Yurduntepe gün sayıyor;

Yurduntepe gün sayıyor

...

Genel Sekreter Karahasan: “150 milyonluk yatırım 70 milyona mal edildi”

Yurduntepe gün sayıyor

ILGAZ Dağı'nda 2013 yılında Vali Erdoğan Bektaş döneminde yapımına başlanılan ve çeşitli nedenlerle bugüne kadar tamamlanamayan 6 kilometre uzunluğundaki Batı Karadeniz’in en uzun kayak pistine sahip olan Yurduntepe Kayak Tesisleri artık gün sayıyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T. Zafer Karahasan; Yurduntepe Kayak Merkezinde yapımı büyük ölçüde tamamlanan ve son rötuşları yapılan ulaşım yolu, günübirlik tesis ve aktarma istasyonunda teknik elemanlar ile yüklenici firma yetkilileriyle birlikte incelemelerde bulundu. Karahasan’a İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nida Sinsi, Özel İdare teknik ekibi ve yüklenici firma yetkilileri ile teleferik sistemi uzmanları eşlik etti.

“EN BÜYÜK ENGEL MEVCUT PİSTİN KISA OLMASIYDI”

İncelemeler sırasında açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Karahasan; “Şimdi bulunduğumuz yer, Batı Karadeniz Bölgemizin en güzel, turizm açısından en sıcak bölgesi olan Ilgaz Dağı Milli Parkı. Uzun yıllardır mütevazı olarak sürdürülmeye çalışılan kış turizminde gelişmeye en büyük engel mevcut pistin kısa olmasıydı. Fiziki olarak genişlemeye müsait olmaması yeni pist güzergâhı arayışlarına sevk etti. 2013 yılında dönemin Valisi Erdoğan Bektaş i

[caption id="attachment_8109" align="alignleft" width="300"] created by dji camera[/caption] [caption id="attachment_8110" align="alignleft" width="300"] created by dji camera[/caption]

le Ilgaz dağındaki yeni pist alanını gezip yer tespiti yapıldı. Projelerin onaylanmasıyla da çalışmalar başlatıldı.2016 yılında hizmete girmesi gerekirken bir takım hukuki sebepler yüzünden hizmete girmesi gecikti. Başta sayın Valimiz Yaşar Karadeniz olmak üzere, siyasilerimizin, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yoğun çabalarıyla bu gecikmeyi ortadan kaldırmak için çok hızlı bir çalışma sürecini başlattık” dedi.

“’TURİZME ENGEL OLAN ULAŞIM, BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖZÜLDÜ”

İl Özel İdaresi olarak son 10 yıl içerisinde yapmış oldukları projelere bir yenisini daha eklemenin gururunu yaşadıklarını söyleyen Karahasan, şöyle devam etti; “Kastamonu için turizmde gelişmenin önündeki en büyük engel olan ulaşım artık büyük ölçüde çözülmüştür. Havalimanı ile İstanbul ve Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneliyle de Ankara artık çok kolay ulaşılabilir olmuştur. Bunun turizme yansıması adına da özellikle kış turizmi için alt yapıyı güçlendirmenin yanında alternatif çözümler üretmek gerekiyordu. Bilindiği gibi yıllardır kış turizmi diyoruz ancak mevcut pistimiz çok kısa ve kayak severlere hitap etmekten uzaktı. Pistin kısa olması ve yetersiz teleferik sistemiyle piste yığılmaların önüne geçilmiyordu. Tüm bunlar profesyonel kayakçıları buradan uzak tutuyordu. Yeni yapılan ve hizmete girmesi için gün sayan tesisimiz ise 3 kilometre uzunluğunda mekanik teleferik tesisi, 6 kilometre uzunluğunda pisti bulunmakta ve 2 etaptan oluşmaktadır. Kayak yapanlar için bir önemli detayı ifade etmeliyim ki, 2 bin 350 koddan bin 800 koda inen başlangıç ile bitiş arasında 500 metrelik bir rakım farkı var. Bunun ne anlama geldiğini en iyi bu sporu yapanlar bilir. Birinci etabımız yaklaşık 4 kilometre olup, 6 kişilik taşıma kapasiteli kabinlerimiz var. İkinci etabımız daha profesyonel bir eğime sahip olup 4 kişilik taşıma kapasiteli kabinlerle ulaşım sağlanacaktır’’ dedi.

