Can güvenliğimiz yok!;

Can güvenliğimiz yok!

...

Ayı saldırısı sonucu hayvanlarını ve ürünlerini kaybeden vatandaşlar çözüm bekliyor

Can güvenliğimiz yok!

SON günlerde artan ayı saldırıları, köylüleri tedirgin ediyor. Geçtiğimiz günlerde büyükbaş hayvanı ayı saldırı sonucunda telef olan Ağlı Kabaca Köyü Muhtarı Ramazan Turan, yetkililerden yardım istedi. Sokağa çıkamayacak duruma geldiklerini söyleyen Turan, ayı saldırıları sonucunda bölgede arıcılık, seracılık gibi birçok çalışma kolunun yok olma noktasına geldiğini, hayvancılıkta da büyük problemler yaşandığını kaydetti. Arı kovanları ve seralarına da ayılar tarafından saldırılar olduğunu söyleyen Turan, can güvenliklerinin olmadığını ve konuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Veteriner Hekim Sedat Bal ise konuyla ilgili olarak ayıların, doğal gıda kaynaklarının azalması sonucunda köylere indiğini belirterek, ayı saldırıları konusunda bakanlık tarafından geniş çaplı bir araştırma yapılması gerektiğini kaydetti.  

“AYI VURMAK YASAKLANIYORSA, VATANDAŞIN MALINA DA SAHİP ÇIKILMASI GEREKİYOR”

Ağlı Kabaca Köyü’nden Hasan Basri Turan, köyde hayvancılıkla uğraştıklarını belirterek: “Hayvanlarımızı dışarıda otlatıyoruz. Eve yemek yemeye geldiğimde danam kayboldu. Ondan sonra köpeğimle beraber gittik, leşi dağda bulduk. Ayıyı da hayvanın başında gördüm. Yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz. Biz dışarı bile çıkamıyoruz. Seramızı, bağımızı, meyve ağaçlarımızı parçaladılar. Akşamları kapımızın önüne kadar geliyorlar. Can güvenliğimiz yok. Her tarafı ayı bastı. Bugün benim başıma geldi, yarın başkasının başına gelecek. Ayı vurmak yasaklanıyorsa, vatandaşın malına da sahip çıkılması gerekiyor” dedi.  

“ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Büyükbaş hayvanını ayı saldırısı sonucunda kaybeden Ağlı Kabaca Köyü Muhtarı Ramazan Turan ise, son yıllarda ayı saldırıları konusunda büyük mağduriyet yaşadıklarını söyleyerek; “En son olayda da bir tane danamız telef oldu. Uzun uğraşlar sonucunda aradık, köpeğin tepki vermesinden gördük, babam da oraya gittiğinde ayıyı hayvanın başında görüyor ve bağrışmalar sonucunda ayı olay yerinden uzaklaşıyor. Bu son olmadı, ondan sonra da seramıza girdi, bağımıza bahçemize girdi, her türlü zararını çektik ve çekmeye devam ediyoruz. Bunun yetkililerden çözümünü bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  

“İNSANLARA SALDIRMASINDAN KORKUYORUZ”

Vatandaşların bölgede çok zor durumda olduğunu sözlerine ekleyen Muhtar Turan; “Vatandaşlar, evinden dışarı çıkamıyor. İki gün sonra insanların saldırmasından da korkuyoruz. Önlemini bir an önce almamız gerekiyor. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Köylülerin arıları, fasulyeleri vardı bunlar da telef oldu. Ayı, bunları da dağıttı. En sonda hayvanlara yöneldi. İki gün sonra insanlara da yönelirse bu bizim için felaket olur. Gerçekten mağdur durumdayız. Ayda bir muhakkak bir şeye zarar veriyor. Ya meyve ağaçlarını kırıyor, ya serayı dağıtıyor ya da canlı hayvanlara zarar veriyor. Yetkililer bizi bu mağduriyetten kurtarsın” diye konuştu.  

BAL: “DOĞAL GIDA KAYNAKLARI AZALIYOR”

Veteriner Hekim Sedat Bal ise konuyla ilgili olarak, özellikle son 3 günde ayı saldırılarının arttığını kaydederek; “’Son 3  günde bölgemize ayı saldırılarının arttığını görüyoruz. Bundan birkaç ay önce de  Ağlı ilçemizin Dikmen Mahallesinde insanları da rehin almıştı. Bunların başlıca sebepleri arasında ayıların doğal gıda kaynaklarının azalması gibi sıkıntılar mevcut. Buna bağlı olarak insanların hayvanlarına dair saldırdığını görüyoruz. İnsan olarak bizimde yaptığımız hatalar var. Yol yapım, madencilik çalışmalarının artması da ayıların yaşam alanını daraltıyor. Bunların önlemi alınması gerekiyor, bakanlığımızın geniş çaplı bir çalışma yürütmesi gerekiyor” dedi.  

“KIŞ UYKUSU ÖNCESİ BESİN DEPOLUYORLAR”

Ayıların kış uykularına yatmadan önce besin depolaması gerektiğini söyleyen Veteriner Hekim Bal, şunları kaydetti; “Bu aslında, ayıların elinde olmayan bir neden, bu hayvan beslenecek. Nerede beslenecek, en yakın yerde beslenecek. En yakın yer dediğimiz yer ise, ayıların koku alma becerileri var, bu becerileriyle aromalı yiyecekler dediğimiz ürünlerin kokusunu kilometrelerce alabiliyorlar. Bunlar attığımız bir çöpteki aromanın kokusuna bile gelebiliyorlar. Bu durumda insanlarla ayıları karşı karşıya getiriyorlar.”

“AÇ KALDIKLARI ZAMAN NE YAPABİLECEKLERİNİ BİLEMİYORUZ”

Normal şartlar altında ayıların, insanlara zarar verme eğiliminde olan hayvanlar olmadığını belirten Bal, şöyle devam etti; “Ancak ayılar, aç kaldıkları zaman ne yapabileceklerini bilemiyoruz. En son yaşanan olayda hayvanın telef olmasıyla beraber vatandaşımız ayıyla karşılaşıyor ve seslendiği zaman ayı kaçıyor. Ayılar, mümkün mertebe insanlara zarar vermez, normal prosedür ayıyla karşılaşıldığında hareketsiz kalın ve ölü taklidi yapın der, bu mümkün mertebe en son durumda yapılması gerekiyor. Mümkün olduğunca kaçılması gerekiyor. Kış aylarına geldiğimiz için bu hayvanların beslenmesi gerekiyor, ayılar; 50 kilometreye kadar hızlanabiliyorlar ve insanların bu durumdan kaçma şansı yok.  Bunun için mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor. Ayıların güzergahına mümkün mertebe yaklaşılmaması gerekiyor. Vatandaşımız da bakanlığımıza gerekli yardımlar için başvurdu, geri dönüş bekliyorlar.” (Burak Yumukoğlu)  

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum