Maliyet 35 kuruş, satış 20 kuruş!
...
YUMURTA FİYATLARI DÜŞTÜ, VATANDAŞ MEMNUN, SATICI MAĞDUR
Maliyet 35 kuruş, satış 20 kuruş!
IRAK’ın Türkiye’den yumurta ithalatını yasaklaması sonrası 35 kuruşa mal olan yumurtanın tane fiyatı 20 kuruşa kadar geriledi. Üreticiler büyük sıkıntılarla mal ettikleri ürünlerin satışının maliyetini kurtarmamasından yakınıyor. Yumpa Yumurta Pazarlama firması, Batı Karadeniz Bölge Bayii Yetkilisi Uğur Ozan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yumurta üretiminin fazla olduğunu belirterek, fiyatların düşmesinin kaynağının yumurtanın pazara dağılamaması olduğunu kaydetti. Kastamonu’da da faaliyet gösteren Yumpa Yumurta Pazarlama, Batı Karadeniz Bölge Bayii Yetkilisi Uğur Ozan, yumurta fiyatlarının 20 kuruşa kadar gerilemesinin nedeninin üretimdeki fazlalıktan dolayı olduğunu belirterek; “Irak’ın yumurtayı almamasından kaynaklı olarak içerideki yumurta miktarı fazla oluyor. Neticede yumurta fiyatı düşüyor. Üretim fazlası elinde kalınca da üretici, maliyetin altında satmak zorunda kalıyor. Yumurtanın kolisini 8-9 lira gibi bir miktara satılıyor. Üretici firmalar, yumurtayı dışarıya satamayınca, fiyatları ucuzluyor. Üretici firmalar tavuk çıkarıyor yani üretimi azaltmaya çalışıyorlar, üretimin azaldığı dönemde ihracatlar artarsa yumurta fiyatları iki katına çıkar. Yumurta tüketimi fazla olunca fiyatlarda ona göre artıyor. Okullar başlayınca, Ramazanda, kış aylarında yumurta tüketimi artıyor. Bu dönemlerde fiyatlarda genelde yüksek oluyor. Irak, yumurtayı kendi üreticisinden alma kararı almış sadece Türkiye’deki ticareti durdurmadı, hiçbir yerden almıyor yani. Afyon’daki Başmakçı gibi üretim yerleri genelde dış ülkelere yumurtayı ihraç ediyorlar. Burada kalan mallar üretim fazlası neticesinde fiyatları aşağıya indirdi” ifadelerini kullandı.“ÜRETİCİ, KOLİ BAŞINA 1-1,5 LİRA ZARAR EDİYOR”
Yumurtaları üreticiden alırken, yumurta borsasının belirlediği fiyatlar ölçüsünde aldıklarını ifade eden Ozan; “Borsada arz-talep meselesine göre fiyatları belirliyor. Şuan yumurtanın tane fiyatı ortalama 20 kuruş gibi bir rakam. Firmalar yumurtanın tane fiyatını 35 kuruş gibi bir maliyet çıkarıyor. 35 kuruş koli bazında bakarsak 10 TL’ye tekabül ediyor. Üretici bazında koli başına 1-1,5 TL arası bir zarar olduğu söyleniyor. Biz sabit bir firmadan yumurta alıyoruz. 2 günde bir yumurta geliyor. Yumurta tarih konusunda sıkıntılı bir ürün, 20 gün gibi kullanma tarihi var. Biz bekletmeden günlük veriyoruz. Hava sıcaklığından dolayı yaz aylarında beklemeyen bir ürün zaten. Gelen yumurtaları günlük olarak marketler ulaştırmaya çalışıyoruz. Minimum 7-8 bin gibi koli satışımız var” dedi.“MALİYETLER ARTTI”
Maliyetlerin yüksek olmasından yakınan Uğur Ozan, şöyle devam etti; “Maalesef sektördeki maliyetler yüksek. Ben aşağı yukarı 13 senedir bu sektörün içerisindeyim, eskiden maliyetine 30-40 kuruş gibi bir para koyduğumuz zaman güzel para kazanıyorduk. Şimdi ise maliyetine 1 TL gibi bir para koysak kurtarmıyor. İşçi çalıştırıyoruz, bir işçinin maliyeti minimum 4 bin TL’yi buluyor, sigortasını ödüyorsun 800 TL gibi bir rakam, nakliye araçları malum masraf çıkartıyor, sanayiye gidiyorsun bakım yaptırman lazım, periyodik olarak bakım maliyetleri de çok yükseldi artık. Eskiden 300-400 TL’ye yaptırdığın bakımı şimdi bin liradan aşağı yaptıramıyorsun. Şimdi bunların hepsi sıkıntı hale geldi.” (Hüseyin Hüsnü Aykaç / ÖZEL HABER)Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.