“150 MİLYONLUK YATIRIM 70 MİLYONA MAL EDİLDİ”

Yurduntepe’nin Kastamonu’nun yanı sıra Türkiye için de önemli bir yatırım olduğuna vurgu yapan Genel Sekreter Karahasan, şunları kaydetti; “Yaklaşık 150 milyonluk yatırım 70 milyona mal edildi. Kış turizminde yeterince pay alamayan ilimizin bu potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak için 2013 yılında büyük bir hevesle başlattığımız ve günümüz fiyatlarıyla mukayese edecek olursa 150 milyonluk bir yatırımı; mekanik tesisler, günü birlik tesisler, kafeterya ve ulaşım yollarıyla birlikte kendi imkânlarımızı sonuna kadar kullanarak yaklaşık 70 milyon liraya mal ettik. Artık bu büyük projemizde de sona gelinmiş ve 26 Kasımda yapacağımız işletme ihalesi ile birlikte kış sporlarının hizmetine açılacaktır. Bu sene mevsimin de başında yağışlardan dolayı kaybettiğimiz zamanı sıcak sonbaharla telafi ettik. Artık sadece sezon açılışını ve bol karlı bir kış mevsimini bekliyoruz.”

“TÜRKİYE’DE “KIŞ SPORU” DEYİNCE ARTIK KASTAMONU AKLA GELECEK”

Zafer Karahasan, Yurduntepe Kayak Merkezi'nin tamamlandığında sadece kayak yapmaya gelen turistler için değil bölgenin kış sporları için de bir merkez olarak gündeme geleceğinin altını çizdi. Orta istasyon binasında inceleme yapan ve penceresinden görünen manzarayı işaret eden Genel Sekreter; “Tesislerin hizmete girmesiyle sadece kış ve kar değil aynı zamanda 4 mevsim Ilgaz dağının güzelliklerini doya doya yaşamaya imkân verecektir. Bu bağlamda şimdiki hedefimiz Ilgaz’ın kışın haricindeki turizm potansiyellerini de ortaya koyacak projeler üretmek olacaktır. Ve 4 mevsim bu dağ manzarasını seyrederken kışın şömine ateşi karşısında 1 bardak salebin, yazın da 1 bardak Ilgaz suyunu içmenin keyfi yaşanacaktır. Sormak isterim Ilgaz’ın bu güzellikleri ve bu keyfini yaşamaya değer biçilebilir mi?” ifadelerine yer verdi.

Genel Sekreter Karahasan, başta yollar, günübirlik tesisler, pist güzergâhı ve teleferik sistemi olmak üzere tüm alanlarda incelemelerde bulundu. Tüm çalışmaları tek tek yerinde tespit ederek gerek gördüğü değişiklikleri ilgili firma ve teknik ekibe bildirerek gereğinin yapılması talimatını verdi.

“AÇIK HAVA MÜZESİ VE YABAN PARKI, DİĞER BİR BÜYÜK PROJEMİZ OLACAK”

Bölgenin Türkiye’nin turizm anlamında önemli ve sıcak bir bölgesi olacağını söyleyen Karahasan; “Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Türkiye’nin en güçlü ve iş yapabilme kapasitesi en yüksek İl Özel İdaresidir. Bunu yapmış olduğu Havalimanı, Ilgaz Yurduntepe Mekanik Kayak tesisleri ve Türkiye‘de ilk sıralarda yer alan BSK’lı yollarla göstermiştir. Bundan sonra hedefimiz, diğer bir büyük projemiz ise kent merkezinde yer alacak olan ve yaklaşık 105 Hektar araziyi kapsayacak olan “Açık Hava Müzesi ve Yaban Parkı”dır. Kastamonu sevdamızla, heyecanımızla, bilgimizle, kadromuzla ve inancımızla bu işi de Allahın izniyle başaracağız. Tesisimizin bitmesinde bu güne kadar emeği geçen tüm mesai arkadaşlarımıza, yüklenici firmaya ve tabii ki bu tesisimizin Kastamonu’ya kazandırılmasında başta sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın Kültür Bakanımıza, Kastamonu’daki siyasetçilerimize, milletvekillerimize ve bu hizmetin tamamlanması için özel bir gayret sarf eden ve projeyi himaye eden sayın Valimiz Yaşar Karadeniz’e teşekkür ediyorum” diye konuştu. (Bülten)

--

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum