‘Gıcırık suyu marka olacak’;

‘Gıcırık suyu marka olacak’

...

ARAÇ BELEDİYE BAŞKANI SATILMIŞ SARIKAYA:

‘Gıcırık suyu marka olacak’

ARAÇ Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, İstamonu Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Dün başlayan Şekerciler Pastacılar ve Yayla Kültür Festivali’ni 6 yıl aradan sonra bu sene tekrar düzenleyeceklerini kaydeden Sarıkaya, tarihi Araç’ı ön plana çıkararak butik otelciliği geliştirmeyi planladıklarını belirtti. İlçenin mineralli su kaynaklarının hem sanayi hem de turizm alanında önemli bir gelir kaynağı oluşturacağına değinen Sarıkaya, tekstil ve enerji alanında girişimlerinin olduğunu ifade etti.  

“ARAÇ, EN ESKİ BELEDİYE TEŞKİLATLARINDAN BİRİNE SAHİP”

Türkiye’nin pasta ve şekercilerinin yüzde 90’ının Araçlı olmasına rağmen bu avantajın kullanılmadığına dikkat çeken Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, “İlçemiz için ortak çalışmayı ve değerleri konu alan yapıyı oluşturmamız lazım. Birbirimizle rekabet ediyoruz derken, kendimizi görmez olmuşuz. Yabancıya rağbetten çok kendi insanımıza değer vermemizle başlayacak bir süreç oluşturmalıyız. Araç hem insan değerleri hem de taşınmaz kültürel varlıklarıyla buna öncülük ederek her yönden çok zengin olduğunu ispat edecek” diye konuştu. İlçenin yerel yönetim idaresinde 150 yıllık geçmişinin olduğuna değinen Başkan Satılmış Sarıkaya, “Araç’ın 1868 yılında bucak örgütünün ilçeye dönüşünü eklersek, ülkemizdeki en eski belediye teşkilatlarından ve ilçesinden biri olduğun görülür. Çok önemli geçmişe ve kazanımlara sahibiz. Araç bugünkü konumunu hak etmiyor, hak ettiği yere getirmek için mücadele vereceğiz” diye konuştu.  

“HES, BELEDİYEYE AYLIK 350 BİN LİRA GELİR SAĞLAYACAK”

Araç’ta bulunan Hidroelektrik Santralinin (HES) belediyeye devrinin söz konusu olduğunu dile getiren Sarıkaya, “Aylık 2.8 MWe enerji üretilip satışının gerçekleşmesi sonucu belediye bütçesine ortalama 350 bin lira gelir eklemek mümkün olacak. Böylece Araç ve Kastamonu başta olmak üzere ülke ekonomisine katma değer sağlayacağız. Kapalı olan Gürmen Tekstilin yeniden faaliyete başlamasını önemsiyoruz. Bu kapsamda yatırım yapmak isteyen bir girişimci de bulunuyor. Gürmen tarafından da olumlu sonuç alınırsa tekstil firması ilk etapta 200 kişi ile başlayacağı istihdam sayısını bir yıl içerisinde 400’e çıkartacak” dedi.  

“GICIRIK SUYU MARKA OLACAK”

Halk arasında ‘Gıcırık suyu’ olarak bilinen doğal suyun marka olması için çalıştıklarını söyleyen Başkan Sarıkaya, “İlçe merkezine 3 kilometre mesafede Mesudiye mahallesinde yer alan ve Araç’ta halk tarafından Gıcırık Suyu Hamamları olarak bilinen şifalı suyun insan vücudundaki kaşıntıyı giderdiği, vücuttaki kabarcıklar ve kızarıklıklar ile sivilceleri yok ettiği, bazı cilt hastalıklarını tedavi ettiği kesin olarak biliniyor. Gıcırık Suyu Hamamları bu kapsamda yılın her günü şifa arayanların uğradığı bir merkez. Bu suyun analizlerini üniversiteye yaptırarak, tescilini sağlayacağız. Mağaraya giden yol sorununu da çözmek için girişim başlattık. Vali Yaşar Karadeniz’in yol yapımı için talimat verdi” diye konuştu. HES çalışmaları sırasında Yukarıgüney Köyü mevkiinde yaklaşık bin 500 yıllık tarihi eserlerin ortaya çıktığını hatırlatan Başkan Sarıkaya, “Antik bulgulara rastlanan bir bölgeyiz.2. Beyazıt döneminden yani 14. yüzyıldan kalma camimiz ve hamamız var. Bölgedeki tarihi metruk evlerin restorasyonunu sağlayarak turizmde yer almak istiyoruz. Butik otel anlayışını benimseterek hem konaklama hem de alışveriş imkânını sağlamayı planlıyoruz. Eski yerleşimle yeni yerleşimi yerini ayıracağız. Bu kapsamda Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşme sağladık” diye kaydetti.

“ÖĞRENCİLERE SOSYAL İMKÂNLAR TANIMALIYIZ”

Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu’nda 450 öğrencinin öğrenim gördüğünü söyleyen Sarıkaya, şöyle devam etti; “Öğrencilerin okul dışında ilçe ile bütünleşebileceği alanlar yok bu durum da onların ya ilçe dışına çıkmalarını sağlıyor ya da daha sonraki yıllarda tercihleri arasında Araç’ın olmamasını. Öğrencilerin eğitimlerini alırken sosyal hayatlarını da düşünmeliyiz. Araç eski cezaevini kültür evine dönüştürme projemiz var. Burada gençlerin vakit geçirebileceği alanların yanı sıra müzik icra edebilecekleri bir alan oluşturmak istiyoruz. Araçlı olan birçok isim Türkiye ve dünya gündeminde yer alıyor. Osmanlı ve Türk şekercilik zanaatında menkıbeleşmiş Hacı Bekir ismi, günümüze kadar şekerciliğin sembolü olarak süregelmiştir. İstiklâl Marşımızın Bestecisi Osman Zeki Üngör Araçlıdır. İşte eski ve yeni değerlerimizle Araç’ı geleceğe taşımak zorundayız. Bu kapsamda Şekerciler Pastacılar ve Yayla Kültür Festivali’ni 6 yıl aradan sonra bu sene tekrar hayata geçireceğiz. 28-30 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceğimiz festival bu sene yerel ölçekte olacak ama önümüzdeki yıllarda ulusal ve uluslararası ilgi odağı haline getireceğiz.”

“MADEN SUYUMUZU TESİSLEŞTİRME ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ”

Araç’ta 1969 yılından sonra yapılan çalışmalarla çeşitli madenlerin olduğu bölgeler olduğunu ifade eden Başkan Sarıkaya, “İlçemizde acı su dediğimiz maden suyumuz var. Bunun entegre tesiste şişelenmesi konusunda çalışma başlatacağız. Yaklaşık 200 bin lira maliyetle tesis kurulur ama bunu işletip pazarlayabilecek girişimcilere ihtiyacımız var. Araç tarımın aktif olarak yapıldığı dönemlerde soğanın ekonomiye kazandırıldığı önemli bir bölge. Araç Kuzu’su olarak bilinen soğan da bu bölgeye özel. Orijinal tohum ile üretime başlayıp, coğrafi işaret beleşi almak için girişimlerimiz olacak.” (İstamonu)  

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum