KONUK KALEM
MUHSİN ALTINDAĞ (18 AĞUSTOS 2020 KÖŞE)
KASWOOD ziyaretinin düşündürdükleri
Kastamonu Ticaret Borsasının borsa olarak kendi başına yaptığı yatırımı “KASWOOD” Fabrikasını/Tesisini sayın Metin Boyacıoğlu’nun organizasyonu ile Av. Yavuz Ballık, duayen işadamı Şerafettin Selvi, İnş. Müh. Hilmi Omuzlu, eski nakliyecilerimizden Lütfi Keskinbıçak ve ben Muhsin Altındağ (son anda mazeretleri nedeniyle katılamayan Av. Mehdi Keskin, TOPRAKSU Eski Bölge Md. Mete Tufan, Av. Yılmaz Ekmekçi) ziyaret ettik.
Fabrika Müdürü sayın Nezih Sagun bey ve Ticaret Borsası Temsilcisi sayın Selim Maden beyin verdikleri teknik ve idari bilgiler ışığında “KASWOOD” Fabrikasını çalışır halde ve yapılan işlemleri bizzat görerek makineler başında teknik bilgilerini de sayın müdürümüzden alarak ziyaretimizi tamamladık. Bu ziyaretimizde bizlere karşı gösterdikleri yakın ilgi ve alakadan dolayı kendilerine teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Kastamonu’muz orman envali ve çeşitliliği yönünden Türkiye’mizin başkenti ve istihsal olarak da bildiğim kadarıyla birinci sıradadır. Ama ne yazık ki senelerce bu orman ürünleri ilimizden diğer memleketlere tomruk ve biçilmiş kereste olarak çıktığı ve bir kısmının yine memleketimize mamul mal olarak pazardaki yerini aldığını biliyoruz.
Kastamonu için yapılacak yatırımların başında olması gereken, bizimle beraber iç içe yaşayan bu orman ürünleri ile ilgili yatırımlar olmalı idi. İşte Kastamonu Ticaret Borsasının kurduğu bu fabrika Kastamonu’ya yapılması gereken yatırımdı. Ticaret Borsasının değerli Başkanı sayın Sedat İşeri ve yönetim kurulu üyelerini, tesisi gezen bizler olarak candan tebrik ediyoruz. Tabi şunu da ifade etmeliyiz ki böyle bir tesis keşke seneler evvel kurulabilseydi.
***
Gördüğümüz ve anladığımız kadarıyla fabrikada gördüklerimizden bahsetmek istiyorum. Eksik ifadelerimizden ötürü ilgililerden şimdiden özür dilerim. Zira bir saatte gördüklerimizi ifade etmeye çalışacağım. Orman İşletmesinden alınan tomruk (çam, köknar, kayın, kestane vb.) istenen ebatlarda (kalas, tahta, 5/10, 10/10 vb.) dilindikten sonra, yine isteğe göre mamul üzerindeki budaklar çeşitli makineler vasıtası ile temizleniyor, bu parçalar özel yapıştırıcılar vasıtasıyla masifleniyor; istenilen ebatlarda makinelerden geçirilerek çok temiz bir halde alıcısına teslim ediliyor. Burada ağacın en ufak bir parçası ıskartaya çıkmadan değerleniyor. Tamamı ahşap ev yapmak isteyenler için de örnek masiflenmiş giydirmeli mamuller yapılabiliyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak fabrikanın buhar ve kurutma tesisi var ki; bu tesis fabrikanın en önemli tesislerinden biri… Kerestenin kurutulma işlemi mamulün durumuna göre 15 gün civarında gerçekleşiyor. Bu tesiste 50 kişi istihdam ediliyormuş. 1990 yıllarında sanayi çarşımızda Alman’ların marangoz esnafımızı destek amaçlı kurduğu kurutma tesisi vardı, esnafımız zaman zaman o tesisten faydalanıyordu. 1994 yılında kendi yaptığım evimin kapı ve pencerelerinin kerestesini orada kurutup rahmetli okul arkadaşım Avni Usta yapmıştı. 26 yıl geçmesine rağmen ilk günkü gibi kullanıyorum. Maalesef bu tesis de 1995 yılları civarında kapandı.
