‘Çiftçilerin kredi faizi ertelenmeli’;

‘Çiftçilerin kredi faizi ertelenmeli’

...

AFETLERİN ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETTİĞİNİ SÖYLEYEN TZOB GENEL BAŞKANI:

‘Çiftçilerin kredi faizi ertelenmeli’

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin aşırı yağıştan, kuraklığa, selden doluya, dondan fırtınaya, hortuma, su baskınına ardı arkası kesilmeyen afetlere maruz kaldığını bildirerek, “meydana gelen yağışlar özellikle tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebzelerde ve meyvelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına yol açtı” dedi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2018-2019 üretim sezonunun da doğal afetlerin sık yaşandığı bir sezon olduğunu vurguladı. Kış aylarının normallerin altında gerçekleşen hava sıcaklıkları ve kar yağışlarıyla sert geçtiğini bildiren Bayraktar,  bahar aylarında bazı illerde yağışlar normallerin altında gerçekleşse de genel olarak aşırı yağış, fırtına, sel, dolu, hortum afetlerinin sezona damgasını vurduğunu belirtti. Şemsi Bayraktar, yağış rejimindeki değişimlerin de tabii afetlere neden olduğunu, küresel ısınmanın da etkisiyle kısa zamanda, ani ve şiddetli yağışların daha fazla görüldüğünü, bu yağışların birden yüzey akışına geçerek toprakta hem üst tabakadaki organik maddeyi taşıdığını hem de toprağın içine işlemediği için tarımsal üretime yeterli katkıyı sağlamadığını söyledi.

“DOLU, ÜRÜNLERE ZARAR VERDİ”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl Mayıs ayından itibaren kimi bölgelerin yüzde 40’ın üzerinde yağış aldığını, kimi bölgelerde ise yağışlarda yüzde 80 azalma görüldüğü bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti: “1 Ekim 2018’de, sezonun başından bu yana geçen süre dikkate alındığında yağışlar, normalin yüzde 16, geçen yılki yağışların yüzde 32 üzerinde gerçekleşti. Özellikle Mayıs-Haziran aylarında meydana gelen aşırı yağışlar ile dolu ürünlere zarar verdi. Rüzgarla birlikte sağanak şeklinde yağan yağmurlar zeytin gibi çiçeklenme döneminde olan ağaçlarda çiçek dökümüne yol açarken, meyve tutan ağaçlarda da meyve dökümüne neden oldu.  Meydana gelen yağışlar özellikle tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebzelerde ve meyvelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına yol açtı. Yağışlar, lokal olarak tarla ürünlerinde kök çürüklüğüne neden olurken, mantari hastalıkları da artırdı. Havaların serin ve yağışlı gitmesi ürünlerde olgunlaşmayı da geciktirdi. Zarar gören tarla ürünlerinde hasadı biten, devam eden veya hasat dönemi yaklaşan buğday ve arpa başta olmak üzere yem bitkileri, kırmızı ve yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, fındık, zeytin, üzüm, elma, armut, Antep fıstığı, ceviz, kayısı, vişne, kiraz olmak üzere birçok ürün zarar gördü.” Bayraktar, ürününü sigorta ettiren çiftçilere 2019 yılının ilk yarısında, TARSİM tarafından, 13 bin 191 poliçe karşılığında 157 milyon 764 bin lira hasar ödemesi yapıldığını, 75 bin 940 poliçe karşılığı olan 573 milyon 320 bin liralık hasar ihbarının ise değerlendirme aşamasında bulunduğunu belirtti.

“AFETLER, ÜRÜNLERDE KALİTE KAYBINA YOL AÇTI”

Dolu yağışlarının yaprakları, tomurcukları, sürgünleri ve çiçekleri tahrip ettiğini söyleyen Başkan Bayraktar; “Ayrıca dolu, tahıl ve baklagilleri yatırdı, hasat kayıplarını artırdı. Ağaçları yaraladı. Meyve dökümlerine yol açtı. Ürünler üzerinde hasar yapan dolu, ürünlerde kalite kaybına yol açtı. Ürünün kendini toplama ve yaraları kapatma imkanı olsa da dolunun görüldüğü yerlerde ürünlerdeki şekil bozuklukları kaliteyi düşürdü.  Şiddetli yağış, sel ve su baskını, fırtına, hortum afete neden oldu, 2018-2019 üretim döneminde tarımsal üretime zarar verdi.” Tarımsal üretim iklimdeki değişimlerden her geçen gün daha fazla etkilenirken çiftçileri bu değişim ve farklılıklara uyum sağlamakta oldukça zorlandığına dikkati çeken Bayraktar, “hastalıklar ve zararlıların ürünlere verdiği zarar artmakta hem verim hem de kalite kayıpları fazlaca yaşanmaktadır. Çiftçimizin üretime devam edebilmesi için afete karşı korunması daha önemli hale gelmiştir. Sigorta yaptıran çiftçi sayısı halen yetersizdir. Bu nedenle Valilikler aracılığı ile yapılan destekleme ödemeleri zarar gören her ilde her çiftçiye yapılmalıdır” dedi.

“ÇİFTÇİLERİN KREDİ FAİZİ ERTELENMELİDİR”

Hem Ziraat Odalarının hem de Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin, doğal afetleri yakinen takip ettiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Çiftçimize ilk biz ulaşıyoruz. Hasar tespit komisyonlarında görev yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Afet Fonu’ndan çiftçilerimizin yararlanması için gerekli girişimlerde bulunuyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlara raporlar sunuyoruz.  2019 yılında afet yaşayan çiftçilerimizin, bu yıl kredi taksitlerini ödemelerine imkan bulunmamaktadır. Çiftçinin kredi borcu hızla artmaktadır. 2019 yılı Mart ayı sonu itibariyle toplam borç miktarı 113 milyar liraya ulaşmıştır. Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçi, kredi borcunu başka banka kredisi ile kapatmak zorunda kalmaktadır. Bu yıl da yaşanan afetler nedeniyle borçların ödenmesi mümkün görünmemektedir. Bu nedenle 2019 yılı için de afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak kararname çıkarılmalıdır.”

“ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRMELİ”

Ziraat Bankası’nın yüzde 16’ya çıkarılan faiz oranlarını düşürmesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar; “Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçimizden 1 yıl vadeli işletme kredilerinde yüzde 27,5, 4 yıl vadeli yatırım kredilerinde yüzde 32,5 oranında faiz almaktadır. Bu kredi faiz oranının özel bankalardan farkı yoktur. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatiflerine de selektif kredi kullandırmalı, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kredi faizlerinin de Ziraat Bankası seviyesine düşürülmesi sağlanmalıdır” diye konuştu. (Bülten)  

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum