Balık fiyatları düşmesi hem alıcıya hem satıcıya yaradı
Vatandaş, bu sene balığa doyacak
1 EYLÜL itibariyle balık av sezonunun açılmasıyla fiyatlardaki yüksek rakamlar, Kasım ayı sonu itibariyle bir hayli düştü. Sezonun açılmasıyla denizin durumundan kaynaklı sezonun balık fiyatları konusunda zor geçeceği tahmin edilmişti. Ancak bu 3 aylık süre zarfında ilk zamanlara göre fiyatlarda bir hayli düşüş yaşandı.
“PALAMUT OLMADIĞI İÇİN HAMSİ BOL, FİYATI UYGUN”
Sezonun açılmasından itibaren geçen süreci değerlendiren Vefa Oğulları Balıkçılık sahibi Ersin Kabataş; “İlk başta Zonguldak ve Marmara bölgesinde avcılık oldu. Uzak bölgelerden geldiği için biraz daha iri hamsiler oluyordu. Bu sebeple daha değerliydi. 20-25 lira arasında değişiyordu. Sonradan avcılık Karadeniz’de başladı, Karadeniz’de de bol olduğu için fiyatlarda düşüş yaşandı. Hamsinin bol olmasının nedenlerinden biri de palamudun bu sezon neredeyse hiç olmaması. Palamudun mevsimi zaten Eylül-Ekim aylarıydı. Ekim ayını da geçtik, sezonu da bitti. ‘Büyük balık, küçük balığı yer’ derler ya o hesap. Palamut hamsiyle beslenen bir balık türü. Palamut da olmayınca hamsi bol oldu. Fiyatlar da haliyle düştü. Hamsinin fiyatları ilk zamana göre çok düşük. Şu anda hamsi 10 ila 7 buçuk lira arasında değişiyor. Ama ileriki günlerde ne olacağı belli değil. Rus sularına da kaçma ihtimali çok. Bir de burada oldukça avcılık var, bilinçsiz avcılık yapılıyor. Hamsi küçük de çıksa artık değerlendiriyorlar. Kedi, köpek mamalarında kullanılıyor, para ettiği için” dedi.
“BALIK FİYATLARI SEZON BAŞINA GÖRE ÇOK UYGUN”
Şu anda balık fiyatlarının oldukça uygun olduğunu ifade eden Kabataş, tezgâh ürünlerinin fiyatlarını şöyle sıraladı; “Şu ara tezgahlarda en bol olan istavrit ve barbun var. İstavritin fiyatı 15 ila 12 buçuk lira arasında değişiyor. Barbun fiyatı ise 20-25 lira arasında. Vatandaşımızın en çok tükettiği hamsinin fiyatı da 10 ila 7 buçuk lira arasında değişiyor. İthal uskumrular geliyor Norveç’ten, tanesi 10 TL. Çupra ve levrek denizin içinde kafesten geldiği için sabit 10-15 lira, kefalin de kilosu 15 lira. Bir zargana balığımız var, az olduğu için o biraz pahalı. 35 lira ile 40 lira arasında değişiyor. Onun haricinde balık fiyatlarımız ilk zamana göre son derece uygun.”
“VATANDAŞA EYLÜL, EKİM, KASIM ARALIĞINDA BALIK YEMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ”
Balık sezonunun açılmasından bugüne kadar geçen 3 aylık sürede vatandaşın geçen seneye oranla balığa olan rağbetinin azaldığını belirten Ersin Kabataş şunları dile getirdi; “Halk dilinde şöyle bir söz vardır: ‘Kar yağınca balık yenmez’ derler. Kar yağınca gerçekten denizlerimizde balık kalmıyor. Şu anda mesela kar yağsa bu sefer de balık kalmaz denizde. Aslında bizler vatandaşa Eylül, Ekim, Kasım aralığında balık yemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü kar yağınca gerçekten kendi Karadeniz sularımızda balık olmuyor, bulunmuyor, e haliyle avcılık da olmuyor. Vatandaş, önceki senelere göre balığa pek rağbet göstermiyor. Deniz suyu soğuk şu anda ve balıklar yağlanmış durumda. Yemelerini tavsiye ediyoruz. Balık alana sağlık veriyoruz. Omega3, b6, b12 gibi besin değerleri bolca var. Bol bol balık yesinler.” (Nihan Kıran)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.