***
Burada bir anımı anlatmak durumundayım; Sene 1973, İstanbul’da iplik büküm fabrikası
olan arkadaşım Mehmet Çataloğlu’nun teklifi ile Gaziantep’e makine alımı için gittik. Fabrika sahibi Ahmet bey fabrikasını bize gezdirirken sohbette; “Biz 3-5 arkadaş bir fabrika kurarız, aradan belirli bir zaman geçince birimizi dışa atarız” dediğinde ben yüzüne bakınca Ahmet bey güldü; “Sizin anladığınız manada atmayız arkadaşımızı, ona da bir fabrika kurarız, zamanla ilk başta 3-5 kişinin kurduğu bir fabrika geçen zaman içinde 3-5 fabrika olur” dedi. Anladım ki Gaziantep sanayisi biz diyebilme düşüncesi doğrultusunda Türkiye’nin önde gelen sanayisine sahip olmuş. 1973 yılında 3. sanayi bölgesi dolmuş, 1,5 milyon m2 alanlı 4. sanayi bölgesini kuruyorlardı.
***
Kastamonu’muzda olumsuz yatırım örnekleri yaşamamız bizi biz deme cesaretinden mahrum bıraktı diye düşünüyorum. Ama iyi örneklere bakarak da bir araya gelmek ve başarmakta illaki mümkün. Almanlar bir iş kuracakları zaman birinci sırada o işi yönetecek ve o işten layıkı ile anlayan adamı (Almanca men) bulurlarmış. Bizdeki yaşadığımız olumsuz olayların/yatırımların sebebini buna bağlamak yanlış olmaz. Ticaret Borsamızın Başkanı Sedat beyi ve yönetim kurulunu bunun için tekrar tebrik ediyoruz, fabrikanın yönetimini Bandırmalı işin ehli, ehliyetli bir kişi olan sayın Nezih Sagun beye teslim ettikleri için… Tabi ilimizde bugün bunun olumlu örnekleri var. Devrekâni ilçemizde sayın Remzi Gür beyin kurduğu Gökkale Hayvancılık Süt Üretimi Tesisi, yine Devrekâni’de Diş Hekimi sayın Celal Civcioğlu’nun önderliğinde kurulan Anadolu Hayvancılık ve Süt Üretimi, Seydiler’de İnan Süt Ürünleri Tesisi, ilimiz Subaşında sayın Hayati Hamzaoğlu’nun kurduğu Sev Süt Ürünleri, Tosya ilçemizin Türkiye içinde ve dışında adını gururla duyurduğu kapı imalatı fabrikaları ve tuğla kiremit fabrikaları, Köy Kalkındırma Kooperatifi Başkanı sayın Erol Akar bey, senelerdir bu kooperatifi başarı ile yürütüp taktirleri üzerinde topluyor, kendi iş alanında OSB’de Gürcan Mobilya, sayın Ahmet Katar kardeşimizin kurduğu Katar Aliminyum Ürünleri Fabrikası, OSB dışında sayın Metin Ünal beyin kurduğu gıda üzerine üretim, bunun örnekleri illaki daha da vardır. Bu yatırımlar ilimize hem istihdam, hem de gelir getiren kuruluşlardır. Kendilerine başarılar diliyoruz ve gençlerimize ve sermaye grubundaki hemşehrilerimize inşaat yerine üretime ve istihdama dayalı yatırımları ilimize kazandıralım. Bundan sonra “biz” diyelim, 2’nci hatta 3’üncü organize sanayi bölgelerini kuralım artık.
***
Yazıma son vermeden evvel, KASWOOD tesisini gezip ürünlerini gördüğümüz anda bir asırlık ömrüne yaklaşmış olan (Allah nice sağlıklı ömür versin) Av. Yavuz Ballık ağabeyimizin ağzından şu cümleler gayri ihtiyarı olarak döküldü; “Yaşım müsait olsa birkaç arkadaşımla KASWOOD ürünlerini imalata çeviren bir fabrika kurardım…” Bu da Yavuz ağabeyimizin gençlerimize ve sermaye sınıfına bir mesajı olsun.
Bu yazımıza vesile olan Kastamonu Ticaret Borsasına tebriklerimizi tekrar sunar, bu tesis gibi tesisleri ilimize kazandırmayı, Ticaret Sanayi Odamız ve STK’larının müteşebbislere önderlikle ilimizin sanayi dalında da ismini duyurması dileğiyle…
© 2020 Doğrusöz Gazetesi. Tüm hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır.