikli şeylerden biri. Belediye olarak her gelen projeyi deprem yönetmeliği açısından değerlendiriyoruz. Ama burada ne yazık ki hem vatandaşlar açısından hem bina yapan müteahhitler açısından hem de belediyemiz açısından hep en kolayı boş bir arazi müteahhitle anlaşma ya da daha para getirecek yerlerde yapılan binalar olmuştur. Kentin en son yerleşim yeri Kuzeykent Mahallesi sonrasında Mehmet Akif Ersoy Mahallesi. İlk kentsel dönüşüm, buralarda başladı. Hâlbuki şehrin merkezinde o kadar çok yerimiz var ki, mesela İsfendiyar Bey Mahallesi. Hepsini derleyip bir araya getirebiliriz ancak bu konuda bina sahipleri ve müteahhitlerden gayret yok. Mutlaka ve mutlaka bu konunun ele alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“AYIYA VERDİĞİNİZ ANLAM NE TARAFTAN BAKTIĞINIZLA İLGİLİ”
2 Şubat’ta halka tanıtılan ancak kamuoyunun tepkisiyle geri adım atılarak yeniden bir çalışma yapılması kararlaştırılan Kastamonu Şehir Logosu hakkında da görüşlerini ifade eden Belediye Başkanı Vidinlioğlu; “Herkesin beklentisine cevap vermek mümkün değil. Şehir logosu ile ilgili herkesin ortak bir paydada buluşması da ne yazık ki mümkün değil. Kimi kurumlarda görüyoruz küçücük bir işaret o kurumun logosu oluyor. Logolar çok basit ve yalın olmalı. Hiçbir logonun Kastamonu’yu tek başına ifade etmesi beklenemez. Ama o şehir logosunun altında onunla ilgili başka görselleri kullanabilir. Şehir logosunun tanıtımının yapıldığı gün insanların tepkilerini izledim. Kimi ‘Gideros bu logonun neresinde’ diyordu, kimisi ‘sarı kılçık’, kimi ‘sarımsak’, kimi de ‘Abana bunun neresinde’ diyordu. Bunların hepsini bir logo içerisine yerleştirmenin imkanı yok. Dünyadaki tüm bu işle ilgili olan insanları bir araya da getirseniz bir logo içerisinde bu unsurların her birini bir araya getiremez. Fakat beni bu noktada asıl üzen şey, hemen hemen herkesin bir fikrinin olmasıydı. Bir şeyi beğenirsiniz veya beğenmezsiniz bu ayrı, ancak herkesin bu konuda bir fikri olması kargaşayı da beraberinde getirir. Ben anlamadığım hiçbir konuda yorum yapmam. Çünkü bilmediğim bir konudur. Logo tasarım işi de böyledir. ‘Beğenmedim’ deme hakkına sahipsiniz, logo ile ilgili herkesin kafasından geçen şeyler olabilir, ama şehir adına bunu kolaylaştırmak için bir takım ifadeler kullanılmalı. En çok gündeme gelen şeylerden biri de oradaki kullanılan ayı figürü oldu. Kimi ‘şehrin logosu bu olmalı’ derken, kimisi de çok affedersiniz ‘Hangi ayının aklına geldi de bu ayıyı logoda kullandı’ ifadeleri kullandı. Bu ifadeler doğru ifadeler değil. Bolu’da 10 metrelik ayı heykeli dikileceğini söylemişti mevkidaşım. Şehirden gelen tepki üzerine vazgeçtiler. Beşiktaş’ın sembolü kartal, Galatasaray’ın sembolü aslan, Fenerbahçe’nin sembolü kanarya, Bursa’nın timsah… Herkes bir şeyler kullanıyor. Ayı da Rusya ve Berlin’in simgesidir. Ayı, bir taraftan baktığınızda güç kudret sembolü, bir taraftan baktığınızda kabalığın ifadesidir. Sizin nereden baktığınızla ilgilidir bu. Dolayısıyla logo ile ilgili mutlaka bir çalışmanın yapılması ve bu konuda da şehrin dinamiklerinin bu sürece katılması gerekiyor” dedi.
“4 MİLYON 537 BİN 162 LİRA BORÇ YAPILANDIRILDI”
Borç yapılandırmalarına ilişkin de bilgiler veren Vidinlioğlu, şöyle konuştu; “2 bin 504 adet yapılandırma yapmışız. 33 farklı gelir kalemi dâhilinde 4 milyon 537 bin 162 lira borç yapılandırılmış. Bina vergisi, kira gelirleri, su işletme hasılatı ve vergi para cezaları da bu doğrultuda yapılandırıldı. Vatandaşlarımızın görebileceği şekilde, kanunlar çerçevesinde gerekli taksitlerimiz sağlandı. Yapılandırmaya dâhil olan vatandaşlarımız 2 ayda ödeme yaparak borçlarını ödeyecek.”
“EMEKÇİ KARDEŞLERİMİN HAKKINI KİMSEYE YEDİRMEM”
Geçtiğimiz günlerde Kuzeykent Mahallesi’nde yaşanan ve 3 gün süren su kesintisine de değinen Başkan Vidinlioğlu; “Eleştiri herkesin hakkı. Ama kusura bakmayın da, orada 3 gün boyunca mesai harcayan emekçi kardeşimin hakkını da kimseye yedirtmem. Ana hatta meydana gelen bir arızadan mütevellit böyle bir durum söz konusu oldu. Bilgilendirme de sürekli yapıldı. Bunun üzerinden de kimse siyaset yapmasın, doğru değil. Çünkü hiç kimse bir başkasının suyunun kesik olmasından zevk almaz. Hele hele bu pandemi sürecinde insanın suyunun kesik olmasından daha kötü bir durum yok. Ama 3 gün boyunca arkadaşlar geceli-gündüzlü uğraştılar. Ben sahadaydım, arkadaşlarımız sahadaydı, Belediye Meclis üyelerimiz sahadaydı. Bu konuda bilgilendirme yapıldı” dedi.
“SİYASET YAPALIM NE OLURSA OLSUN ANLAYIŞI KİMSEYE BİR FAYDA SAĞLAMAZ”
Cumartesi gecesi kar yağışının başlamasıyla birlikte Belediye ekiplerinin aralıksız 60 saat planlanan program içerisinde çalıştıklarını kaydeden Belediye Başkanı; “Biz belediye olarak, laf değil icraat üretiyoruz. Kar yağışı tüm hızıyla sürerken ekiplerimiz karla mücadelesini sürdürdüler. Tabi doğal olarak bu kadar yoğun kar yağışının olduğu yerde yeniden kar yağışı devam etti. Tuzlama çalışmaları yapıldı, kaldırımlara solüsyon sıkımı gerçekleştirildi. Sokak hayvanlarımızın beslemeleri yapıldı. Bir koordinasyon içerisinde bu gerçekleşti. Dünyanın her yerinde karla mücadelede her noktaya ulaşmanız mümkün değil. Belirli önceliklerle elbette ki hareket edilecek. Anlamak isteyen de zaten bunu anlıyor. Lakin ‘siyaset yapalım ne olursa olsun’ anlayışı kimseye bir fayda sağlamaz. Arkadaşlarımız günde 3 vardiya çalışıyorlar. Her vardiyada da 100 kişi çalışıyor. 18 iş makinesi devrede. Lojistik destekteki makineleri saymıyorum. Açık olmayan yolumuz yok. Kaldırım ve yol kenarlarında temizlikler başladı” şeklinde konuştu.
“BELEDİYENİN HENTBOL TAKIMINI YALNIZ MI BIRAKACAKTIM?”
Sözü CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin’in eleştirilerine getiren Başkan Vidinlioğlu; “Bu arada gördüm ki yokluğumuzu fırsat bilip, bazıları bunu siyaset yapmak üzere evirmiş çevirmiş. Sahada çalışan bu kadar elemanımızla ilgili kimseye laf söyletmem. Hem emeğin, emekçinin yanındayım diyeceksiniz, hem de emekçilerin bütün çabalarını göz ardı edip bunun üzerine siyaset yapacaksınız. Herkes kendine yakışanı yapsın. CHP İl Başkanı, ‘belediye karla mücadelede yetersiz kaldı’ diyor. Salı günü Ankara’daydım. Mansur Yavaş’ın da açıklaması var, bu normalin dışında bir kar yağışı, aralıksız 24 saat kar yağdı. Ve ona rağmen bizim açık olmayan hiçbir yolumuz yok. ‘Bizim ara sokağa girilmedi’ filan deniyor. Ama ara sokaklara girmek elbette ki zaman alıyor. Mansur Yavaş açıklamasında ‘karla mücadele timi kuruyorum’ diyor, 2 sene olmuş arkadaş, daha yeni mi kuruyorsun? Ankara’nın halini bir görseydiniz. Herkes kendi partisinin yönettiği belediyelere baksın. Herkes, her şeyi söylerken dikkat edecek. Ben de Erbilgin’in ifadesiyle söylüyorum; ‘hangi ara insafını kaybettin, hangi ara vicdandan bu kadar uzaklaştın, hangi ara emekçiye bu kadar kayıtsız kaldın, hangi ara sen bu işleri öğrendin?’ Her şeyden önce bu kadar insanın emeğine saygısızlık etme. Benim 1 buçuk günlük Polonya’ya gitmemi eleştiriyorsun. 30 ülkeden canlı yayın yapıldı. 30 ülke Kastamonu Belediyesi Hentbol Takımı’ndan bahsetti. Ne yapacaktım, belediyenin hentbol takımını yalnız mı bırakacaktım? Kader maçında, izin mi alıp gideceğim? Belediye bir ekip işi, başkan yardımcılarımızın hepsi buradaydı. Belediye ekipleri sahada, kim hangi eksiği gördü de böyle ifadeler kullanıyor” dedi.
“BUNLAR İTTİFAK MÜNAFIKLARI”
Cumhur İttifakı’na yönelik eleştirilerine de değinen Vidinlioğlu; “Ortada bir ittifak var. Ben ittifakın ruhuna sağdığım, genel başkanımız özellikle ittifak noktasında çok hassas. Bazı açıklama yapan arkadaşlarımız zannetmesinler ki söyleyecek sözümüz yok. Bir önceki dönem Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın karla mücadeledeki basın toplantısını istiyorsanız, arşivlerde mevcut. Bu günkü kar yağışı kadar yoğun bir yağış değildi. O gün de belediyeye yüklenilmiş. Fakat o gün Tahsin Beyi savunan insanların bugün benim karşımda sosyal medyadan atışmalarda bulunmaları çok da sağlıklı ve doğru bir durum değil. Bir defa şunu hazmedin; Bir seçim yaşandı ve bitti. Ben de seçilmiş belediye başkanıyım. Kastamonu’da ittifak yoktu yarıştık. Yarışı da biz kazandık. Sayın Cumhurbaşkanımızla çekilmiş resmini profil resmi yapan insanların, particilik adına, partizanlık adına bazı şeyleri paylaşmalarını anlayabiliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, bizim de Cumhurbaşkanımız, ben de çok seviyorum. Talebeliğimin son demlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. O dönemin en büyük ifadelerinden birisi şuydu; kutsal ittifak… Temelleri o günlerden atılmış böyle bir birlikteliğin bugün devam etmesi kaçınılmaz. Daha yerel seçimlere 3 yıl, genel seçimlere 2 yıl var. Daha 3 gün sonramız bile belli değilken 3 sene sonrasının hesabıyla bugünden pozisyon alıyorsunuz. Belki Türkiye siyasetinde belki tek liste halinde girilecek seçimlere. Bunlar belli bile değil. Siyaset zaten ihtiyaçlara cevap verebilme işidir. Devleti yönetirken ihtiyaçlar her neyse ona göre bir pozisyon oluşturursunuz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi buradan doğmuştur. İttifakın ruhuna aykırı bir takım ifadeler kullanmak kimseye bir şey kazandırmaz. AK Parti’nin idari kadrosunda yer alıp da sosyal medyada paylaşım yapan zevata diyorum; bunlar ittifak münafıkları, ya imanlarını bir tazelesinler, ‘bu iş yanlış oldu, ben yanlış yaptım’ desinler ya da bulundukları mevkilerle ilgili AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü gereğini yapacaktır. Bu konu gerçekten hoş bir durum olmadı. Çünkü ben hiç ağzımı açıp da ittifak ruhuna aykırı hiçbir şey söylemedim. Böyle ferdi çıkışlar hiç doğru değil. İnşallah bu arkadaşlar da kendilerine bir çeki düzen verirler. Ama yazılan yazılar kalıyor. Bunların hepsi 3 gün sonra yol, su, elektrik olarak sizlere gelecek. Bu işi böyle yapmayın, doğru yapmamış olursunuz, belediye burada ben de buradayım. Söyleyecek sözünüz varsa buyurun söyleyin. Eleştiriniz varsa buyurun yapın. Söyleyecek bir şeyiniz varsa buyurun söyleyin. Fakat böyle takım tutar gibi particilik yapıp da karşınızdakinin her yaptığına kötü demek, doğru değil demek. Siyaset yapmak değil. O zaman bir farkınız olmaz. Muhalif olmak demek, yapılanları hep kötülemek demek değil. Herkes yapacağı şeyleri söylesin ve onun üzerinden siyaset yapsın. Kavga, gürültü kimseye bir şey kazandırmaz” diye konuştu.
“KUZEYKENT İTFAİYE BİRİMİ, İLLER BANKASI’NIN ONAYINA BAĞLI”
Belediye Başkanı Vidinlioğlu, son olarak Kuzeykent Mahallesi’ne yapılması planlanan itfaiye birimi hakkında da açıklamalarda bulunarak şöyle konuştu; “Bununla ilgili projemizi hazırlayıp İller Bankasına sunduk. Projelerin hepsi onaylandı, ancak pandemi nedeniyle tüm dünyada bu sıkıntı var. Kredilerin onaylanması lazım. Biz o aşamadayız. İller Bankasında çalışmalar şuanda esnek çalışma. Dolayısıyla o projelerimiz de beklemede. Tek yapabildiğimiz, Budamış Mahallesi’nin alt yapı çalışmaları ile ilgili kredi oldu, onu alabildik. Bir de DSİ nezdinde yaptığımız girişimler neticesinde dere yatağının ıslahı çalışmaları… Diğerleriyle ilgili de mutlaka yol alacağız. Pandeminin eski gücünde de değil inşallah birkaç aya kadar hayat daha da normalleşir. Ondan sonra bizler de önümüze bakarız” dedi. (Nihan Kıran)
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.